Útikalauz anatómiába

Mi köze a dinnyének a parlagfűhöz? – amit a keresztreagáló élelmiszerekről tudni kell

2020.08.12. 06:35

Akik valamilyen allergiával küzdenek, bizonyára megfigyelték, hogy az allergiás tüneteik néha olyankor is megjelennek vagy súlyosbodnak, amikor nem is találkoztak a számukra veszélyes allergénekkel. Ezt a jelenséget okozhatja a keresztallergia. De mi is ez pontosan? Mi váltja ki, és mire kell figyelni, hogy elkerüljük?

parlagfu1.jpg

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen immunválaszt nem váltanak ki. A leggyakoribb allergének a pollenek, az élelmiszerek, a gyógyszerek, az állati szőrök, de a poratka vagy a fémek is okozhatnak allergiás reakciókat. Az allergia egyáltalán nem ritka probléma: Magyarországon csak felső légúti allergiában a lakosság 15-25 százaléka érintett, a különböző bőrallergiák pedig a magyarok körülbelül 20 százalékának életében vannak jelen.

Ennek ellenére viszonylag kevéssé ismert a keresztallergia jelensége. Erről akkor beszélünk, ha egy allergiás betegnél bizonyos panaszok olyankor is megjelennek, vagy súlyosabbá válnak, amikor a beteg nem is találkozik a tüneteit okozó allergénekkel, és nincs semmilyen jele annak, hogy az allergénkoncentráció megemelkedett volna a beteg környezetében. A jelenség oka a különböző anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága. A szervezetünk, különösen akkor, ha allergiás, vagyis fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tudja megkülönböztetni a másiktól, ezért ugyanúgy reagál rá, ugyanazzal az immunválasszal.

Orrfolyásra szájduzzadás

Az ugyanolyan immunválasz azonban nem jelent teljesen ugyanolyan tüneteket. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy például egy pollenallergiával küzdő beteg, akinek jellegzetes allergiás tünetei az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemek könnyezése, viszketése, elfogyaszt egy olyan gyümölcsöt, ami keresztallergiát vált ki, mire szájviszketést, szájduzzadást, orrfolyást, könnyezést, ritkábban rekedtséget, köhögést észlelhet. Vagyis az orális allergiás szindrómaként ismert tünetegyüttest tapasztalja meg, ami bár mutathat átfedéseket, nem teljesen ugyanaz, mint az eredeti allergiás panaszai. (Éppen ezért nem könnyű a keresztallergia felismerése, kimutatása.)

A keresztallergia szerencsére viszonylag ritkán fordul elő, az összes allergiás beteg körülbelül 5-10 százalékát érintheti. Vannak bizonyos allergiatípusok, amelyeknél gyakoribb a keresztallergia megjelenése, ilyen például a nyírfapollen-allergia. De keresztallergia lényegében bármilyen allergéncsoportok között létrejöhet, a leggyakoribb pollen-étel mellett lehet pollen-pollen, étel-étel, állati szőr-étel, de akár még latex és étel között is.

parlagfu2.jpg

A nyáron leggyakoribb keresztreakciók

De melyek azok a keresztallergia típusok, amelyek ilyenkor, a nyári időszakban a leggyakoribbak? Leginkább a pollenek és bizonyos élelmiszerek keresztreakciói keseríthetik meg az allergiás betegek életét ebben az időszakban. A nyírfapollen allergiások az almára, a körtére, a sárgarépára, a zellerre, a paradicsomra és a cseresznyére lehetnek keresztallergiások, akik a fekete üröm pollenjére allergiások, azok pedig a szintén a sárgarépára, a zellerre, az ánizsra és az őszibarackra. A parlagfű allergiásoknak a dinnyére kell odafigyelniük, de ritkábban az alma, a banán, az uborka, a cukkini, a zeller vagy a napraforgó is okozhat keresztreakciót esetükben.

Nem tartozik szorosan a nyári időszakhoz, de érdekesség, hogy a latexallergiásoknak az egzotikus gyümölcsökkel kell vigyázniuk, mert esetükben például az avokádó, a banán, a gesztenye, a kivi, a mangó, a dinnye, a füge, a papaya vagy a paradicsom okozhat problémát.

Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos keresztreagáló allergénmolekulák hőre érzékenyek. Ez azt jelenti, hogy ha megfőzzük vagy megsütjük az adott élelmiszert, akkor már nem kell tartani a keresztallergiás reakciótól. Hő hatására ugyanis a molekulák elbomlanak és ezzel elveszítik az allergiát okozó tulajdonságukat. Vagyis aki nem eheti meg a nyers sárgarépát, mert keresztallergiás reakciót vált ki nála, az nagy valószínűséggel gond nélkül elfogyaszthatja levesben vagy főzelékben főtt formában, amennyiben valóban keresztreakcióról van szó.

A cikk a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2020.08.12. 20:22:11

Ezek a keresztreakciók csak nagyon minimális hatásúak, sokkal fontosabb pl. hogy ne fogyasszunk magas hisztamin tartalmú èteleket, vagy ne igyunk alkoholt , ami lebontja a DAO enzimet, ami a hisztamin lebontásáèrt felelős..
A legjobb az, ha a leginkább allergiát okozó pollenszórása csúcsidőszakára időzítjük a nyaralást. A polleninfo.at egèsz Európáról ad aktuális pollenhelyzetkèpet...
süti beállítások módosítása