Útikalauz anatómiába

Cukorbetegek táplálkozása I.

2020.11.16. 06:47

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) adatai szerint Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Ez a szám pedig évről-évre nő: 2027-re a 20-70 év közötti korosztályban már legalább minden tízedik magyar cukorbeteg lesz. A november 14-i Cukorbetegség világnapja (World Diabetes Day) alkalmából háromrészes írást közlünk a cukorbetegséggel élők táplálkozási alapelveiről.

utikalauz-cukorbetegseg-1.jpg

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegséget a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának csökkent termelődése vagy hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása okozza. A kórfolyamat következményesen érinti a fehérje- és zsíranyagcserét is. Csak megfelelően megtervezett és pontosan betartott, testreszabott diétás kezelés révén érhető el, hogy a cukorbeteg egészsége és munkaképessége, életkilátásai megközelíthessék a nem diabéteszes egyénét. A rosszul diétázó cukorbeteg előbb-utóbb súlyos szövődmények fellépésére számíthat: szem-, vese-, idegrendszeri, érrendszeri károsodásokra.

A cukorbetegség típusai

Az 1-es típusú cukorbetegek kezelésénél elsődleges az inzulin pótlása és az ehhez adaptált diéta. Ezt az állapotot abszolút inzulinhiánynak nevezzük, mivel az inzulintermelés megszűnik. Klasszikus tünetekkel jelentkezik: fokozott folyadékfogyasztás, jó étvágy mellett jelentős testtömeg csökkenés. A kezelés minden esetben inzulinterápia. A Magyarországon diagnosztizált cukorbetegek csupán 4 százaléka 1-es típusú.

Az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód miatt a 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-megbetegedések közé tartozik. Kezdetben nem okoz semmilyen panaszt, s mivel nincsenek klinikai tünetek, a beteg nyugodtan éli az életét, hiszen semmilyen jel nem mutat arra, hogy cukorbetegsége van. A 2-es típusú diabéteszben a szervezetben termelődött inzulin hatékonysága gyenge, vagy az inzulint termelő hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek működése károsodott. A betegek nagy része túlsúlyos. Napjainkban a betegség gyermekek és a serdülők körében is egyre gyakrabban megjelenik, mely összefüggésben van azzal, hogy a túlsúlyos gyermekek száma emelkedő tendenciát mutat. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorérték függvényében a kezelés állhat diétából, illetve diéta és gyógyszer ötvözéséből, vagy inzulinterápiából. Megfelelő életmód kialakításával a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők közel 70%-a megelőzhetné vagy késleltethetné a betegség kialakulását.

utikalauz-cukorbetegseg-2.jpg

Miért olyan fontos az étrend?

A diabétesz olyan anyagcsere-betegség, melynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, éppen ezért kiemelt fontosságú az életmódváltás: a dietetikus által összeállított, személyre szabott étrend, a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás, és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, illetve inzulinterápia, vércukor önellenőrzéssel kiegészítve. Az étrend megfelelő módosítása nélkül elképzelhetetlen a cukorbetegek kezelése. 

Ennek ellenére mind a régebben fennálló, mind az újonnan diagnosztizált cukorbetegséggel együtt élők számára a megfelelő diéta betartása jelenti a legnehezebb feladatot. Ez nem véletlen, hiszen az étkezés az egyik legfontosabb életfunkció az ember életében, valamint a legfontosabb örömforrások egyike – finomat enni és inni nagyon jó dolog. A diéta szó hallatán sokan megijednek, hogy mindenről le kell mondaniuk, és ezután nem ehetnek jóízű ételeket. 

Mikre kell odafigyelni az étrend összeállításánál?

A cukorbetegek étrendje alig különbözik az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozástól. Tulajdonképpen javasolt az egész családnak hasonlóan ennie a közös családi étkezések alkalmával. Számos választási lehetőség létezik, az étrend rugalmasan formálható az egyéni igényekhez, szokásokhoz, ezért nem kell lemondania senkinek az étkezés öröméről.Az étrendi előírás célja az optimális anyagcsereállapot elérése és fenntartása, valamint az egyéb kezelési módok (gyógyszer, inzulin) vércukorcsökkentő hatásának erősítése:

• a beteg egyéni energia- és tápanyagszükségletének biztosítása, az optimális testtömeg elérése.

• megfelelő ételválasztással és fizikai aktivitással javítani az egészségi állapotot, elérni és fenntartani a laboratóriumi célértékeket: éhomi vércukorszint < 6 mmol/l, HbA1c < 6,5 mmol/l (három havi vércukor átlag), OGTT 2 órás érték < 7,8 mmol/l

• a lehető legkisebb vércukor-ingadozás, egyenletes vércukor értékek elérése

• megelőzni, elkerülni a krónikus szövődményeket

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében igazodni kell az inzulinkészítmény hatásának kezdetéhez és időtartamához, pontosan meghatározva az étkezések szénhidráttartalmát, időpontját és gyakoriságát, hogy elkerülhetők legyenek a szélsőséges vércukor-ingadozások. Minden esetben az előírt étrend kötelezően betartandó tényező a kezelés sikerének érdekében. Segítséget jelent a páciens és orvosa, dietetikusa számára, étrendi napló vezetése, amelyben feljegyzi, hogy mikor mit evett, milyen fizikai aktivitást végzett, tapasztalt- e valamilyen szokatlan tünetet és az orvos által kért vércukorértékeket.

Folyt. köv.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikus szakorvosainak közreműködésével készült.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása