Útikalauz anatómiába

Tényleg veszélyesek az édesítőszerek?

2021.05.26. 06:26

Egyre több élelmiszerben találhatók meg a mesterséges édesítőszerek, amelyek lehetővé teszik a kalóriatöbblet nélküli cukorpótlást - de vajon mennyi az ajánlott mennyiség és milyen hatással vannak egészségünkre?

3_10.jpg

A mesterséges édesítőszerek másfél évszázados történetét végigkísérték a velük kapcsolatos viták. A legfontosabb kérdés természetesen az volt, hogy fogyasztásuk biztonságos-e, nincs-e toxikus hatásuk, és milyen mennyiségben fogyaszthatók rendszeresen. A hazai szakemberek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) minősítését fogadják el irányadónak. Eszerint a felsorolt édesítőszerek mindegyike, köztük a legtöbbet vizsgált szacharin és aszpartam is biztonságosan fogyasztható, az adott édesítőszerre megállapított elfogadható napi fogyasztható mennyiség mértékéig. Ezt az értéket (acceptable daily intake, ADI) mg-ban, testtömeg-kilogrammonként adják meg. Ezeknek az édesítőszereknek olyan intenzív édesítő ereje van, hogy egészen csekély mennyiséget kell egy-egy élelmiszerbe tenni belőle, így nehéz túllépni a naponta ajánlott ADI-értéket. De túl lehet abban az esetben, ha többféle édesítőszerrel készült élelmiszert fogyasztunk egy nap – főleg gyerekek esetében könnyebb az ADI értékének meghaladása.

A legrégibb a szacharin

Az első energiamentes mesterséges cukorpótlót, a szacharint mintegy másfél évszázaddal ezelőtt, véletlenül fedezték fel 1879-ben. A szacharin (o-benzoszulfimid) édesítőereje több százszor akkora, mint a cukoré. Többféle kiszerelésben, elsősorban asztali édesítőként használják, például teába, kávéba, mert a hőhatásnak csak korlátozottan áll ellent, hosszasabb sütés-főzés hatására némi kesernyés, fémes utóízt vesz fel.

Tévhit, hogy a szacharin emésztés, lebomlás nélkül távozik vagy felgyűl a szervezetben. A szacharin lassan, majdnem teljesen felszívódik a bélből pedig, gyorsan és változatlanul kiválasztódik a vizelettel és széklettel. Kielégítő táplálkozás esetén állatban vagy emberben a nagyon kicsi metabolikus változáson megy keresztül.

A maximális fogyasztható napi mennyiség 0-5 mg/ttkg (testtömegkilogramm). Szabad sav formában a megengedett napi beviteli mennyisége 0-3,8 mg/ttkg. Élelmiszerekben maximum 1200 mg/kg arányban (például rágógumi) lehet jelen. Jelenleg több mint 90 országban engedélyezik, bár a legtöbb országban csak korlátozott számú termékben alkalmazható. Egészségkárosító hatása nem igazolódott. Az élelmiszeriparban általában más mesterséges édesítőszerekkel kombinálva használják fel.

A hőálló aceszulfám-K

Az aceszulfám-K szintén kiemelkedő édesítő erejű, a cukornál több mint 200-szor édesebb, szintén véletlenül, 1967-ben fedezték fel. Sütés-főzéshez jól használható, kis mennyiségben teljesen mellékízmentes.

Leginkább más édesítőszerekkel, például az aszpartámmal, ciklamáttal, neoheszperidin-dihidrokalkonnal, taumatinnal együtt alkalmazzák. Szacharinnal is, de ezzel nincs szinergista (amikor két különböző hatóanyag egy időben alkalmazva egymás hatását támogatja és erősíti) hatása, csak a többivel együtt. Kombinálva használják például édességekben, üdítőitalokban, tejtermékekben, müzlikeverékekben. A toxikus hatás szempontjából ez is alaposan bevizsgált mesterséges édesítőszer.

A legdrágább az aszpartám

Már több mint ötven éve ismerik és alkalmazzák az aszpartámot is, ami természetes aminosavakat, aszparaginsavat és fenil-alanint tartalmaz. A többivel ellentétben van némi energiatartalma, de a grammonkénti 4 kcal gyakorlatilag elhanyagolható. Az aszpartám édesítőereje 150-250-szer akkora, mint a cukoré, és nincs mellékíze.

Hátránya, hogy fényre és magasabb hő hatására bomlik, ezért sütés-főzéshez nem alkalmas. Figyelembe kell venni (és a termékeken fel kell tüntetni) az aszpartám fenil-alanin tartalmát is, mert az emésztés során a szervezetben alkotórészeire bomlik, és a fenil-alanin aminosav egészségkárosító hatású azon gyerekeknél, akik erre érzékenyek. Továbbá egy ritka veleszületett anyagcsere betegségben, a phenylketonuriában (vagy PKU, ami egy autoszóm recesszív módon öröklődő betegség) szenvedőknek kell erre odafigyelni.

Asztali édesítőszerként többféle formátumban, ezen kívül üdítőitalokban, sütés nélkül készült édességekben (például fagylaltokban), illetve rágógumikban, cukorkákban használják.

A light termékek egyik kedvelt édesítője a ciklamát

A cukornál csak kb. 30-szor nagyobb az édesítőereje, viszont csak a szacharin olcsóbb nála, jóízű, nincs mellékíze és sütéshez-főzéshez is jól használható. Konzervek, kényelmi termékek, üdítő italok, energiaszegény üdítőitalok gyártásához használják, és változatos állagban és kiszerelésben cukrot helyettesítő asztali édesítőszerként is népszerű.

A ciklamát a vékonybélből szívódik fel, és változó mennyiségben nagy egyéni szórással (1-7%), a vastagbélben lévő mikroorganizmusok segítségével ciklohexilaminná alakulhat át. Ha nem történik meg a biotranszformáció, akkor szinte teljes mértékben a vizelettel, elenyésző mennyisége széklettel változatlan formában kiürül.

Az élelmiszeriparban rendszerint más édesítőszerekkel kombinálva alkalmazzák. A legkedvezőbb szinergista hatást szacharinnal mutatja, ciklamát-szacharin 10:1 arányú keverékében.

4_10.jpg

Egy természetes kalóriaszegény édesítőszer: a sztevia

Nemcsak mesterséges édesítőszerek vannak, hanem létezik egy tisztán természetes (növényi) eredetű cukorpótló is, a sztevia, a jázminpakóca. A növény levelei tartalmazzák az erős édesítő erejű, a cukornál 300-szor édesebb szteviolglikozidokat. Kivonatát édesítőszerként 2011-ben engedélyezték az Európai Unióban. Por, tabletta vagy folyadék formájában is kapható, és diétás termékekben is használja az élelmiszeripar. Jó a hőállósága, de túladagolva keserű mellékíze lehet. A szteviát azoknak nem ajánlják, akik allergiások a napraforgóféle növényekre.

Május 15-e az európai elhízás elleni nap, ezért e hónapban a témához kapcsolódó felvilágosító tartalmakat közlünk.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.27. 11:30:38

Mintha a xilit/nyírfacukor kimaradt volna.

Neo07 2021.05.27. 11:41:19

Most már ott tartok, hogy meg kell jól nézni a mikroszkopikus méretű betűkkel írt összetevők listáját, mert ha édesítőszert találok a felsorolásban, vissza kell tennem a polcra. Miért? Mert azoktól fejfájást kapok -- és ez nem vicc! Különösen a "klórozott cukortól", a szukralóztól kell óvakodnom, mert pokoli, két napig tartó fejfájást okoz!

Maradok a hagyományos cukornál, ill. a méznél.

MEDVE1978 2021.05.27. 12:27:02

Tavalyelőtt nagyon rákattantam az ICE-TEA-ra. Mivel kövér vagyok, ezért elsősorban a diétás teák jöttek szóba, egyébként a fenti édesítőszerekkel (Aceszulfám K van a legtöbb ice-tea-ben). Már akkor is próbáltam utánanézni: az egyik infó, hogy gyakorlatilag nagyon nehéz ezekről és élettani hatásukról bármit találni. Holott mindennek van egy határértéke a legtöbb fogyasztható étel-, ital közül, ezeknél a vegyületeknél is van. A másik info, hogy hiába nézed az összetevőket, ott mennyiség nincs. Az összetevőknél fel van sorolva, ugyanakkor nem tudod, hogy az üveg harmada az vagy a százezreléke. Én ezt tenném kötelezővé, a mennyiséget beleíratnám az italok cimkéjére.

erol 2021.05.27. 12:34:52

Nagyon meglepődtem amikor észrevettem, hogy nem csak cukorbetegek, hanem egészséges emberek is esznek ilyesmit, szerintem borzalmas az ízük, legtöbbször még csak nem is emlékeztet az édes ízre. Szerintem a legjobb a cukor vagy a méz, ha valamilyen okból nem lehet, akkor inkább nem eszem édeset.

Kalam 2021.05.27. 12:51:21

Na mostmár csak arra nem kaptunk választ, hogy veszélyesek-e az egészségre. Gratulálok a címadáshoz!

Bkkzol 2021.05.27. 13:15:03

Soha nem fogják tényszerűen bevizsgálni, megmondani, hogy milyen életteni hatása van ezeknek a gyakorlatilag mérgek. Az egyik legnagyobb piac a fogyókúrázók, diétázóké. A "light"... "zero"... nagyon jó eladni a 0,1 dolláros dolgot 3,5 dollárért ha bele is pusztulnak... a jó marketinggel még követelik is a mérget.

Quas! 2021.05.27. 14:01:51

Persze, hiszen az élelmiszeriparnak a gyógyszeriparral karöltve az a célja, hogy kiírtsa az emberiséget és/vagy beteggé tegyen bennünket és/vagy meddővé tegyen benn ünket. Nem végeznek túl jó munkát, mert az emberiség mindezek ellenére szaprodik. Visszatérve a címben említett veszélyekről semmit nem tudtunk meg.

midnight coder 2021.05.27. 14:06:27

@Quas!: Mondjuk az emberiség leginkább ott szaporodik, ahová a gyógyszeripar keze csak kevéssé ér el, de a nem szaporodásnak speciel kevés köze van a gyógyszeriparhoz. Ez sokkal inkább a baloldali/femináci mozgalmak és az õket kiszolgáló média sara.

midnight coder 2021.05.27. 14:09:07

@Bkkzol: A baj az ezekkel a bevizsgálásokkal, ami gyakorlatilag a legnagyobb gond az egész dietetika dologgal, sõt igazából szerintem az orvostudomány fejlõdésével is, hogy az embernek nincs igazán jó modellállata. Pl. egy rakás dolog, amit te jóízûen fogyaszthatsz egy életen át, egy kutyát azonnal megöl. De egy nyúl vagy egy patkány szervezete is elég távol áll az emberétõl.

Üveges Szabolcs 2021.05.27. 15:36:02

@Kalam: az első bekezdésben ott a válasz:
"Eszerint a felsorolt édesítőszerek mindegyike, köztük a legtöbbet vizsgált szacharin és aszpartam is biztonságosan fogyasztható, az adott édesítőszerre megállapított elfogadható napi fogyasztható mennyiség mértékéig."

Érdemes figyelmesebben elolvasni a cikket! :)

Kalam 2021.05.27. 16:36:00

@midnight coder: Sikerült elolvasnom és értelmeznem is azt a bekezdést is. ;)
Az azért talán majnem mindenkinek egyértelmű, hogy ha ennyire veszélyes lenne egy termék, akkor azt a NÉHIB, vagy valamilyen más felügyeleti szerv egyáltalán nem engedné forgalomba. Én vártam volna egy rövidebb elemzést úgy nagy általánosságban, hogy hosszú időn keresztül, vagy nagy mennyiségben fogyasztva milyen élettani hatásai vannak ezeknek a szereknek. De ezek szerint az én elvárásaim voltak túlzóak...

Kalam 2021.05.27. 16:37:34

@Üveges Szabolcs: Sikerült elolvasnom és értelmeznem is azt a bekezdést is. ;)
Az azért talán majnem mindenkinek egyértelmű, hogy ha ennyire veszélyes lenne egy termék, akkor azt a NÉHIB, vagy valamilyen más felügyeleti szerv egyáltalán nem engedné forgalomba. Én vártam volna egy rövidebb elemzést úgy nagy általánosságban, hogy hosszú időn keresztül, vagy nagy mennyiségben fogyasztva milyen élettani hatásai vannak ezeknek a szereknek. De ezek szerint az én elvárásaim voltak túlzóak...

]{udarauszkasz 2021.05.27. 16:49:57

@Quas!: mondasz valamit. Itt Ausztriaban mar mindent telepakolnak edesitovel, a ketchupban, halsalataban, gyakran meg az asvanyvizben is ez van.
Nalam csakis kizarolag a jo oreg cukor, szolocukor, fruktoz vagy leginkabb a mez johet szoba.
Csak hat a mez tul egeszseges, be is arazzak rendesen... :/

]{udarauszkasz 2021.05.27. 16:52:37

Mellesleg az aszpartam konkretan rakkelto. Elegge koztudott, csak epp meg mindig nem kommunikaljak.

Quas! 2021.05.27. 17:03:11

@]{udarauszkasz: Ez felröppen időnként, soksok vizsgálat volt már ezzel kapcsolatban és mindig megcáfolták. Ne tőlem várj linkeket, hanem nézz utánna kicsit jobban, mielőtt ilyeneket írsz.

]{udarauszkasz 2021.05.27. 17:59:39

@Quas!: ezt konkretan a gimis osztalytarsnom is mondta, aki ilyen iranyban diplomazott. A felesegem ugyan nem diplomazott, de ez az eredeti szakmaja, o is ezt allitja, fuggetlenul.

kvadrillio 2021.05.27. 21:27:16

MINDEN ÉDESÍTŐSZERSZAR RÁKOT CSINÁL. SLUSSSSTTT.EZÉRT NŐ DRsztikusan a rákos betegek, halálozások száma.

kvadrillio 2021.05.27. 21:34:46

@kvadrillio: na meg a guargumi, xantángumi és a töbiek..ezeket is mindenbe bekeverik.... Megmondták már a ren dszarváltáskor, hogy drasztikusan nőni fog az allergiások, rákos betegek száma. nőőőőő is rendesen...
Eredet

Guárgumi: A guargumi a guarbab endosperméből származik.

Xantángumi: A Xanthan Gum a Xanthomonas campestris baktériumból származik .
Gyártási folyamat

Guárgumi: elsősorban a guarbab / magok őrölt endosperméből származik. Először a guármagokat hántolják, őrlik és kiszűrik, hogy megkapják a guárgumit. Piszkosfehér por.

Xantángumi: A Xanthan Gumot glükóz, szacharóz vagy laktóz fermentációjával állítják elő. Erjedés után a poliszacharidot egy növekedési tápközegből izopropil-alkohollal kicsapják, majd szárítják és finom porrá őrlik. Ezután bekeverik egy folyékony közegbe, hogy megkapja a gumit.
Élelmiszeripar és egyéb felhasználások

Guárgumi: A guargumit elsősorban a következő alkalmazásokban használják;
Élelmiszeripar

Használt gumik gluténmentes receptekben és gluténmentes termékekben
Hideg ételek, például jégkrém vagy tészta töltelék sűrítésére szolgál
Vastag paszták készítésére és víz szószban vagy emulzióban megkötött tartására használják
Forró gélek, könnyű habok készítésére és emulziós stabilizátorként használják
Sütőipari termékekben használják, hogy növeljék a tészta hozamát, nagyobb rugalmasságot és javítsák a textúrát és az eltarthatóságot
Tejtermékekben használják a tej, joghurt, kefir és folyékony sajttermékek sűrítésére, segítenek fenntartani a fagylaltok és serbetek homogenitását és textúráját

