Útikalauz anatómiába

Már a 30-as évektől megkezdődhet az időskori elhízás folyamata

2021.08.10. 10:20

Az anyagcsere lelassulása és az életmód megváltozása együtt okozzák az időskori súlygyarapodást.

3_17.jpg

Majdnem mindenki megtapasztalja: ahogy idősödik, úgy jönnek fel egyre könnyebben a kilók. Van, akinél ez a folyamat már a harmincas éveiben elkezdődik, van, akinél csak a negyvenes-ötvenes éveiben válik érzékelhetővé. Még azok is, akik korábban büntetlenül ehettek szinte bármit, akár a testmozgást elhanyagolva is, észreveszik magukon, hogy a kilengéseket már hízás követi.

A jelenség több okra vezethető vissza, az egyik a zsíranyagcsere lassulása. 2019-ben a svéd Karolinska Intézet és a franciaországi Lyoni Egyetem megjelentetett egy kutatást, amely megerősítette, hogy idősebb korban a zsírszövetekben csökken a lipidek cseréjének sebessége. Mivel a jórészt glicerint és zsírsavat tartalmazó molekulák lassabban ürülnek ki, ez az egyik magyarázata annak, hogy idősebb korban könnyebben szaladnak fel a kilók.

A kutatásban éveken át figyelték több tucatnyi férfi és nő zsírsejtjeiben végbemenő változásokat. Kivétel nélkül mindenkinél azt találták, hogy a zsírsejtekben lévő zsírok cseréjének képessége idővel lassul. Ez a folyamat nem függött össze azzal, hogy a vizsgált személy hízásban volt, vagy éppen ellenkezőleg, diétázni kezdett és fogyott. Azoknál is ugyanez történt, akik elkezdtek odafigyelni a súlyukra, és kevesebbet ettek. Igaz, ők ennek ellenére nem híztak tovább, hiszen csökkentették a bevitt kalóriamennyiséget. Azok, akik nem változtattak az évekkel korábban kialakult étkezési szokásaikon nagyjából húsz százalékos súlygyarapodást szenvedtek el.

Tíz év alatt három kiló

Ráadásul nem elég, hogy a zsírszövetekben lassul az anyagcsere, idővel zsírszövetből egyre több lesz. A korral ugyanis változik a testösszetétel: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. A folyamat már a harmincas éveinkben elkezdődik. Szakemberek szerint a még elfogadható súlygyarapodás évi 30 deka, ami azt jelenti, hogy tíz év alatt három kiló hízás lenne optimális. Ha ennél gyorsabb ütemben hízunk, az már az egészségünk rovására mehet, ezért szükséges csökkenteni a kalóriabevitelt. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy nem lehet annyit enni, mint korábban. Egy egészséges felnőtt energiaszükséglete ugyanis 50 éves kora körül 25-30 százalékkal kevesebb, mint amikor a húszas éveiben járt. Később az energiaszükséglet ennél is tovább csökken.

4_17.jpg

Az életmód megváltozása

Az élettani okok mellett az idősebb korban bekövetkező hízás másik magyarázata az életmódban keresendő. A legtöbb embernek a harmincas, negyvenes éveire már családja, munkája és az ezekkel járó számos kötelessége lesz. Egyre kevesebb idő és energia jut a sportolásra vagy az étrend tudatos megtervezésére. És nem csak a sport marad el: a fáradtság és a hajszolt életmód miatt mindennapokban egyre több apróságban döntünk a kényelmesebb megoldások mellett. Friss helyett készételeket fogyasztunk, lépcső helyett lifttel megyünk, gyaloglás helyett autóba ülünk. Ezek mind összeadódnak, és hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.

Nők esetében mindehhez hozzájárul még, hogy a menopauza alatt, illetve a menopauzát megelőző időszakban a szervezetükben az ösztrogén szintje csökkenni kezd. Ennek következtében tovább emelkedik a testzsír százalékos aránya. Amíg korábban a legtöbb nőnek a fenékre és a combokra rakódó zsírpárnák okoztak problémát, ekkor már inkább a hasra rakódnak a felesleges rétegek.

A megelőzés módjai

Sajnos tudatos tervezés és életmódváltás nélkül nem lehet felvenni a küzdelmet az idősebb korban bekövetkező hízás ellen. Meg kell változtatni addigi étkezési szokásainkat úgy, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetbe. Mindezt azonban éhezés nélkül, mert a tartós éhségérzet ingerültté, szomorúvá tesz és csökkenti a teljesítményt. Nem árt például dietetikus szakember segítségét kérni, hogy milyen tápanyagcsoportokól mennyit vigyünk be, hogy éhségérzet nélkül is megőrizhessük a súlyunkat.

A másik kulcskérdés a mozgás. A kardió mozgásformákat általában jónak tartjuk a súlygyarapodás megelőzésére, így hasznos a gyaloglás, a kocogás, a lépcsőzés. De még jobb eredmény érhetünk el, ha olyan mozgásformát is beiktatunk, amelyik az izomtömeget segít megőrizni, esetleg gyarapítani. Ne ódzkodjunk a súlyzós edzésektől, így ugyanis javíthatunk a zsír-izom arányon.

Emellett fontos a folyadékbevitel és az alvás. Ha valamilyen alvásproblémánk van, és emiatt tartósan kialvatlanok vagyunk, akkor napközben több energiára van szükségünk, ezért többet eszünk. Érdemes tehát az alvásproblémák végére járni, mert a hízás ezzel is összefüggésben van.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása