Útikalauz anatómiába

A 0-ás vércsoportúak kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

2021.01.20. 06:22

Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk. Ha ugyanis 0-ás, akkor kisebb eséllyel kapjuk el a vírust, és a betegség kimenetele is enyhébb lehet. Az A-s vércsoport viszont hátrány lehet a betegség szempontjából.

Már a koronavírus-járvány terjedésének elején feltűnt kínai kutatóknak, hogy átlag feletti az A-vércsoportba tartozók megbetegedése, illetve súlyosabb lefolyás figyelhető meg náluk, mint másoknál. Azt is észrevették, hogy 0-ás vércsoportú betegből viszont kevesebb van. Pár hónap múlva, júniusban jelentek meg először széles körben tudományos hírek arról, hogy a vércsoportnak is szerepe lehet abban, hogy ki mekkora eséllyel kapja el a koronavírust, és ha már elkapta, milyen lefolyása lehet a betegségnek. Az első hírek arról szóltak, hogy a 0-ás vércsoport kifejezett előny, míg az A-s vércsoport inkább hátrány lehet a betegséggel szembeni harc szempontjából.

utikalauz-3.jpg

Mitől függ a vércsoport kialakulása?

A vércsoportokat a bennük található fehérjék alapján kategorizálják, jelenleg 29 vércsoport-rendszert fogad el a tudomány. Az AB0 rendszert Karl Landsteiner dolgozta ki a 20. század elején. Eszerint mindenki négy vércsoport valamelyikébe tartozik: A, B, AB vagy 0-ás vércsoportú. Az A vércsoportúak vörösvértestein A-, a B vércsoportúakén B-, az AB vércsoportúakén pedig A- és B-antigén található. 0-ás vércsoportú emberek vérében nincs ilyen típusú antigén.

Hogy ki milyen vércsoportú lesz, azt a szülők vércsoportja határozza meg. Az öröklés azonban nem olyan egyszerű, hogy egy A-s apának és egy A-s anyának csak A-s vércsoportú gyereke lehet. Minden vércsoportot két génvariáció, egy apai és egy anyai határoz meg. Mivel az A és a B variánsok dominánsak a 0 variánssal szemben, ha valakinek például A a vércsoportja, annak valójában AA vagy A0 a genotípusa. Tehát két A vércsoportú szülőek lehet A-s, de akár 0-ás vércsoportú gyereke is. Két 0-ás vércsoportú szülőnek viszont csak 0-ás vércsoportú gyereke lehet.

A 0-ás vércsoport a leggyakoribb az egész világon, az emberiség több mint 60 százaléka ide tartozik. Különösen magas az előfordulása a közép- és dél-amerikai őslakosok között, de nagyon gyakori az ausztrál őslakosoknál és Nyugat-Európában is. Ezzel szemben Magyarországon az A-s vércsoport a leggyakoribb, a lakosság 40 százaléka ilyen vércsoportú.

A vércsoportokat szintén meghatározó RhD antigént kicsit később fedezték fel, rézuszmajmok vérében mutatták ki először, innen az Rh jelölés (lásd angol rhesus macaque). Az ember vérében ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincs (Rh−). Valaki csak úgy lehet Rh−, ha mindkét szülőtől örökli ezt a gént.

Német, norvég és osztrák kutatások

A nyár során német és norvég tudósok is bemutatták kutatásaikat, melyek szerint az A-vércsoportúaknak 50 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyosabb lefolyású legyen esetükben a koronavírus-fertőzés, mint a többi vércsoportnak. A 0-ás vércsoportúak viszont a vizsgálatok szerint 50 százalékkal védettebbek a komolyabb megbetegedéssel szemben.

Hasonló következtetésre jutottak grazi szakértők is. A Grazi Orvosi Egyetem kutatása szerint a 0-ás vércsoportú emberek egyértelműen ritkábban betegszenek meg, mint az A-, B-, vagy AB-vércsoporttal rendelkezők. A grazi elemzést összesen 399 olyan páciens adatain végezték, akik az első hullámban betegedtek meg és kórházi kezelést kaptak. Ugyanakkor ebben a vizsgálatban a vércsoport és a betegség lefolyásának súlyossága között nem találtak összefüggést, tehát szerintük a nullás vércsoportú betegek esetében sem könnyebb a betegségből való gyógyulás.

utikalauz-4.jpg

Az Rh-negatív vércsoport szintén előny lehet

Decemberben egy nagy kanadai vizsgálat újabb bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a 0-ás vércsoportú embereket kevésbé veszélyezteti a koronavírus. Ebben a kutatásban 225 ezer embert teszteltek, és megállapították, hogy ebbe a vércsoportba tartozók esetében 12 százalékkal kevesebbszer született pozitív COVID-19 diagnózis, mint a többieknél. A pozitív esetekben pedig a súlyos megbetegedés, illetve a halálozás kockázata 13 százalékkal volt kisebb náluk, mint az A, az AB vagy a B vércsoportú embereknél. A kanadai kutatásból az is kiderült, hogy bármely vércsoporthoz tartozó Rh-negatív emberek szintén védettebbek, mint az Rh-pozitívak.

Hogy mi a jelenség magyarázata, arról egyelőre nem született tudományos konszenzus. Annyit azonban már kijelenthetünk, hogy a 0-ás vércsoportú emberek vérében nagyobb eséllyel alakulnak ki az új koronavírus bizonyos jellemzőit felismerő és ellenük fellépő antitestek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nekik ne kellene ugyanúgy figyelniük a biztonságukra, hiszen közöttük is vannak, akiknél súlyos lefolyása lehet a betegségnek.

A cikk a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.01.20. 11:42:05

Családi szintén eddig igazolt.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2021.01.20. 12:46:04

És mi van azokkal,akik B-s vércsoporttal rendelkeznek?

odamondó 2021.01.20. 13:13:38

@A KFC logóján Vágó István van: ugyanúgy van mint a 0ás vércsoport. Rh+ a domináns gén. Fel lehet írogatni a kombinációkat hogy rh++/rh++;rh+-/rh++ mindig rh+ gyerek. Rh- 25%-ban lehet rh+-/rh+-tól illetve 100%-ban rh- ha rh--/rh--.

cardiobascuralis 2 2021.01.20. 14:49:54

Érdekelne, mi indokolja a kötőjelet az A-vércsoport (B-vércsoport stb.) írásában.
Ja, hogy semmi? Akkor miért is írod úgy? A kötőjel, akárcsak a vessző, nem azért van, hogy sormintának alkalmazzák.

Egy 399 betegen végzett vizsgálat azért messze nem nevezhető reprezentatívnak.

"Valaki csak úgy lehet Rh−, ha mindkét szülőtől örökli ezt a gént."
Lehet, hogy akkor nem az anyám gyereke vagyok? Pedig eddig azt mondták, legalább az anya biztos.
Apám, anyám és én is rendszeres véradók vagyunk (illetve a koruknál fogva ők már csak voltak, egy ideje már nem adhatnak), apám és én 0 Rh-, anyám A Rh+.
Vagy hülyeség az idézett mondat.

(A sportújságírók által használt B-csoport stb. ugyanez, de a sportújságírók az újságírók legalja, kb. mint tanárok közt a tesitanár. Egyiket sem az eszéért szeretik.)

Ami a cikk tartalmát illeti, abban lehet valami,.
Én kb. 2 hónapja átestem a víruson, és csak úgy tudtam meg, hogy meg vagyok fertőzve, hogy egy barátom pozitív lett, és kontakt alapján jutottak el hozzám.
Semmi tünetem nem volt sem előtte, sem közben, sem azóta.
Már csak egy igazolást kell majd kérni, hogy átestem rajta, arra az esetre, ha tavasszal tényleg csak az oltottak meg a fertőzésen átesettek mehetnek majd ide-oda-amoda.

@The Ghost Wolf O1G:
Azok le vannak szarva, ahogy az AB-sek is. Csak a másik kettőt vizsgálták.:-)

turbólyuk 2021.01.20. 15:13:12

@cardiobascuralis 2: A mondat nem hülyeség, hanem pontatlan. Az RH faktor génje (egyszerűsítve) két "allél"t tartalmaz. Ez lehet - vagy + nevű allél. Ha valakinek a szervezetében 2 db - allél van, akkor ő RH- lesz. Egyik allél apai, másik anyai ágon jön. Ha valakinek 2 db + jut, akkor RH + lesz, mindkét szülőtől + jött. Ám mivel ez a gén ún. domináns-recesszív módon öröklődik (vagyis csak a domináns gén fejeződik ki, ha valaki 1 db - és 1 db + allélt örököl, akkor ő RH+, de hordozza a - allélt és tovább tudja örökíteni. Vagyis attól, aki RH -,, csak - allélt lehet kapni, de aki RH +, attól esetleg - allélt is, mert az lehet RH + (+), vagy RH +(-) is. Ha két RH- szülőnek születik egy RH + gyermeke, nos akkor kell megkérdezni anyut, hogy is van ez...

victor vacendak 2021.01.20. 16:22:27

hms.harvard.edu/news/covid-19-blood-type

Tele van a net kutatásokkal, amik nem szignifikáns különséget találtak csak a vércsoportok között. Vagyis jelen állás szerint semmit nem jelent, hogy kinek mi a vércsoportja.

Az idézett cikk csak egy a sok közül...

marand22 2021.01.20. 17:26:31

@A KFC logóján Vágó István van: @cardiobascuralis 2:
Az Rh egy allélrendszer: CcDdEe. ezek közül a legerősebb antigén a D. Akinek van D-antigénje, annak Rh + a vércsoportja, akinek nincsen, annak Rh -.
Rh +: DD, Dd, Rh -: dd.
Attól még, hogy mindkét szülő Rh pozitiv, a gyerek lehet Rh + vagy Rh - is:
Rh + szülők: DD-DD, DD-Dd, Dd-Dd lehet a szülők genotípusa, az utolsó esetben (ha mindkettő heterozigóta) a gyerekeik 25 % eséllyel Rh - lesznek.
Rh + és Rh - szülők: DD-dd, Dd-dd lehet a szülők genotípusa, az utóbbi esetben a gyerekeik 25 % eséllyel Rh - lesznek.

cardiobascuralis 2 2021.01.20. 19:12:55

@marand22:
Köszi!
Már ilyenekért megérte kérdezni.

Endre Frady 2021.01.20. 22:28:36

Jaj, de jó, én nullás vagyok,
Esélyeim igen nagyok!
:)

egyinges 2021.01.21. 09:07:18

Csókoltatom a kutatókat. 0 RH- vércsoportom van, majdnem beledöglöttem a tünetekbe és még mindig nem hevertem ki a tüdőgyulladást, amit okozott a vírus, pedig már 3 hónapja volt. Feleségem A+, rajta semmilyen tünet nem jött ki.

Kicknick 2021.01.21. 09:34:16

@egyinges: csókolom a kezét, ha 20-30-40 évig szarik az immunrendszerére akkor ne csodálkozzon ha az megszenved a betegségekkel.

cardiobascuralis 2 2021.01.21. 15:17:10

@egyinges:
Szerintem nem is mondta senki, hogy egytől egyig mindenkinél így van, hanem csak azt, hogy 1000-ből jóval több 0 Rh- vércsoportú ússza meg enyhe tünetekkel, mint mondjuk A Rh+-os.
Nekem pl.0 Rh- -osként semmi tünetem nem volt, írtam fentebb.