Textilipar, egyéb iparágak

Papíripar a lapok kialakításának, a hajtogathatóság és a nyomtatás sűrűbb felületének javítása érdekében

Robbanóanyag-ipar vízszigetelő anyagként

A gyógyszeripar kötőanyagként vagy tabletta szétesésként

Kozmetikai és piperecikkek iparban, mint vastagító a fogkrémben vagy kondicionáló a samponokban

Xantángumi: A xantán gumit a következő alkalmazásokban használják:

Élelmiszer-adalékanyagként és reológiai módosítóként használják
Élelmiszer-sűrítőként használják salátaöntetekben
Stabilizátorként használják kozmetikai termékekben az összetevők elválasztásának megakadályozására
Fagyasztott ételekben és italokban használják
Tojásfehérjéből készült kereskedelmi tojáspótlók sűrítésére szolgál
Gluténmentes sütéshez használható
Olaj-a-vízben emulziókban használják az olajcseppek stabilizálásának elősegítésére

Allergia

Guárgumi: Néhány embernél allergiát okozhat, és olyan reakciókkal járhat, mint pl. Kipirulás, viszketés és hasmenés.

Xantán mézga : A xantán gumi származhat olyan kukorica, búza, tejtermék vagy szója forrásból származó termékekből, amelyek általános allergének.

Összegezve, a guargumi és a xantángumi a gluténmentes receptben és a gluténmentes termékekben a leggyakrabban használt gumia. Különböző forrásokból származnak, és többé-kevésbé hasonló alkalmazásokhoz használják őket.

kvadrillio 2021.05.27. 21:37:56

@Kalam: a nébih szariok mindenre ! FŐLEG NEM ÉRDEKLI, HOGY HÁNYAN HALNAK MEG RÁKBAN ! Sorozattban vonatja ki a szarkeverő termékeket miután már megették, felhasználták az emberkék !!! utólag !!!!!

kvadrillio 2021.05.27. 21:51:36

visszasírom a régi eredeti Szobi, Sió jaffa-narancsszörpöt, málnaszörpöt, amit szeretett az egész család, és amelyekben nem volt annyi rákkeltő adalékanyag, mint ma azokban a csinálmányokban, amik már tele vannak nyomva rákkeltő adalékanyagokkal, édesítőszerekkel ! Ott is tömörülnek az üzletek polcain !!!

A néhai TRAUBISZÓDÁT IS FELVÁSÁROLTÁK ÉS UTÁNA LERONTOTTÁK A MINŐSÉGÉT, MERT BELEKEVERTEK MINDEN SZAR adalékanyagot !!!

Egy ideig ittam a Fantát, Mirindát...., aztán elkezdték kivonni belőle a valódi cukrot és telenyomták rákkeltőkkel ! POFÁM, SZÁM FELDAGADT TŐLÜK. AZÓTA SZAROK RÁ, NEM VESZEM ! TŐLEM OTT ROHADHAT A POLCOKON !

kvadrillio 2021.05.27. 21:52:24

ÜVEGES LEKVÁRT IS CSAK OLYAT VESZEK, AMIBEN CUKOR VAN.

kvadrillio 2021.05.27. 21:58:47

A PIACON SEM VESZEK SAVANYÚSÁGOT, MERT ABBA IS ÉDESÍTŐSZEREKET RAKNAK MÁR RÉGEN. SPÓROLÁSBÓL !!! CSAKIS ÜVEGESET, CUKORRAL !

HA MÁR EDDIG ELÉLTEM RÁK NÉLKÜL, AKKOR AZ ANYJUK KÍNJÁVAL SZÓRAKOZZANAK ! BÁR A GYÓGYSZAROKKAL IS SOK RÁKKELTŐ JÖN BE A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA, PL. ARB-K....A VALSARTAN ÉS A TÖBBI GYILKOS GYÓGYSZEREK !...

