Útikalauz anatómiába

7 tévhit az alkoholról

2021.12.29. 05:09

Az év végi, ünnepi időszakban több alkoholt fogyasztunk, mint általában, ezért nem árt tisztában lenni a leggyakoribb tévedésekkel a szeszes italokról.

9_3.jpg

1. Az alkohol felmelegít a hidegben

Ez a tévhit számos tragikus eset forrása, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ha alkoholos italokat isznak, az melegen tartja őket, így nem hűl ki a testük. Ez azonban nem igaz: ha alkoholt iszunk, úgy érezzük, hogy melegünk lett tőle, mert a bőrhöz közeli perifériás véredények kitágulnak, több vér áramlik át rajtuk. Ez az oka annak is, hogy sokan kipirulnak a szeszes italoktól. Csakhogy eközben a test más részei kevesebb vérhez jutnak, és míg a testfelszín hőmérséklete nő, addig a belső, létfontosságú szerveké csökken. Ezért a hiedelemmel ellentétben az alkohol lehűti a testet, sőt: kevésbé ellenállóvá teszi a hideggel szemben. Mivel a túlzott alkoholfogyasztás kontrollvesztéssel is járhat, mondjuk azzal, hogy az illető lefekszik aludni a szabadban a metsző hideg ellenére, ez együtt vészes kihűléshez, hipotermiához vezethet.

2. Nem hizlal, mert alig van benne kalória

Ugyancsak széles körben elterjedt tévhit, hogy az alkohol nem hizlal, mert kevés kalóriát tartalmaz. Különösen a vörösborról gondolják sokan, hogy belefér akár a fogyókúrába is. Csakhogy ez nem igaz: az alkoholos italokban jelentős mennyiségű kalória van. 4 centiliter pálinkával például 100 kcal energiát viszünk a szervezetbe, ugyanennyi édes likőrrel még többet, körülbelül 140 kcal-t. A borok ennél kevésbé hizlalnak, de egy deci száraz vörösbor is tartalmaz körülbelül 60, míg ugyanennyi fehérbor 80 kalóriát. Az édes borok ennél is jobban hizlalnak, 100-180 kcal-t is tartalmazhat decijük. A leghizlalóbb szeszes italok a koktélok a hozzájuk felhasznált szirupok miatt. A tejszínes-cukros Pina Colada például akár 600 kalóriát is tartalmazhat, ami megfelel egy tábla csokoládé elfogyasztásának.

3. Ha sokat eszünk, nem rúgunk be

Ennek a tévhitnek van alapja, de mégsem igaz. Ha ivás közben folyamatosan eszünk, akkor lassabban rúgunk be, mert az elfogyasztott alkohol lassabban szívódik fel a szervezetünkben. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem rúgunk be, hiszen ez csak az alkohol mennyiségétől függ, nem attól, hogy mivel fogyasztjuk. Ha üres gyomorra iszunk, akkor nem jobban, hanem gyorsabban érezzük ittasnak magunkat.

4. Gyorsabb a berúgás, ha többfélét iszunk

Egy hazai felmérésben az emberek mintegy kétharmada azt válaszolta, hogy szerinte gyorsabban bele lehet rúgni attól, ha keverjük a szeszes italokat. Ezért tartják sokan, hogy ha csak egyfélét isznak, akkor könnyebb tartani a kontrollt. Ez sem igaz: mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk az alkoholt, a mennyiség az, ami számít a részegségnél.

5. Az alkohol jó a megfázásra

Ez a tévhit csak külső alkalmazás esetén igaz: az alkoholos kézfertőtlenítők valóban képesek a vírusok terjedését megakadályozni. Azt azonban semmilyen tudományos kutatás nem igazolta, hogy a szeszes italok fogyasztása segít a nátha leküzdésében, vagy “megöli a vírusokat” a szervezetben. Ugyanakkor, ha betegen iszunk, azzal megterheljük a testet, így tovább tarthat a gyógyulás, nem is beszélve arról, hogy az alkohol számos gyógyszer felszívódását gátolhatja.

10_3.jpg

6. Néhány óra elég a kijózanodáshoz

Sokan hiszik azt, hogy egy kiadós bulit, nagy ivászatot követően elég néhány óra alvás, egy forró kávé és egy hideg zuhany, és már indulhat is a nap. Csakhogy az alkohol, főleg ha nagy mennyiséget fogyasztottunk, nem ürül ki pár óra alatt. Éppen ezért vezetni sem tanácsos ennyi idő után. Ha csak egyetlen pohárral ittunk, például egy sört vagy bort, annak is két óra kell, hogy távozzon a szervezetből. Ehhez mérten több ital kiürüléséhez több időre van szükség.

7. Az alkohol kis mennyiségben egészséges

Sokan azt tartják, hogy a kis mennyiségű alkoholnak egészségmegőrző hatása van. De megdőlt a „francia paradoxon”, hogy naponta egy pohár vörösbor jót tesz a szívnek. Minden alkohol káros. Ennek a tévhitnek az alapja az volt, hogy a vörösborban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással lehet a szívre és az érrendszerre. Az nem bizonyított, hogy a rendszeres ivás jót tenne a vérnyomásnak vagy a koleszterinszintnek, az viszont igen, hogy az alkohol káros hatásai messze felülmúlják vélt vagy valós előnyeit.

+1 tanács

Amikor alkoholfogyasztás mellett döntünk, fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet igyunk, és előre tervezzük meg a biztonságos hazajutás módját.

A cikk a Budai Egészségközpont hepatológusának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.29. 11:35:56

Sokáig êljen az SI mértékegység-rendszer.

Kcal... Lassan 40 éve száműzték, de az evés-ivással foglalkozók még mi fog tolják a baromság szekerét ...

Ezopusz1234 2021.12.29. 11:57:40

Az csak a jéghegy csúcsa: mindenféle munka-energia jellegű mértékegység összevissza van használva: A kCal mellett ott van a kWh (ami helyett lehetne csak 3,6 MJ), de akkumulátoroknál gyakran van még Ah is, ami meg ráadásul teljesen más dimenziójú mennyiség. Ehhez jön még, hogy rendszeresen összekeverik a teljesítménnyel a munkát (kWh helyett kW és fordítva...), aminek meg szintén többféle mértékegysége használatban van (lóerő).
Nem csoda, hogy nagy a káosz a fejekben - az újságírókéban is - a témában. Pedig általános iskolás fizikaanyagról beszélünk...

CSOKKI MÁLNA 2021.12.29. 14:31:59

Hallod Ferkó? Ja, és ne whiskyt reggelizz, nem áll jól a Parlamentben..:)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.12.29. 14:33:22

Attól függően némelyik gyümölcslé sokkal cukrosabb és jobban árt, mint például egy pohár minőségi sör, ami a benne lévő komló miatt például nyugtató hatású.

eßemfaßom meg áll 2021.12.29. 15:47:34

Én ezekkel a tévhitekkel csak ilyen tévhitlistákban találkoztam.

Barbaarb 2021.12.29. 15:50:31

Valahol minden évben elsütik ezeket a baromságokat, meglepő hogy most kimaradt az, hogynem segít a másnaposságon. Aki ilyeneket leír, annak kb. semmi tapasztalata nincs, inkább hallgat az egészséges életmódra nevelni próbáló tanulmányoknak.

1: igaz
2: nem igaz, egy élelmiszer hízásra gyakorolt hatása nem pusztán az energiatartalmától függ.
3: nem igaz, mert a gyomorban megkezdődik az alkohol semlegesítése, ezért minél tovább tudjuk ott tartani, annal nagyobb része távozik a vizelettel.
4: nem igaz, tipikus okoskodó mellélövés, egyértelmű tapasztalat, hogy egy féle italtól lassabban és kevésbé rúgunk be
5: nem igaz, kifejezetten jó fertőtlenítő a toroknak, kudugítga az orrot, mellesleg alig látni náthás alkoholistát
6: igaz, de személyenként változó
7: félremagyarazás, nem az alkohol egészséges, hanem bizonyos szeszesitalok, bizonyos bajokra
+1: igaz

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.12.29. 18:31:36

@Barbaarb: Mitől függ még az élelmiszer hízásra gyakorolt hatása?
Én úgy tudom, hogy a gyomorban nem az alkohol semlegesítése, hanem a felszívódása kezdődik meg már a vékonybél előtt...

gigabursch 2021.12.30. 07:30:44

@Ezopusz1234:
Igen, a "kedvenceim":
- karát
- hordó
- LE

@Barbaarb:
5. Az alkohol öl butít és fertőtlenít.

Barbaarb 2021.12.30. 17:42:53

@Online Távmunkás:
A bevitt energiának nem 100%-a szívódik fel, ürítünk is ki belőle. Kétségtelen, hogy az alkoholnak nagy energiatartalma van, azonban ez az emberi szervezetben kerül hasznosításra. Többnyire lebontásra és kiürítésre kerül. Nagyon kus részét emésztjük meg, annak is túlnyomó része a vizelettel távozik.
Na ez kis mennyisségű emésztés történik a gyomorban, ez a mennyiség nem kerül a véráramba, és ez is egyénileg változó.

Barbaarb 2021.12.30. 17:44:07

@Barbaarb:
Javítás: azonban ez az emberi szervezetben NEM kerül hasznosításra
süti beállítások módosítása