Ez kb. olyan, mint hogy a golyóálló mellény véd ugyan tűzharcban, de nem ad garanciát arra, hogy élve megúszod, ahogy a mellény hiánya sem jelenti okvetlenül azt, hogy meghalsz. Csak nagyobbak az esélyeid.

cardiobascuralis 2 2021.01.21. 15:20:53

Ja, írtam fentebb, hogy rendszeres véradó vagyok.
Annyit pontosítanék, hogy 2019-ig voltam (katonakoromtól, ami azért nem tegnap volt), amíg Bayer tetű Zsolt nejét nem nevezték ki a vérellátó igazgatójának, aki aztán kereskedni kezdett a vérkészítményekkel. Gondolom, kedves takonygerincű férjéhez méltó módon saját zsebre.

Legközelebb majd akkor adok, ha ezt a rohadt k.-t leváltják, és remélhetőleg börtönbe kerül.

kvadrillio 2021.01.21. 20:23:12

nem garantált, hogy a beoltott emberek nem hordozzák magukkal a vírust, amit akár tovább is adhatnak. ????!!!!! MIVAN----MIVAAAAN ?????? A BEOLTOTTAK HORDOZZÁK ÉS TOVÁBBADJÁK A VÍRUST ???! assztabetyáemiondenit !!!!! LESZ ITT MÉR TÖBB HULLÁMMAGASLAT IS AKKOR !!!!!

Összeveszhet az oltáson Európa......index cikk...

kvadrillio 2021.01.21. 20:25:43

@kvadrillio: AKKOR, HA EGY CSALÁDBAN BEOLTANAK VALAKIT, A TÖBBI KÖLTÖZZÖN EL TŐLE :::! BESZARÁÁÁÁÁS !!!

kvadrillio 2021.01.21. 21:08:24

HÁÁÁÁÁ...EZ CSODÁÁÁÁS !

IZRAEL...a már első oltáson túlesettek ezrei vannak az új fertőzöttek között. ???! PUFFNEKI !

kvadrillio 2021.01.21. 21:48:11

NU, AKIK NEMMEL SAVAZTAK NE LEGYENEK MAGYARORSZÁGON SEMMILYEN FUNKCIÓBAN ! A LAKÁSUKAT PEDIG EL KELL KOBOZNI !

EZ BEZONY IJJJJEN ECCERŰ !

Nemmel szavaztak a Fidesz és a KDNP EP-képviselői arra, hogy a lakhatás legyen alapjog
Balogh Krisztina
Balogh Krisztina
követés
2021.01.21. 19:43

Csütörtökön az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, hogy Európában legyen alapjog a megfelelő lakhatás. A képviselők 352 szavazattal, 179 ellenszavazat és 152 tartózkodás mellett fogadták el az álláspontot. A jegyzőkönyv tanúsága szerint szélsőjobboldali képviselők mellett nemmel voksolt a Fidesz és a KDNP 13 EP-képviselője is.

HEASSAAPICSÁBA EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2021.01.21. 21:52:56

merazúúúúgy nemegyááám hogy összeharácsolunk maguknak mindenféle kégliket, ingatlanokat, földeket..., egyebeket, occt a többi vakuljon meg a vakondlyukban !

SENKINEK NEM KÖTELEZŐ FUNKCIÓBA KERÜLNI, EZEKET A NEMMELSAVAZÓKAT PEDIG EGY társadalmi szervezet számoltassa el és külggyehh őket szibériába ! felesleges emberkék ebben az országban !

kvadrillio 2021.01.21. 21:53:52

AKI CSAKIS A SAJÁT PECSENYÉJÉT SÜTÖGETI, MENJEN PECSENYESÜTŐNEK INNEN !!! NE LEGYEN POLITIKUSSSS !

kvadrillio 2021.01.21. 22:07:57

ORBÁN MEG ELMEGY A PICS.BA ! 50 EZER MILLIÁRD JÖN MAGYARORSZÁGNAK ! ÉS Ő KISZÚRJA A NYÖGDÍJASOK SZEMÉT EBBŐL 77 MILLIÁRDDAL ????? ÉS A TÖBBI 49.920 MILLIÁRDOT MAJD LENYÚLJA MI ????? ÉS ŐK CSILIVILI VILLÁKAT GTÜNDOLNAK MAGUKNAK, DE A MAGYAR NÉP LAKJON A HÍD ALATT VAGY BARLANGOKBAN ??? NEKIK JÁR A LAKHATÁS, A NÉPNEK NEM JÁR ,??! HÜJJJE VAGY TE VIKTORRRR ???!???! 30 ÉVE LOPTOK ÖSSZE-VISSZA ???! TELJESEN ELSZÁÁLTATOK AZ URIZÁLÁS HULLÁMAIN BAZDMEG !

DETÉLLEG ???!, MIJAFASZNAK KÉPZELITEK MAGATOKAT EBBEN AZ ORSZÁGBAN ???? CSAUCSESZKUUUUUNAK ????? OJJJAN VÉGKIFEJLETTEL ???!!!

ESZEM MEGÁLL ! ŐK LAKNI AKARNAK, DE A MAGYAR NÉP NEM LAKHAT A SAJÁT ORSZÁGÁBAN Í???! SÚLYOSAN BETEGEK VAGYTOK MÁR RÉGEN VIKTOR !!!

A MAGYAR FIATALOKNAK, A MAGYAR NÉPNEK ÉPÍTSD A LAKÁSOKAT, NE A KÜLFÖLDIEKNEK BAZDMEG !

MERT TÉLLEG LEVÁGJÁK ECCER FEJEDET !
ELHATALMASODOTT RAJTATOK AZ ŐRÜLET A HATALOM MÁMORÁBAN !

kvadrillio 2021.01.21. 22:08:53

@kvadrillio: A következő, 2021-27 közötti európai uniós költségvetési ciklusra való felkészülés jelenleg is zajlik. Mi áll a tervezés középpontjában?

2021 és 2027 között soha nem látott összeg fog rendelkezésre állni. Magyarország számára továbbra is három dimenzió a legfontosabb: családok védelme, vidék felzárkóztatása, munkahelyek védelme. Emellett vannak nemzetgazdaság-stratégiai célok, amiben megjelenik a digitalizáció, az energetikai, zöld átállás, az oktatás, az egészségügy vagy a körforgásos gazdasággal történő átállásnak a szükségessége. Ezek mind olyan prioritások, amelyek a tervezésnél megjelennek. Az uniós helyreállítási alapból 6000 milliárd, a normál költségvetésből 9000 milliárd érkezhet, tehát összesen 15 ezer milliárd forint. Ennyi pénz sosem állt rendelkezésre, A központi költségvetésből is finanszírozunk beruházásokat, ez évente elérheti nagyjából az 1000-1300 milliárd forintot, tehát hét évre 9000 milliárdot adhatok hozzá ehhez a 15 ezer milliárdhoz. A Magyar Nemzeti Bank is segít gazdaságfejlesztésben, egy csomó forrást ad a gazdaságba, ami újabb 15 ezer milliárd. Állami pénzintézetek is vannak, és vannak még szupranacionális intézmények. Ez összesen 50 ezer milliárd, a GDP száz százaléka. És még nem beszéltem a magánberuházásokat finanszírozó hitelprogramról vagy működő tőkéről. Nagyon fontos, hogy ezeket a pénzeket jól kell elkölteni.

VIKTORKAHHH %! EZT A PÍÍÍZT NEM TE KAPOD..., HANEM MAGYARORSZÁG NÉPE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cardiobascuralis 2 2021.01.22. 02:31:56

@kvadrillio:
Hú, koma, nagyon elgurult az a gyógyszer, és ebben a kurva nagy sötétségben, amit sugárzol, meg sem találod, még verőfényes napsütésben sem...

egyinges 2021.01.25. 15:27:32

@Kicknick: Bivalyerős immunrendszerem van, kb 5 évente kapok el valami felső légúti fertőzést, valamint az influenzát szinte nem is ismerem. Van ismerősöm, aki sportol, -20-ban is trikóban rohangál és majdnem belehalt ebbe a cuccba. Szerintem egyenlőre senki a földön nem tud semmi biztosat erről a vírusról, de ez tuti.
süti beállítások módosítása