ÉS A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK, HALÁLOZÁSOK EGYRE CSAK NŐNEK ÉS NŐNEK...ÉS NŐNEK.....

kvadrillio 2021.05.27. 22:01:53

a Fanta miatt rögtön írtam is a gyártónak, hogy miért változtatta meg az összetételt, mire azt mondta, mert sokan kérték, fogyni akartak...HA-HA-HA.....MEG HA ! DRÁGÁBB A CUKOR !

steery 2021.05.28. 00:01:50

Az ízeknél is kialakul a hozzászokás jelensége, mint a szagoknál, látványnál, hangoknál, tapintásnál. Az idegrendszer csökkenti a rájuk való érzékenységet, ezért egyre nagyobb adagokat kell bevenni belőle ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje. Míg végül jön az aranylövés...
Ennek ismeretében leszoktattam magam az erős édes, sós, savanyú, keserű, umami ízekről, ami azzal a mellékhatással járt, hogy jobban élvezem az ízeket. Répacukor helyett a sokkal enyhébb szőlőcukrot használom mindenbe, így ha néha mégis répacukros ételeket vagy mézet eszem, sokkal erősebb hatást gyakorol rám. Mert a kevesebb így is lehet több, nem csak bikaerős pótlószerekkel.

Kalam 2021.05.28. 06:26:33

@kvadrillio: Látom a lényeg átment :D
A hangsúly nem a NÉHIB-en volt...

midnight coder 2021.05.28. 08:21:01

@kvadrillio: Azért a régi Jaffa, és a különféle málnaízû szörpök is jócskán mûanyagból voltak. Nem beszélve az olyanokról mint Pl. a pezsgõpor amit pici átlátszó mûanyag palackokban lehetett kapni és a gyerekkormban a kedvencek közé tartozott.

Az megint egy másik kérdés, hogy a kóla viszont cukorral volt édesítve, miközben ma a nem light kólákban sem cukor van, hanem kukoricából kotyvasztott édesítõszer - szemben Pl. a németekkel. Cserébe az amcsik is azt a szart isszák. Aztán csodálkoznak a dokik, hogy miért olyan dagadtak az emberek:
wellandfit.hu/dieta/2016-01/edes-es-csendes-gyilkos-a-kukoricaszirup/

midnight coder 2021.05.28. 09:17:51

@kvadrillio: Amúgy a szocializmusban is megvolt a lightos ital, anno DEIT-nek hívták, szerintem patkányt lehetett volna vele irtani olyan íze volt.

valaki1818 2021.05.28. 09:32:01

Attól, hogy valami nem toxikus, még lehet rossz hatása a szervezetre. Itt most a bélben élő hasznos baktériumokra gondolok. Emiatt aztán pl. hasmenés alakul ki.

MEDVE1978 2021.05.28. 19:27:50

Alapvetően több rossz között lehet választani. Egy cukorbeteg ember például egyáltalán nem ehet jó pár dolgot vagy csak nagyon kis mennyiségben. Ezek az édesítőszerek ezen segítenek. Persze, ha valaki valamit óriási mennyiségben fogyaszt az káros lehet. Az viszont lehet, hogy károsabb, ha elhízik.

Én abbahagytam az ice-tea fogyasztást, de nem azért, mert bélrákom lett volna tőle, hanem a gyomorsavszintem nőtt meg nagyon. Az sem biztos, hogy a sok ice-teatől, stressz és nem megfelelő étkezés is szerepet játszott benne.

Az viszont szerintem nonszensz, hogy van egy egészségügyi határérték, amit betartva jól leszel, viszont nincs ráírva a termékekre és sehol nem is tudod kideríteni, hogy mennyi vegyület van bennük, tehát nem tudod megállapítani, hogy most túl sokat vagy túl keveset fogyasztasz.

fkv.115 2021.05.28. 23:43:56

@midnight coder: Ja, milyen jó hogy ész nélkül szaporodik az ember, lásd: cigányok, niggerek, kínaiak... Aztán meg idejönnek felzabálni a mi kajánkat, mert otthon a sivatagban már nincs semmi. Akkor se volt amikor legyártották ezeket, full hiába születettek. Inkább húzzanak gumit a faszukra! Azt kéne osztogatni kajasegély helyett, kontont!
süti beállítások módosítása