Útikalauz anatómiába

A férfitest gyenge pontjai

2021.10.27. 06:41

Több olyan betegség és kellemetlenség van, amelyekkel csak a férfiaknak kell szembenézniük, vagy őket érintik nagyobb mértékben.

3_27.jpg

Köztudott, hogy a férfiak átlagéletkora alacsonyabb, egészségben töltött éveik száma kevesebb, mint a nőké. A legtöbb magyar férfi valamilyen szív- és érrendszeri probléma miatt hal meg, ezt a daganatos betegségek, majd az emésztőrendszer megbetegedései követik. A férfiak daganatos haláleseteinek mintegy fele három daganattípus (a légzőszervi, a vastagbél- és végbél daganatok, valamint az ajak-, a szájüreg- és a garat rosszindulatú daganatai) miatt következik be. De balesetben és öngyilkosság miatt is több férfi hal meg, mint nő. Ennek összetett okai vannak a genetikától az életmódig. Rendszeres szűrővizsgálatokkal, egészséges életmóddal azonban megelőzhető a korai megbetegedés és elhalálozás.

Haj

A kopaszodás férfiaknál az esetek nagy többségében semmilyen egészségügyi gondot nem jelez. Mégis sokan szenvednek tőle, rosszul élik meg külsejük átalakulását. A kopaszodás genetikai okokra vezethető vissza, erősen jellemzi a családi meghatározottság: ha egy fiúnak az apja, nagyapja is korán kezdett kopaszodni, nagy eséllyel ő is korán fog. Akinek a felmenői viszont még idős korukban is viszonylag sűrű hajjal rendelkeztek, maga is erre számíthat.

Szájüreg

Megdöbbentő, de az újonnan diagnosztizált szájüregi daganatos betegek több, mint 70 százaléka férfi. Ennek szinte kizárólag életmódbeli okai vannak: a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a szájhigiéné, a fogmosás és a fogászati szűrések elhanyagolása, ismétlődő szájüregi fertőzések, elhúzódó, nem kezelt gyulladások. A hiányos fogazat, illetve a nem megfelelő fogpótlások okozta irritáció szintén növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Szív

Szív- és érrendszeri betegségekről akkor beszélünk, ha a szív koszorúereinek, az agyi ereknek és a perifériás artériák érelmeszesedési folyamatának következtében kialakult számos különböző betegséget akarjuk összefoglalni. Bár sajnos az utóbbi években a nők körében is mind gyakoribbak ezek a problémák, a szív- és érrendszeri betegségek minden életkorban súlyosabban érintik a férfiakat, mint a nőket. Ennek genetikai oka az ösztrogén hormon zsíranyagcserére gyakorolt pozitív hatásában keresendő, amelyből a nőknek értelemszerűen sokkal több van.

Másfelől azonban a szív- és érrendszeri betegségeknek életmódbeli okai is vannak: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, a fokozott stressz, amely mind jellemzőbb a férfiakra, mint a nőkre. Ebből következik, hogy ezek a betegségek megelőzhetőek: a vérnyomás, az elhízás, a koleszterinszint csökkentésével, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésével vagy teljes elhagyásával a WHO becslései szerint kevesebb, mint felére lehetne csökkenteni kialakulásuk esélyét.

Máj

Sajnos Magyarországon kiemelkedően sokan halnak meg emésztő szervrendszeri betegségek miatt. Ezek a betegségek is jellemzőbbek a férfiakra, mint a nőkre, különösen a krónikus májbetegségek, elsősorban májzsugor okozta halálozás, amelynek legfontosabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Emellett az emésztőrendszeri panaszok hátterében a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a sok hús, zsír és cukor bevitele állhat.

4_27.jpg

Prosztata

A prosztata a férfitest egyik legkényesebb pontja, bizonyos életkor felett nagyon gyakoriak a prosztata különböző betegségei. Rendszeres szűréssel azonban a legtöbb probléma időben felfedezhető és gyógyítható. Az egyik leggyakoribb panasz, amely bármelyik életkorban előfordulhat, a prosztatagyulladás. A fertőzés tünetei többek között a fájdalmas, csípő, égő vizelés, hidegrázás, láz, véres vagy gennyes vizelet. Létezik krónikus prosztatagyulladás is, ebben az esetben a tünetek lassabban alakulnak ki, de a betegség hosszabb ideig is elhúzódhat.

Szintén elég gyakori, főleg idősebb korban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Mivel a prosztata tömege folyamatosan nő, idősebb korban elnyomhatja, elszoríthatja a vizelet áramlását. Ezzel magyarázható, hogy a betegség legjellemzőbb tünete a vizelési nehézség.

A prosztata legsúlyosabb betegsége, a daganat. Főleg az idősebb férfiakat érinti, és különösen jellemző rá a családi halmozódás. Emellett életmódbeli okai is vannak: az egészségtelen táplálkozás, a magas zsírbevitel, túl sok vöröshús fogyasztása hozzájárulhat a megjelenéséhez. Aki túlsúlyos vagy elhízott, szintén nagyobb eséllyel számíthat a betegségre.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos68 2021.10.28. 18:49:18

Értem én, hogy szponzorálják, meg stb., de nem unalmas már heti két prosztatás poszt?

Örömhernyó 2021.11.04. 11:24:26

@Píszí Szilvi: Na igen, a nőknél sokkal gyakoribb a csak rájuk jellemző szerverendszerek daganatos megbetegedése. A prosztata daganata ténxleg jellemző halálok a férfiaknál, de már a hererák nem annyira gyakori.
Ezen túlmenően a férfiak rákos megbetegedédei nem tupikust férfi daganatok... Tüdő, vastagbél, végbél stb.

A nők ilyen szempontból sokkal sérülékenyebbek, náluk az emlőrák, méhnyakrák, petefészek daganata összességében jóval gyakoribb, mint a férfiaknál a here és prosztatarák együttvéve.

És akkor a menopauzáról még nem is szóltunk. Az odaver a nőknek rendesen. Előtte meg a havi vérzéseket szenvedi meg nagyon sok nő. Voltak olyan barátnőim, akiknak nagyon fájdalmas volt a menstruációja.

A kopaszodásnak semmilyen egészségügyi vonzata nincs. Csak a divattól függ, hogy a (teljes, borotvált) kopaszság épp menő vagy nem.
süti beállítások módosítása