Útikalauz anatómiába

Bajban a férfiak termékenysége?

2021.11.10. 06:22

Amíg a női meddőség komoly figyelmet kapott az eddigi évtizedekben, addig a férfi termékenység problémáival jóval kevesebbet foglalkoztak a szakemberek.

3_30.jpg

Ha egy párnak egy év védekezés nélküli, rendszeres szexuális élet mellett sem fogan gyermeke, akkor beszélünk meddőségi problémáról. A meddőség meglehetősen sokakat érint: az Egyesült Államokban például minden nyolcadik gyereket tervező pár küzd vele. Magyarországon körülbelül 300.000-re teszik a meddőségi gondok miatt segítségre szoruló párok számát. Orvosi beavatkozás segítségével évente körülbelül négyezer gyermek fogan meg és jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka. Az orvostudomány fejlődése ellenére a meddő párok negyede gyermektelen marad.

A meddőségért az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, 10 százalékban pedig mindketten “felelősek”. A férfiaknál általában a kevés vagy nem megfelelő minőségű spermium okoz gondot, a nőknél pedig leggyakrabban a korai petefészek-kimerülés, az idővel egyre romló minőségű petesejtek állnak a háttérben.

Világszerte csökken a spermaszám

Nagy port kavart 2017-ben Shanna Swan, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai kutatójának tanulmánya, amely megállapította, hogy a nyugati országokban 1973 és 2011 között közel 60 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma, vagyis az ondójuk ennyivel kevesebb hímivarsejtet tartalmaz. A tanulmány szerint a vizsgált időszakban évente átlagosan 1,4 százalékkal csökkent a milliliterenkénti, 1,6 százalékkal a spermamintánkénti spermiumszám. Swan kutatása megismételte több korábbi, kisebb vizsgálat megállapítását, amelyek szerint a férfiak spermaszáma folyamatosan csökken.

Ezek a vizsgálatok szinte kivétel nélkül a mennyiségre, vagyis a spermiumok számára összpontosítottak. 2019-ben azonban megjelent egy másik kutatás is, amely a spermiumok minőségét helyezte a középpontba. Megállapították, hogy az elmúlt 16 év során hozzávetőleg 10 százalékkal csökkent azoknak a férfiaknak az aránya, akiknek megfelelően mozgékony spermiumai vannak. Ez azért fontos, mert a megtermékenyítésben nemcsak a spermák száma, hanem minőségük, mozgékonyságuk is fontos.

Kevés mozgás, sok stressz, vegyi anyagok

A kutatók szerint a jelenség hátterében életmódbeli okok és környezeti hatások egyaránt lehetnek. Minden bizonnyal szerepet játszik benne az ülő életmód, a kevés mozgás, a fokozott stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás.

Ugyanakkor a férfitermékenység csökkenésének hátterében a környezetben található vegyi anyagok is felelősek lehetnek. Kutatások szerint megszaporodtak az endokrin rendszert károsító anyagok a környezetünkben, ezek pedig felborítják a termékenység törékeny hormonális egyensúlyát. Ide tartoznak az olyan anyagok, mint például a műanyagokban található ftalátok, a különböző gyomirtó szerek, nehézfémek, mérgező gázok és más szintetikus anyagok. Ftalátok vannak például a vizespalackokban és az ételes dobozokban, ezekből kioldódva kerülhetnek be a szervezetbe.

Az egyre növekvő levegőszennyezés ugyancsak magyarázhatja a spermaszám csökkenését. Emellett a lassan már mindenki által használt laptopok, mobiltelefonok és modemek sugárterhelése szintén összefüggésbe hozható a spermiumok számának csökkenésével, a spermiumok mozgékonyságának romlásával és rendellenes alakjával.

4_29.jpg

Nem is olyan nagy a baj?

Idén a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology kutatóinak egy csoportja azzal állt elő, hogy Shanna Swan 2017-es kutatása eltúlozta a probléma mértékét. Szerintük a tanulmány hibás feltételezésekre támaszkodott, és nem vett figyelembe alternatív magyarázatokat a spermiumok számának csökkenésére. A kutatók szerint a begyűjtött adatok földrajzilag egyenetlenek voltak, és gyakran hiányoztak olyan alapvető kritériumok, mint a férfiak életkora. Kifogásolták azt is, hogy a szerző természetesnek vette, hogy egyetlen mérőszám – a spermiumszám – önmagában pontos előrejelzője a férfiak termékenységének és általános egészségi állapotának. Állítják: messze nem olyan nagy a baj, mint eddig gondoltuk, az emberiség sorsa még hosszú ideig nem kerül veszélybe a spermiumszám csökkenése miatt.

A férfiak egészségtudatos életmóddal sokat tehetnek azért, hogy általános egészségi állapotukat szinten tartsák, ami így a spermiumok termelésére is pozitív hatással lehet.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2021.11.11. 21:23:17

Azert a sugarzas nem annyira remes,hasonlo jellegu sugarzasok erik a szervezetet termeszetes uton is(Nap,villamlas, egyeb legkori elektromos tevekenyseg,kozmikus sugarzas,stb.)amihez volt ido alkalmazkodni.
Problemat a tobb ezer vegyianyag jelent,amelyekrol meg a vegyeszek se tudjak,hogy reagalnak egymassal,es a szervezettel.
Nem a CO2 a veszelyes,hanem ezek.
süti beállítások módosítása