Útikalauz anatómiába

Megváltozik-e télen az anyagcserénk?

2021.02.10. 06:28

Sokan tapasztalják, hogy a téli hónapokban „felcsúszik rájuk néhány kiló”, amitől aztán igen nehezen tudnak megszabadulni. Vannak, akik a télen lelassult anyagcserét okolják a hízásért – de nézzük, mi áll valójában a háttérben!

utikalauz-3_2.jpg

Az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak, összefoglalóan anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük. A naponta szükséges energia 1800-2800 kalória, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától, életvitelétől, és bizonyos mértékig befolyásolják egyéb körülmények, például a fényhiány vagy a hőmérséklet is. Ez utóbbiak hatása azonban nem olyan mértékű, hogy az esetleges téli hízásért ezt okolhatnánk.

Alapanyagcsere és aktivitás

Pusztán az életben maradáshoz, az agy és a különböző belső szervek (pl. a tüdő, az emésztőrendszer, a máj, a bélrendszer) működésének fenntartásához, az önregenerálódáshoz is energiára van szükség, ezt alapanyagcserének nevezzük. Az alapanyagcseréhez felhasznált energia mennyiségét befolyásolni alig lehet, csupán arra a kalóriamennyiségre lehet ráhatásunk, amelyet a szervezetünk a mozgáshoz, az izmok működtetéséhez használ fel.

Gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik sokat mozognak, illetve akik fiatalabbak, a testzsír-százalékuk alacsonyabb, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben.

Lehet-e gyorsítani az anyagcserét?

Gyorsítani az anyagcserét, vagyis növelni a felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energia-felhasználást, az alapanyagcserét is növeli. Az anyagcserére jó hatású a kiegyensúlyozott (sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst) tartalmazó étrend. Inkább a többszöri, de kisebb mennyiségben történő étkezés ajánlható. Ha ugyanis kimaradnak étkezések, arra a szervezet az anyagcsere lassításával, raktározással reagál. Valamelyest gyorsíthatja az anyagcserét a hűvösebb környezet is, hiszen a felhasznált energia egy része a test megfelelő hőmérsékleten tartására megy el. Az égést az oxigén elősegíti, így télen sem szabad lemondani a szabadban, hűvös, tiszta levegőn tett sétákról, aktivitásról. Az anyagcsere szabályozásában szerepe van a D-vitaminnak is, így ennek megfelelő beviteléről a fényhiányos téli hónapokban gondoskodni kell.

Mit rontunk el télen, miért hízunk?

A hízás, vagyis a szervezetben zsír lerakódása, raktározása akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve – a másik oldalról megfogalmazva – kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének.

utikalauz-4_2.jpg

Télen mindkét hibát gyakrabban követjük el: a téli ünnepkör hagyományosan kalóriadús ételei akár többszörösére növelhetik a napi kalóriabevitelünket. Másfelől a pihenés, a „bekuckózás”, a téli inaktív életmód is hozzásegít a plusz kilókhoz. A karácsonyi időszakban átlagosan fél kilót szedünk fel, ami azért különösen veszélyes, mert nem látványos, de maradandó, és az évek múlásával jelentős súlytöbbletté gyarapodhat.

A kalóriában gazdag ételek és a kevesebb mozgás mellett a hízást segítheti elő a téli fényhiány is. Egyrészt, mert a napfény hiánya depresszióra, enerváltságra hajlamosít, amit szívesen „kezelünk” édességekkel, például a szerotonin hormon termelődését segítő csokoládéval; másrészt, mert az UV-sugárzás hiánya D-vitamin hiányhoz is vezethet, ami pedig elengedhetetlen az anyagcseréhez.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorpornó bábszínház 2021.02.11. 14:38:31

1800-2800 kalória (cal) az kb. fél-háromnegyed gramm cukor energiatartalma.
Nem kéne keverni a kilokalóriával (kcal).

Vagy neked mindegy, hogy 200 métert vagy 200 kilométert kell gyalogolnod? Mert a különbség pont ugyanakkora.

Az energiafelhasználás meg egybe.
kiegyensúlyozott tartalmazó???

És ilyenek akarnak észt osztani. Röhej.

De egyébként is láthatóan feltaláltad a langyos vizet.
süti beállítások módosítása