Útikalauz anatómiába

Miért cserepesedik ki az ajkunk a hidegben?

2021.01.06. 06:35

A téli, hidegebb hőmérsékletekkel egyszerre sokak életében megjelenik a kicserepesedett, kiszáradt ajkak problémája is. Ilyenkor a szájunkon található bőrréteg feszül, húzódik, kisebesedik, ami fájdalmas és látványnak sem túl kellemes. De mi az oka és mit tehetünk ellene?

13.jpg

Sokak számára ismerős a hidegben kicserepesedő ajkakkal járó kellemetlenség. Az ember ösztönösen próbálja megnedvesíteni, megnyalni a húzódó ajkakat, amitől csak még rosszabb lesz a helyzet. A jelenség oka az ajkak bőrében keresendő. Az ajkainkon lévő bőr ugyanis a legérzékenyebb, legvékonyabb területek egyike a testükön, ami ennek megfelelően szenzitíven reagál az időjárás változásaira.

Az ajkakban ugyanis, bár a vérellátásuk bőséges, nincsenek faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, mint például az arcbőrünkben. Ezért nem izzad a szánk, és ezért marad viszonylag védtelen, hiszen nincs, ami zsíros réteggel vonná be, vagy ami nedvesen tartaná. Ez a tavaszi-nyári időszakban mindössze azt jelenti, hogy figyelnünk kell az ajkak fényvédelmére, de ősszel-télen több gondot okozhat. Ilyenkor a kinti hideg és a benti száraz, meleg levegő miatt az ajkak könnyen kiszáradhatnak. Ha pedig az ajkak bőre szárazzá válik, akkor könnyebben berepedezik, majd a repedések mentén ki is sebesedik. Ilyenkor már nemcsak húzódik a bőr, hanem kifejezetten fájdalmassá is válhat.

Súlyos betegség jele is lehet

Szerencsére ritkán, de a kicserepesedett, kisebesedett száj súlyosabb probléma jele is lehet. Kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatása vagy vitaminhiány miatt is. Ha vitaminhiányt jelez, akkor elsősorban a B2-vitamin vagy a vas hiánya lehet a háttérben. Legrosszabb esetben a kisebesedett száj lehet az ajakrák jele is. Ez a betegség elsősorban a sokat dohányzó, esetleg pipázó idősebb férfiaknál fordul elő, de kiváltó oka lehet az is, ha valakinek a száját tartósan erős napsugárzás éri. Az alsó ajkakon ritkábban fordul elő, mint a felső ajkakon.

Mit ne tegyünk a cserepes ajkakkal?

Vannak bizonyos fűszerek, illat- és festékanyagok, amelyek továbbronthatnak a kicserepesedett ajkakon. Ilyenek például a mentolt tartalmazó termékek, fogkrémek, rágók, ajakbalzsamok. Nők esetében azok a rúzsok, amelyek kifejezetten matt, fénytelen termékek, vagy extra hosszú, akár 12 órás tartósságot ígérnek, szintén erős szárító hatással bírhatnak. Ezeket érdemes kerülni a téli időszakban.

Az állandó nyalogatás mellett gyakori hiba, hogy sokan úgy érzik, hogy ha leradírozzák, ledörzsölik a kiszáradt szájukat, akkor hamarabb fog meggyógyulni. Valójában ezzel csak rontanak a helyzeten, így sokkal nagyobb eséllyel fog vérezni vagy elfertőződni a száj. Utóbbi esetben kialakulhat az ajakgyulladás, amikor gombás felülfertőzés jelenik meg a szájon, főleg a száj sarkaiban. 

14.jpg

A kicserepesedett ajkak megelőzése és kezelése

Szerencsére a probléma viszonylag könnyen megelőzhető, vagy ha már kialakult, akkor kezelhető. A kulcs a hidratálás, méghozzá belsőleg és külsőleg egyaránt. Az elegendő folyadékfogyasztás ebben az esetben is fontos, ez ugyanis belülről hidratálja a bőrünket, így az ajkak bőrét is. (Már ha vizet iszunk, és nem például cukros üdítőket.)

De ugyanilyen fontos a külső hidratálás is. Ez semmiképpen nem azt jelenti, hogy nyalogatjuk a szánkat, ezzel ugyanis csak rontunk a helyzeten. Az erre speciálisan kifejlesztett zsíros krémek, ajakápolók, ajakbalzsamok viszont hasznosak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyekben nincsenek felesleges színező- vagy illatanyagok, viszont sok E-vitamint tartalmaznak. Megfelelőek a méhviaszt, vazelint, kakaóvajat vagy különböző olajokat tartalmazó termékek is.

Télen is fontos a fényvédelem, különösen síeléskor. Ha egész nap a szabadban vagyunk, és a szánk egyszerre van kitéve a napsütésnek, a szélnek, az extrém hidegnek, akkor nem túlzás napfényvédőt és hidratáló balzsamot is használni, és a nap folyamán rendszeresen újra meg újra felkenni őket.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása