Útikalauz anatómiába

Ezerarcú betegségek: hormonzavarok mindkét nemnél

2021.09.08. 06:31

Vannak hormonbetegségek, amelyek mindkét nemet megtámadhatják, és vannak jellegzetesen nemspecifikus problémák is.

9_2.jpg

A hormon görög eredetű szó, jelentése mozgat, ösztönöz. Ennél tökéletesebb elnevezés nem is kell: a hormonok ugyanis olyan speciális kémiai anyagok, amelyek a véráram útján bárhova eljutnak a testünkben, így hatásukat az egész testben ki tudják fejteni. A hormonokat a mirigyek, testünk váladéktermelő szervei állítják elő. A mirigyeket két nagy csoportra oszthatjuk, a külső elválasztású mirigyek többek között az izzadtság vagy a faggyútermelését felelnek, míg a belső elválasztású mirigyek termelik és ürítik a vérbe a hormonokat.

Az emberi test legfontosabb hormontermelő szervei az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here, a petefészek, és a hasnyálmirigy. Ahogy ebből a felsorolásból is látszik, vannak olyan hormontermelő szervek, amelyek mindkét nemnél egyformán fontos szerepet játszanak, és vannak csak a nők és csak a férfiakra jellemzőek is.

A hormonzavarok leggyakoribb tünetei

A hormonrendszer egy elképesztően szerteágazó és bonyolult szisztéma, így a zavarai is rendkívül változatos tüneteket képesek produkálni. Ilyen lehet többek között a testsúly változása, amikor normál étkezés, mozgás mellett is hízik valaki, annak gyarapodása vagy éppen ellenkezőleg, fogyása. A különböző bőrproblémák, pattanások, a hajhullás, az elvékonyodott hajszálak, a puffadás, az emésztési zavarok, a krónikus fáradtság, a töredezett körmök, a memóriazavarok, a tartós ingerültség mind lehetnek valamilyen hormonzavar tünetei.

De akadnak olyan különleges tünetek is, mint a szemek kidülledése, a sárga tenyerek vagy a fázós ujjvégek, amelyek szintén hormonzavarra, ez esetben a pajzsmirigyműködés zavaraira utalnak.

Speciálisan a nőkre jellemző tünetek lehetnek a rendszertelenné váló menstruáció, vagy a menstruáció egyéb zavarai, a cisztás petefészkek, a teherbeesés elmaradása, a fokozott szőrnövekedés, a kopaszodás vagy a férfias, hasi típusú elhízás.

A férfiakra jellemző tünetek lehetnek többek között a potenciazavarok, a nemzőképesség csökkenése vagy elvesztés, a mellek nőkre jellemző megnövekedése, a szőrzet helyenkénti megritkulása vagy elvesztése.

10_2.jpg

Miért áll be hormonzavar?

A hormonbetegségek annyira sokrétűek, hogy erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, vannak genetikai, és vannak bizonyos életmódbeli okok. Az biztos, hogy az idő múlása, az öregedés ahogy sok más betegségnél, a hormonzavarok esetében is növeli a rizikót. A nőknél például a változókorral a progeszteron, majd az ösztrogén mennyisége kezd csökkenni a szervezetben, ennek hatására aztán más hormonális változások is megkezdődnek, így nagyobb eséllyel alakul ki például diabétesz.

Ugyanígy a tartós stressz is befolyásolhatja a hormonrendszert, ennek hatására megemelkedik a szervezetben az adrenalin és a kortizol szintje, mely megnöveli a vércukor szintjét a vérben, ezzel szintén növelve a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A mozgásszegény életmód és egészségtelen, cukorban, szénhidrátban gazdag étkezés szintén vezethet hosszú távon az arra genetikailag hajlamos egyéneknél inzulinrezisztenciához vagy diabéteszhez.

Nők esetében további kockázatot jelenthet a fogamzásgátló tabletták tartós szedése. Az ezekben található anyagok ugyanis gátolják a progeszteron hatását, csakhogy a progeszteron nemcsak a teherbe eséshez, hanem más hormonok, például a kortizol előállításához is szükséges. Így ennek hiánya is hormonzavarokhoz vezethet.

A hormonzavarok kezelése

Mivel a hormonzavarok nagyon sokfélék lehetnek, a kezelésük is sokféle módszert kíván. Mindenekelőtt laborvizsgálatokra, és ha szükséges, további képalkotó vagy más vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz. Ezután a kezelőorvos dönt a megfelelő terápiáról, ami lehet gyógyszeres kezelés, életmódváltás, de bizonyos esetekben akár műtét is.

A cikk a Budai Egészségközpont endokrinológus szakembereinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.08. 17:36:26

Az biztos, hogy a hormonok bogyók nagyon hosszú távú károsodást okoznak.
S lusta ennek S legtöbb doku utánamenni..

midnight coder 2021.09.09. 13:40:25

@gigabursch: A hormonok a szervezet egyik legfontosabb folyamatvezérlései. Kismillió folyamat alapul hormonokon, és ha ez megborul akkor korrigálni kell, már amennyire persze lehet. Más kérdés, hogy a beavatkozási lehetõség is elég korlátozott, plusz a folyamatokat sem biztos hogy 100%-ban ismerik a dokik.
süti beállítások módosítása