Útikalauz anatómiába

Csökkentheti a kávézás a teherbe esés esélyét?

2021.04.07. 06:26

Több kutatás vizsgálta, hogy van-e összefüggés a nők kávéfogyasztása és teherbe esési esélyeik között. Bár az eredmények némileg ellentmondásosak, annyi kijelenthető, hogy nagy mennyiségű koffeinbevitel csökkentheti a teherbe esés esélyét, és növelheti a vetélését. De mi számít soknak és hogyan befolyásolja a koffein a terhesség létrejöttét?

3_4.jpg

Azt régóta tudjuk, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentheti a teherbe esés esélyét. Ha a terhesség már létrejött, akkor ezek a szokások növelik a vetélés kockázatát, és károsíthatják a magzat egészségét. A kávéfogyasztással kapcsolatban viszont ellentmondásosabbak a kutatási eredmények. Az biztos, hogy a túlzott koffeinbevitel nem használ, de hogy mennyit árt, az meglehetősen összetett kérdés.

2008-ban a holland Radboud University kutatói kilencezer olyan nőt vizsgáltak meg, akik 1985 és 1995 között lombikbébiprogramban vettek részt, ennek segítségével próbáltak teherbe esni. A kutatás során egyértelmű összefüggést találtak a túlzott kávéfogyasztás és a teherbe esési esélyek között: azok a nők, akik napi négy vagy annál több kávét ittak, 26 százalékkal kisebb eséllyel lettek terhesek a kezelések után, immár természetes úton, mint kevesebbet kávézó társaik.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy az alkoholfogyasztás (hetente több mint három alkalommal) és a túlsúly a kávézásnál sokkal erősebben befolyásolja a teherbe esést. Még ezeknél is erősebb összefüggést találtak a dohányzás és a teherbe esés között, már napi egynél több cigaretta elszívása esetén is. A kutatás megállapította, hogy egy túlsúlyos, dohányos nőnek, aki iszik alkoholt és kávét, körülbelül 5 százalék esélye volt a terhességre természetes úton a kezelések után, míg egy nem túlsúlyos, nem dohányzó, kevés alkoholt és kávét fogyasztó nőnek 15 százalék.

Egy másik, háromezer dán nő bevonásával készült kutatás viszont nem talált különösebb összefüggést a kávézás és a teherbe esés esélyei között. Ebben a kutatásban hasonló termékenység jellemezte azokat a nőket, akik napi 300 milligrammnál több koffeint vittek be a szervezetükbe, vagyis naponta több, akár 2-3 csésze kávét is ittak, mint akik 100 milligrammnál kevesebbet. Ugyanakkor az is kiderült, hogy napi 300 milligramm koffein elfogyasztása némileg növeli a terhesség korai elvesztésének esélyét, 600 milligramm pedig már kétszeresére emeli a vetélés kockázatát. Fontos tudni, hogy a koffein 2 óra alatt feleződik a felnőtt szervezetben, a magzatéban viszont ez 10-szer(!) lassabban történik, így ha több kávét iszik naponta a várandós anya, ez a magzatban kumulálódik: emeli a szívfrekvenciát, növeli a magzatvíz mennyiségét.

A koffein hatása a petevezetékekre

A British Journal of Pharmacology című szaklapban ismertetett amerikai kutatás megint csak talált összefüggést a sok kávé és a teherbe esési esélyek között. A Nevadai Egyetem munkatársai egereken végzett kísérleteikkel megállapították, hogy a koffein a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal pedig akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját.

Mint ismert, a terhesség érdekében a petesejtnek először utat kell találnia a petevezetéken át a méhbe. Abban, hogy ezt az utat megtehesse, parányi csillószőrök és a petesejt falának izomösszehúzódásai segítik. A nevadai kutatásban a petevezeték izomzatának működését vizsgálták nőstény egereknél, és megállapították, hogy a koffein gátolja a vezeték falának összehúzódását koordináló sejteket. Ezáltal pedig csökkenti a terhesség létrejöttének esélyét.

4_4.jpg

A kutatások buktatói

Ugyanakkor minden életmóddal, így a kávéfogyasztással kapcsolatos kutatásokat érdemes fenntartásokkal kezelni. Az embereket nem laboratóriumokba zárva vizsgálják, nem ellenőriznek mindent, amit a kutatás ideje alatt megesznek és megisznak. A legtöbb koffeinre vonatkozó kutatásban a nők saját maguk számolnak be arról, hogy mennyi kávét ittak. De hogy ezek otthon készített, vagy máshol elfogyasztott, milyen erősségű, milyen összetevőjű kávék voltak, arról sokszor nincs adat. Vagyis a koffeintartalomra vonatkozó adatok csak becslések.

Másfelől a kávéfogyasztás sok esetben jár együtt dohányzással és alkoholfogyasztással. A dohányosokra kifejezetten jellemző, hogy több kávét isznak, mint nem dohányzó társaik, így ezekben az esetekben nem igazán elkülöníthető, hogy a kávé és/vagy a cigaretta befolyásolta-e a termékenységet. Jellemző a nagy mennyiségű kávéfogyasztás a magukat fáradékonynak érző emberekre is, csakhogy a fáradékonyság oka lehet valamilyen alapbetegség, például endometriózis, cukorbetegség vagy akár depresszió is. Ezek pedig szintén hatással lehetnek a teherbe esésre.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy ha valaki gyereket szeretne, akkor jól teszi, ha mérsékli a kávéfogyasztását, és napi 200–300 milligramm koffeinnél nem visz be többet a szervezetébe. Ez még nem igazán nagy lemondás, hiszen azt jelenti, hogy naponta egy-két csészével megihat.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása