Útikalauz anatómiába

Cukorbetegek táplálkozása II. – Az étrend fő szempontjai

2020.11.18. 05:20

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) adatai szerint Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Ez a szám pedig évről-évre nő: 2027-re a 20-70 év közötti korosztályban már legalább minden tízedik magyar cukorbeteg lesz. A november 14-i Cukorbetegség világnapja (World Diabetes Day) alkalmából háromrészes írást közlünk a cukorbetegséggel élők táplálkozási alapelveiről. A témában megjelent első szöveg ezen a hivatkozáson érhető el.

cukorbetegseg3.jpg

1. Az étrend energiatartalma

Egyénre szabott energiabevitelt az életkor, nem, jelenlegi testtömeg, testmagasság, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység befolyásolja. Szükséges a BMI kiszámítása, illetve a testzsírszázalék mérése.

Túlsúly esetén,  a legtöbb (főként 2-es típusú) cukorbeteg esetében, az energiaszegény étrend a kedvező. Az optimális tápanyagarányokat betartva csökkentjük a napi energiabevitelt 500-1000 kcal-val, de nem mehetünk 1200 kcal alá. A szénhidrát összmennyiségét napi 130 gramm alá csökkenteni nem javasolt, mivel az agy és a központi idegrendszer energiaforrása a glükóz.

2. Az étrend összetétele

A tápanyagarányok tekintetében az egészséges táplálkozás alapelveit követik:

• 50-55 energiaszázalék szénhidrát

• 15-20 energiaszázalék fehérje

• 30 energiaszázalék zsír

3. Az étkezések gyakorisága

Általában a napi 4-5-szöri étkezés javasolt, előfordul az 5-6-szori is. A testtömeg sikeres csökkenésének, valamint a súlygyarapodás megelőzésének egyik biztosítéka a napi többszöri étkezés. A viszonylag kisebb szénhidrátmennyiség kevésbé emeli meg a vércukrot, a gyomor nem lesz üres hosszabb ideig, és csökken az éhségérzet is.

cukorbetegseg4.jpg

4. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma 

Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Élettani tény, hogy a szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást mutat: reggel és késő délután a legalacsonyabb, délben, és éjjel a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy reggelire kevesebb szénhidrát javasolt, mint ebédre vagy vacsorára. Sokan vacsorára nem eszik meg az előírt szénhidrát mennyiséget, helyette pedig több zsiradékot esznek.  Biztos mindenki emlékszik a régi javaslatra, hogy reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint, egy polgár, s vacsorázz, mint egy koldus - ez megváltozott napjainkban. 

5. A vércukrot gyorsan emelő élelmiszerek fogyasztásának kerülése

A vércukorszintet legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli, ezt követi a malátacukor (maltóz), répa-, (nád)cukor (szacharóz), tejcukor (laktóz) és a gyümölcscukor fruktóz. A keményítő tartalmú élelmiszerek is emelik a vércukorszintet, sőt még jobban is, mint például a répacukor.  A glikémiás index fogalma ezért került bevezetésre. Ez alatt az egyes szénhidrát tartalmú élelmiszerek és ételek szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatását értjük. Ezt az értéket befolyásolja a nyersanyag elkészítésének módja is, illetve, hogy mivel esszük együtt az ételt. Értéke gyakran fordított arányban áll az ételek energiatartalmával. 

6. Élvezeti szerek

1. Koffeintartalmú tea, kávé fogyasztása napi 2-3 alkalommal mesterséges édesítővel megengedhető.

2. Alkohol: jelentős energiaértékkel rendelkezik és befolyásolja a szénhidrátanyagcserét, ezért szigorúan korlátozva fogyasztható, alkalmanként 1-2 dl száraz bor. Sör naponta 1 pohárnyi mennyiségben fogyasztható.

3. Dohányzás: az érrendszeri szövődmények elkerülése érdekében nem megengedett .

7. Folyadékfogyasztás

Mindenképpen a napi 2-2 ,5 liter folyadék ajánlott. Ez lehet víz, ásványvíz, cukor nélkül készült tea, limonádé. Hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslé, üdítő fogyasztása tilos.

cukorbetegseg5.jpg

8. Édes íz pótlására alkalmas lehetőségek

Az édes íz pótlására – jelentős vércukorszint-emelkedés nélkül – manapság számos lehetőség adódik.A 2-es típusú, zömében túlsúlyos cukorbetegeknek édesítésre elsősorban

• az energiamentes mesterséges édesítőszerek, illetve

• az alacsonyabb energiatartalmú cukorhelyettesítők javasoltak. 

A hazánkban forgalomban lévő mesterséges édesítőszerek a következők: szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, aszpartám, szukralóz, melyek lehetnek egykomponensűek, azonban többnyire inkább kombinálva találhatóak meg a különböző termékekben. A stevia egy természetes édesítőszer, melynek az előbbiekhez hasonlóan szintén nincs energiatartalma, így beilleszthető a diabeteses étrendbe. Az édesítőszerek közti különbség édesítőerejükben, esetleges mellékízt okozó hatásukban, illetve hőstabilitásukban mutatkozik meg.

A cukorhelyettesítő anyagok (fruktóz, szorbit, xilit, eritrit, maltit stb.) ugyan alacsonyabb glikémiás-index-szel rendelkeznek, mint a kristálycukor, azonban szénhidrát és energiatartalmuk miatt csak mértékkel, az előírt napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva fogyaszthatók. Bizonyos fajtái ráadásul nagyobb mennyiségben hashajtó hatással rendelkeznek.

Folyt. köv.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kódex 2020.11.19. 01:18:52

nettó hülyeség. fél évszázados sztenderdeken alapszik...
le kell fogyni normális testsúlyig és nem jóllakásig enni.
édességet éhgyomorra ne! de gyümölcs mehet: egyszerre egy (alma, körte, banán - bármi...
komolyabb étkezés után viszont mindenképpen egyél valami édeset. ne sokat.
sok-sok hús és zsír
hetente 3-4-szer izzadj le.
bármi lehet, csak izzadj, mint az állat...
uff

kódex 2020.11.19. 01:20:53

a glikémiás indexet meg felejtsd el: csörgő kisdedeknek - ahány oldal annyi egymásnak ellentmondó adatot találsz

kódex 2020.11.19. 01:25:11

az előírt napi szénhidrátmennyiség pusztítóan sok - még egészséges embereknek is
hidd el elvagy a felével is... csak valódi ételeket kell enni

első 2020.11.19. 06:52:11

Ez egy jó sablon de nem mindenkinél műkködik. Böjt, ketózis, stb mindneki keressen rá akit érdekel.

Pöff 2020.11.19. 07:08:35

@kódex:
nádszál vékony gyereknél 30-as nőnél is kialakul cukorbetegség

Már kezdik pedzegetni, hogy vírus, gyulladás áll a háttérben és megy tönkre a hasnyálmirigy.

midnight coder 2020.11.19. 07:49:46

Ha az EU-nak lenne értelme, az az lehetne, ha ki tudná kényszeríteni, hogy a gyógyszerfejlesztő cégek valóban versenyezzenek egymással, úgy mint most a COVID idején. Az, hogy egy gyógyszer piacra kerülése ma 10 év, nagyobb bűn az emberiség ellen mint a Holocaust volt.

szab_asz 2020.11.19. 20:30:49

@poszt:

Vannak problémák a cikkel..

Ha én maximum 130g szénhidrátot akarok fogyasztani és be akarom tartani a 2. pontban írtakat, akkor kb. 800-900 kcal-t fogok bevinni, ami egyenlő az éhhalállal.

Ha kb. 2000 kcal-ban gondolkodom, akkor a megadott arányok mellett bizony 250-300 g szénhidrátot is el kell(ene) fogyasztani, ami egy egészséges ember szervezetét is megterheli, nemhogy egy cukorbetegét, pláne ha gyors felszívódású formában viszik be (nagyrészt), mint kenyér, tészta, rizs, burgonya.

Elég érdekes logikai bukfenc, hogy a gyümölcslevek tiltólistán vannak, miközben pl. rizs, a különféle kenyerek szénhidráttartalma többszöröse a gyümölcslevekben találhatónak, közel azonos glikémiás index mellett. (bár ezek a mutatók igen nagy szórást mutatnak)

A csúcs az alkohol: persze hogy hatással van a szénhidrát anyagcserére, mert önmaga is tele van vele, el nem tudom képzelni, miért nincs tiltólistán...

Az eritritnek 0 a glikémiás indexe tudtommal...

Én napi 80-100 g szénhidrátot fogyasztok, jobbára zöldség / gyümölcs formájában, az energiabevitelem döntő része hús / zsír, s csak így tudom - sok mozgás mellett - a vércukromat 4,2-4,6 -os tartományban tartani. El nem tudom képzelni, hogy egy ilyen ajánlás hogyan tud működni...
süti beállítások módosítása