Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Útikalauz anatómiába

Testi és lelki bajok is állhatnak a fájdalmas együttlét mögött

2021.10.12. 06:37

Nem mindegy, hogy a fájdalom éles, szúró, vagy égető, esetleg feszítő érzés.

3_25.jpg

A nők jelentős része, körülbelül negyven százalékuk megtapasztalja élete során legalább egyszer, hogy hosszabb vagy rövidebb időre fájdalmassá válik a szexuális együttlét. A jelenségnek rendkívül sokféle oka lehet, testi és lelki egyaránt. A fájdalmas közösülés hátterét minden esetben fel kell deríteni, mert nagyban rontja az életminőséget és akár súlyos betegség jele is lehet. Abban, hogy kiderüljön, mi áll a fájdalom hátterében, sokat segíthet a panasz pontos leírása. Nem mindegy, hogy a fájdalom éles, szúró, vagy égető, esetleg feszítő érzés.

Ciszta, endometriózis, fertőzés

Ha a fájdalom nem a hüvelyben, inkább a medence egyik oldalán, a petefészkek körül jelentkezik, és nem állandó, hanem a közösülés során bele-bele hasító, szúró érzés, akkor petefészekciszta állhat a háttérben. Viszonylag gyakori, hogy a nők egyik vagy mindkét petefészkében folyadékkal teli ciszta vagy ciszták jelennek meg. Ezek többsége szerencsére magától felszívódik, de előfordul, hogy orvosi beavatkozásra van szükség. A visszatérő ciszták a policisztás ovárium szindróma (PCOS) jelei is lehetnek, ebben az esetben a tüneti kezelés nem elég, az okokat kell felszámolni diéta és gyógyszeres kezelés segítségével.

Ugyancsak az éles fájdalom lehet egy másik betegség, az endometriózis tünete. Ebben az esetben a fájdalom nem a petefészekben, hanem szex közben vagy utána az egész altájon, a hüvelynél és a medencében jelentkezhet. Az endometriózis szintén viszonylag gyakori probléma, olyan méhnyálkahártya-sejtek okozzák, melyek nem a méh üregében helyezkednek el, hanem valahol a méhen kívül tapadnak meg. Mivel meddőséget is okozhat, célszerű minél hamarabb felkeresni vele egy szakorvost.

A közösüléskor jelentkező fájdalom hátterében egyszerű fertőzés is állhat. Ilyenkor a hüvely érzékennyé válik, égő, viszkető érzés jelentkezik, ami szex alatt és után még rosszabbá válik. A fertőzés biztos jele a hüvelyfolyás, de előfordul, hogy ez csak a fertőzés későbbi szakaszában jelentkezik. Gyógyszeres kezeléssel hatékonyan gyógyítható. Ugyancsak fertőzésre utal, ha a szex közben jelentkező fájdalmat vizelés közben érzett szúró, égő érzés, gyakori vizelési inger egészíti ki. Ez esetben húgyúti fertőzés áll a panaszok hátterében, amely antibiotikumokkal kezelhető.

Hüvelyszárazság, daganatos betegségek

A fájdalmas együttlétet okozhatja a hüvely szárazsága is. Bár sokan a változókorhoz kötik ezt a problémát, korábban is jelentkezhet, például valamilyen gyógyszer mellékhatásaként, vagy akár szoptatáskor. Nem érdemes arra várni, hogy magától elmúlik, a kellemetlen tünetek síkosító használatával enyhíthetők. Ha a probléma hátterében a menopauza áll, akkor egyéb gyógyszeres terápia is szóba jöhet.

Szülés után nemcsak a hüvely szárazsága okozhat fájdalmas közösülést, hanem a hegesedés is. Ilyenkor behatolásnál, illetve szex közben a gát területe válik érzékennyé, fájdalmassá. Különösen azok a nők érintettek, akik a hüvelyi szülés során repedtek, akiknél sokat kellett varrni, viszonylag nagy területet kellett helyreállítani. Bár az idő sokat enyhít ezen a típusú fájdalmon, addig sem kell elviselni a kellemetlen érzéseket. Síkosítóval, különböző fájdalomcsillapító kenőcsökkel enyhíthetőek a panaszok.

A szex közben érzett fájdalom súlyos esetben daganatos betegséget is jelezhet. Ez lehet jóindulatú, például a méh falán növő mióma, vagy rosszindulatú méhtest- vagy méhnyakrák. Éppen ezért minden esetben mielőbb fel kell keresni az orvost, hogy időben kezdődhessenek a kezelések.

4_25.jpg

Lelki okok

Ha minden szervi bajt kizártak, akkor érdemes a jelenség lelki okait kutatni. A fájdalmas együttlétek lelki okai éppen olyan sokfélék lehetnek, mint a szervi bajok. Állhat a háttérben korábban átélt trauma, szexuális erőszak vagy bántalmazás. Okozhatja a problémát valamilyen, nem a szexualitással kapcsolatos párkapcsolati probléma, amely ide vetül ki. Fájdalmas, kellemetlen együttléthez vezethet a nők számára az is, ha a védekezés kérdése nincs megnyugtatóan rendezve, ha folyamatosan fennáll a nem kívánt teherbe esés veszélye.

Gondot jelenthet a partner figyelmetlensége, a nem megfelelő minőségű vagy hosszúságú előjáték, az ellazulás hiánya. Ezekben az esetekben a megoldás mindig az őszinte, nyílt kommunikációval kezdődik, ehhez azonban meg kell teremteni a bizalom légkörét. A sértődés, a vádaskodás, a másik hibáztatása nem vezet eredményre, de az empátia és a türelem szükség esetén szaksegítséggel kiegészítve megoldást hozhat.

A fájdalmas együttlét magától a legritkább esetben oldódik meg, sőt súlyosbodhat, mivel a szervezet „védekezik”: a hüvely záróizomzata túlfeszül, megvastagszik, lehetetlenné téve normális funkcióját.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása