Útikalauz anatómiába

Ritka, de annál fájdalmasabb: felfázás férfiaknál

2020.11.25. 04:49

Bár a hideghez vajmi kevés köze van, a köznyelv felfázásként emlegeti azt az igen gyakori jelenséget, amikor a húgyutakban valamilyen kórokozó elszaporodik és fertőzést, húgyúti gyulladást okoz. Elsősorban női betegségként tartják számon, pedig a férfiakat is fenyegeti, sőt, esetükben súlyosabb következményei is kialakulhatnak.

A veséből a vizelet vezetéken át a húgyhólyagba kerül, onnan pedig szükség szerint ürül a szabadba a húgycsövön keresztül. A férfiak húgycsöve a péniszen keresztül vezet, hosszabb, mint a nőké. Ezért a férfiak a kívülről a húgycsőbe behatoló kórokozók ellen valamivel védettebbek, mint a nők, akiknél a baktériumoknak rövidebb utat kell megtenni a húgycső nyílásától a hólyagig. A nők körében így gyakrabban fordul elő húgyúti fertőzés (Urinary Tract Infection, UTI), de nem ritka a férfiak esetében sem, különösen idősebb korban.

utikalauz-felfazas1.jpg

A húgyúti fertőzések kiváltó okai

A legtöbb húgyúti fertőzést az egészséges szervezetben is általában jelen lévő vagy a húgycsövön keresztül behatoló Escherichia coli (E. coli) baktériumnak a húgyhólyagban való elszaporodása okozza.

A kórokozók elszaporodását kiválthatja a vizelet húgyhólyagban való pangása, besűrűsödése, például tartós fekvés, mozdulatlanság esetén, vagy ha a hólyag kiürülését, a vizelet áramlását az idősebb férfiaknál gyakori jóindulatú prosztata-megnagyobbodás akadályozza. Ha valaki nem iszik elegendő folyadékot, akkor a ritkábban ürülő hólyagban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Növeli a húgyúti fertőzés kockázatát az is, ha a beteg a közelmúltban húgyúti műtéten esett át, és az is, ha diabéteszben szenved.

A kívülről behatoló baktériumok veszélyét növeli a nem megfelelő intim higiénia, valamint a székletinkontinencia és az anális közösülés, amely több baktériumnak teszi ki a húgycsövet. A körülmetélés viszont bizonyos védettséget biztosít a húgycsövön keresztül történő fertőzések ellen a férfiaknak.

A felfázásnak annyiban van köze a hideghez, hogy az áthűlés miatt az immunvédelem gyengül, így a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe. Ezért mind a férfiaknak, mind a nőknek ajánlatos vigyáznia arra, hogy például az átnedvesedett ruhát mielőbb cseréljék szárazra és ne feküdjenek vagy üldögéljenek hosszasan hideg felületen.

A UTI jellemző tünetei

A húgyúti fertőzés tünetei jellemzően hirtelen jelennek meg. Húgycsőgyulladás esetén a vizeletürítés fájdalommal, égő érzéssel jár, férfiaknál a pénisz fájdalma, duzzanata, váladékozása is jelezheti.

Hólyaggyulladásnál a vizelési inger a szokottnál jóval gyakrabban, sürgetően jelentkezik. Fájdalom jelentkezhet a has alsó, szeméremcsont feletti középső részén is. Súlyos húgyúti gyulladások esetén a vizelet véressé is válhat.

Ha a fertőzés és a gyulladás más szerveket, például a vesét is érinti, akkor a fenti tünetek mellett deréktáji, háti fájdalom, láz és hidegrázás, hányinger is jelentkezhet.

Amikor egy férfi azt tapasztalja, hogy a fenti panaszokat általános fáradtság, gyengeség, vizelési nehézség, valamint a végbélnyílás és a herék közötti fájdalom is kíséri, akkor tanácsos mielőbb urológus szakorvost felkeresni, mert ezek a húgyúti fertőzések súlyos szövődményeinek, például a prosztatagyulladásnak vagy a here- és mellékheregyulladásnak jellemző tünetei is lehetnek.

utikalauz-felfazas2.jpg

A húgyúti fertőzés kezelése

Az első panaszok megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a húgyúti fertőzés antibiotikummal jól gyógyítható. Elhanyagolva azonban kialakulhatnak a sokkal nehezebben kezelhető szövődmények: a gyulladás átterjedhet a prosztatára, a herékre és a mellékherére is. Ha a prosztatagyulladás krónikussá válik, nehéz megszabadulni tőle, újra és újra visszatérhetnek a tünetek.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.11.26. 21:53:29

Nekem egyszer volt ilyenem. Nem vicces, mikor ego napalmot pisil az ember. Kihordtam labon, dolgozni kellett, azota nem volt bajom vele. (remelem, nem is lesz!)
süti beállítások módosítása