Útikalauz anatómiába

Napallergiák

2020.07.22. 07:12

A várva várt napos idő beköszöntével néhányan kellemetlen bőrtünetek megjelenését tapasztalhatják. A napnak kitett bőrfelületen piros foltok, apró duzzanatok jelenhetnek meg, amelyek elődomborodó foltokká folyhatnak össze.

hrdoktor-napallergiak-1.jpg

Csalánkiütés, hólyagok jelenhetnek meg, amelyek viszketnek, fájnak. Az érintett területen hámlás, pörkösödés is előfordulhat. Jellemzően a napnak kitett felületeken jelentkeznek elváltozások, mint a kézhát, kar, dekoltázs, lábhát, lábszár. Az arc bőrén kevésbé jellemző.

Kik lehetnek érintettek?

A kellemetlen tünetek kialakulása világosabb bőrtípus esetén gyakoribb, de mindenféle bőrtípusú embert érinthet. A női nem hajlamosít, de szerepe van a genetikai hajlamnak is, ezért családi halmozódást mutathat. A bőrtünetek kialakulását pusztán a napfény is okozhatja (annak is főként az UV-tartományba eső része), de gyakran szerepel valamilyen provokáló faktor is az okok között. A napsugárzást követően percekkel, vagy néhány órán belül jelentkeznek a tünetek. Ezek ismételt expozíció nélkül, enyhe esetben spontán megszűnnek 2-3 nap alatt. Súlyosabb esetben orvosi kezelésre lehet szükség, és nagyon fontos az esetleges kiváltó ok feltárása, lehetőség szerint annak kerülése.

Mi történik a bőrgyógyászati kivizsgálás során?

A fényérzékenység kivizsgálása arra szakosodott specialista, bőrgyógyász feladata, aki mindenekelőtt részletesen felveszi a kórtörténetet. Rákérdez a tünetek kezdetére, időtartamára, lefolyására, családi előfordulásra, egyéb betegségekre, különös részletességgel a gyógyszerszedésre. Utóbbiak között a receptre írt gyógyszerek használata mellett figyelmet kell szentelni a paramedicinális termékeknek is, vagyis a gyógynövénytartalmú helyi, vagy szájon át szedett készítményeknek; az alkalmazott illatszereknek, sőt a fényvédők bizonyos összetevői is kiválthatnak bőrreakciót. Néha bizonyos kerti- vagy dísznövényekkel való közvetlen érintkezés áll a bőrgyulladás hátterében, mint a petrezselyem, paszternák, lime. A vizsgálat során fontos az egyéb betegségek, autoimmun kórképek kizárása, ezért szükséges vérvétel, esetleg szövettani vizsgálat is a bőrből. Ha a diagnózis nem egyértelmű, további specifikus tesztekre (pl. fototesztelésre) lehet szükség, ami az erre szakosodott diagnosztikai centrumokban érhető el.

hrdoktor-napallergiak-2.jpg

Hogyan zajlik a kezelés?

Orvosi kezelésre akkor van szükség, ha a tünetek megfelelő óvintézkedések ellenére sem múlnak el 2-3 napon belül. A kezelés alapja a szteroidterápia, főként helyileg alkalmazva, súlyos esetben pedig átmenetileg szájon át. Emellett a szteroidszükséglet csökkentésére súlyos esetben egyéb immunmoduláns gyógyszerek is szóba jöhetnek.

Kiemelt figyelmet kell szentelni a megelőzésnek. Az azonosított kiváltó ágenseket kerülni kell, amennyiben lehetséges (pl. krémek, illatszerek, növények). Ha a fényérzékenyítő gyógyszer nem elhagyható, akkor tartózkodjunk a napsugárzástól. Fontos a fényvédelem, a szellős, egész testet takaró ruházat viselete, napszemüveg. Kerülni kell a napfényt azokban az órákban, amikor a legerősebb az UV sugárzás, 11:00 és 16:00 óra között, valamint az egyéb UV-források (pl. szolárium) használatát. Napozásnál a fokozatosság elvét érdemes követni, kerülni kell a hirtelen nagy napfénymennyiséget. Ha nem okoznak bőrtünetet maguk is, fényvédő krémek használhatók, érdemes magasabb faktorszámút választani.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása