Útikalauz anatómiába

Ezekre figyeljenek az asztmások nyáron!

2021.06.23. 06:06

A nagy meleg nem kedvez a légúti betegséggel élőknek, ilyenkor megnőhet az asztmás rohamok előfordulásának esélye.

3_14.jpg

Az asztma görög eredetű szó, jelentése zihálás. Ez jól kifejezi ennek a légúti betegségnek a jellegzetességét: az asztma gyakori tünetei közé tartozik a zihálás mellett a köhögés, szorító érzés a mellkasban és a légszomj. Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely változékony és ismétlődő tünetekkel, kislégutak beszűkülésével járó betegség.

Hogy miért lesz valaki asztmás, azt egyelőre nem tudjuk teljes bizonyossággal. Szerepet játszik a kialakulásában a genetika: ha az egyik, vagy mindkét szülő asztmával küzdött, akkor a gyerek is nagyobb valószínűséggel lesz asztmás. Ugyanakkor a környezeti tényezők szerepe sem elhanyagolható, a betegség kialakulását befolyásolja a légszennyezés, a dohányzás is.

A 2 fő típus

Aszerint, hogy mi a kiváltó ok, az asztma két fő típusát különböztethetjük meg. Az egyik az allergiás, a másik a nem allergiás eredetű asztma. Allergiás eredetű asztma esetén a beteg panaszai a környezetében található valamilyen allergén anyag miatt jelennek meg. Rendkívül sokféle anyag válthat ki asztmát: különböző pollenek, penészgombák, háziállatok, különösen a macskák szőre, de viszonylag gyakori a háziporatka által kiváltott asztma is.

Bármilyen eredetű asztmával is küzd valaki, a légszennyezés, a dohányzás, vagy az, ha csak passzív dohányosként kell sok füstöt belélegeznie, a különböző légúti fertőzések, a kemény fizikai megterhelés, esetleg az erős illatok, vegyszerek tartós belélegzése súlyosbítja a tüneteket.

Miért nehezebb nyáron?

A légúti betegségekkel élőknek nem kedveznek a meleg nyári hónapok. Egyrészt ilyenkor több allergén anyag, pollen száll a levegőben, ami súlyosbíthatja az allergiás eredetű asztma tüneteit. Másrészt a melegben megnő a talajközeli ózon koncentrációja, ami a tartós napsütéses idő és az autók károsanyag-kibocsátása miatt alakul ki. Ez az úgynevezett nyári szmog szintén növeli az asztmás rohamok kialakulásának esélyét, különösen a késő délutáni és az esti órákban. Több kutatás igazolta, hogy főleg a fiatalabb asztmások körében nő meg ennek hatására a tünetek intenzitása és előfordulásuk gyakorisága.

4_14.jpg

A legfontosabb a felkészülés és az óvatosság

A nyári időszakban, nyaralás alatt is figyeljünk a beállított gyógyszeres kezelésre, az életmódi javaslatokra! Először is arra, hogy elegendő gyógyszer legyen az utazás alatt a betegnél, ha szükséges, akkor legyen új recept felíratva, és nem árt némi plusz beszerzés sem, ha a csomagolás, utazás során elkeveredik például az inhalátor.

Nem mindegy a nyaralás helyszíne sem. Aki asztmával küzd, az jól teszi, ha nyári városlátogatás helyett inkább a hegyeket vagy a tengerpartokat látogatja, az itteni levegő ugyanis jót tesz a betegségnek. Ha mégis városnézésre adja a fejét, akkor ezt érdemes a kora reggeli órákra időzíteni, ilyenkor ugyanis jobb a levegő minősége, mint később a nap folyamán.

Az sem árt, ha az asztmás beteg nemcsak az aktív és passzív dohányzástól, hanem egyéb füstös helyektől is távol tartja magát. Nem javasolt a kerti munkák alatt ma is elforduló égetések, tábortüzek közelében hosszú ideig tartózkodni.

Aki pollenallergiás asztmában szenved, annak hasznos, ha követi a naponta kiadott pollenjelentéseket. Ezek alapján el tudja dönteni, hogy mennyire magas a pollenkoncentráció a levegőben. Ha rosszabb a helyzet, akkor érdemes a hosszabb kirándulásokat, szabadtéri sporttevékenységeket elhalasztani. Napközben szellőztessünk minél kevesebbet, a kimosott ruhákat ne a szabadban szárítsuk! Sokat segíthetnek magukon azzal is, ha lefekvés előtt hajat mosnak és zuhanyoznak, mert így kevesebb allergén anyag marad a testükön.

A cikk a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benderklon 2021.06.24. 06:37:59

2 éve lettem asztmás(tüdögyulladás hozta ki. Lehet covid volt),szedtem a port amit be kellett reggel ,este lélegeznem .3hónapja fokozatosan abbahagytam .Nem érzek semmit.Elmúlt.15kg fogytam,edzek újra.Nincs semmilyen fulladás.Hogy lehetséges ez?Fél évente kontrollra járok.Doktornö mondta,ha ugy érzem akkor fújjak azért be.De nem volt rá szükség.
süti beállítások módosítása