Útikalauz anatómiába

Lázmérés-kisokos

2020.05.21. 06:54

A láz jelenségét már az ókorban is ismerték, de csak a középkortól tudjuk mérni. A higanyos hőmérők sokáig tartották magukat, de mostanra a digitális eszközök váltották fel őket. De mivel a legcélszerűbb lázat mérni manapság?

utikalauz-laz-01.jpg

Az orvoslással foglalkozó emberek már az ókorban is tudták, hogy ha az ember testhőmérséklete megemelkedik, vagyis belázasodik, az bajt, betegséget jelez. Mégis egészen a középkorig nem volt megfelelő eszköz arra, hogy meg is mérjék a láz nagyságát. A 17. században aztán egy olasz orvos, Santorio Santorio, más néven Santorius megalkotta az első lázmérőt (hivatalos nevén hőmérőt), amely képes volt kimutatni az emberi test hőmérsékletének változását. Santorius jóban volt a csillagász Galileo Galileivel, aki sok egyéb találmánya mellett egy termoszkópot is készített, amivel a meleg levegő tágulását tudta mérni.

Ezt a találmányt vette alapul Santorius, és megalkotott egy olyan eszközt, amivel már meg lehetett állapítani az emberi test hőmérsékletét. (Természetesen nem olyan pontossággal, ahogy a mai hőmérők, de azt igen, hogy valaki lázas-e vagy sem.) Ezzel az eszközzel a szájban mérték a testhőt úgy, hogy egy cső végére erősített üveggolyót kellett bekapni. Amikor a golyó felmelegedett, a csőben lévő levegő kitágult és kiszorította a szintén benne lévő vizet. Ez alapján mondták meg, hogy milyen mértékben emelkedett a testhő.

1654-ben aztán II. Ferdinánd toszkán nagyherceg fedezte fel az első olyan hőmérőt, ahol a folyadék egy zárt üvegben volt. A herceg alkoholt használt ehhez, de az ő hőmérője is elég pontatlan volt még.

A higanyostól a digitálisig

Később, már a 19. században egy brit tudós, Sir William Aitken jött rá arra, hogy a higany a legjobb anyag a lázmérésre. Ő alkotta meg az első higanyos hőmérőt, melynek továbbfejlesztett változatai egészen a 21. század elejéig használatban voltak. A higanyos lázmérők csak 2009-ben tűntek el a magyar boltokból, az Európai Unióban ugyanis betiltották a gyártásukat a higany mérgező volta miatt. Ennek ellenére sok háztartásban a mai napig használják ezeket, mert széles körben elterjedt nézet, hogy ezek a legpontosabb lázmérők.

A higanyos hőmérők betiltása óta azonban főleg digitális hőmérőkkel mérjük a lázat. Ezek a higanyos hőmérőkkel ellentétben semmilyen veszélyes anyagot nem tartalmaznak. Azon az elven működnek, hogy a fémek hő hatására tágulnak. A fém érintkezik a testtel, majd a hőtágulás alapján a szerkezet kiírja, hogy mekkora a testhő.

Hogyan mérjünk helyesen lázat?

Elsősorban életkortól függ, hogy mi a lázmérés legoptimálisabb helye és eszköze. Vagyis, hogy a végbélben, a fülben, a hónaljban vagy homlokon mérjünk-e, és milyen típusú hőmérővel. Csecsemők és kisgyerekek esetében a legelterjedtebb módszer, ha a digitális hőmérővel a végbelükben mérjük meg a testhőt. A mérés kellemetlenségén enyhíthetünk azzal, ha alaposan bekrémezzük a végbélnyílást, mielőtt betesszük a hőmérőt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy végbélben (szájban, fülben) mért hőmérséklet magasabb a hónaljban mértnél, ezért az így kapott értékből 0,5 °C-fokot le kell vonni.

Hároméves kor felett a gyerekek lázát már hónaljban mérjük digitális hőmérővel. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a folyton izgő-mozgó gyerekek a mérés pár perces ideje alatt nyugodtan üljenek, nehogy a lázmérő elcsússzon.

utikalauz-laz-02.jpg

Fülhőmérő és homlokmatrica

A legelterjedtebb digitális hőmérők mellett lehet kapni, főleg a gyerekek lázának mérésére, másfajta hőmérőket is. Az egyik ilyen a fülhőmérő, amivel a külső hallójáratban mérhetünk testhőt. A fülhőmérő a szövetek infravörös hőjét elnyelő feje rendkívül gyorsan végzi a dolgát, lényegében másodpercek alatt eredményt kapunk. A hátránya viszont az, hogy el kell sajátítani a megfelelő technikát: ki kell mérés előtt egyenesíteni a hallójáratot a fülkagyló hátrahúzásával. További probléma, hogy középfülgyulladás esetén magasabb testhőt mér, mint a valós érték, továbbá nagyon drága.

Még ennél is egyszerűbb a homlokmatricákkal, hőérzékelő szalagokkal történő lázmérés. Ezeket csak a gyerek homlokára kell tenni, és már le is olvasható az eredmény. A gond csak az, hogy ezek a hőmérők nagyon megbízhatatlanok, esetleg tájékozódásra jók, de a láz valódi nagyságát nem képesek megbízhatóan megállapítani.

Felnőttek esetében digitális hőmérővel hónaljban javasolt a lázmérés.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pic 2020.05.21. 13:19:50

Íme megint egy nesze semmi fog meg jól cikk, ami maximum Clickbait-nek jó.

A cikk nagyon fontos dolgokról nem beszél.

Például arról, hogy az idősebb korosztály még úgy tanulta, hogy 36 - 36,5 a normális hőmérséklet, 37-ig hőemelkedésről beszélünk, afelett lázról, de az igazi láz az 38-nál kezdődik.

Ehhez képest manapság az orvosok mintha magasabb értékekkel számolnának...???

A másik probléma, hogy a higanyos hőmérőből létezett az aranyszabály, hogy a román verziót nem vesszük, mert nem pontos és könnyen törik, a magyart kell venni, mert az a jó.

Arról a sajnálatos tényről sem beszél a cikk, hogy a digitális hőmérők világa ehhez képest teljesen kaotikus.

Manapság a gyógyszertárakban kapható digitális hőmérők botrányosan vacakok, még a nagynevű orvosi márkák drága termékei is.

Arról már nem is beszélve, hogy úgy vannak megcsinálva, hogy a benne levő elem nem cserélhető, így annak lemerülése után a hőmérő egy laza mozdulattal eldobható. nesze neked környezetvédelem.

A legnagyobb gond viszont az, hogy összevissza mérnek. Ezt nagy biztonsággal állíthatom. Nálunk eleve volt 3, majd gyermek születés után még 4 db csatlakozott az évek során.

Gyakorlatilag modellfüggő, hogy mi a normális érték az egyes hőmérők esetében. Általában inkább alul mérnek. Van olyan amelyik 35 fokosnak méri az ember normál hőmérsékletét és mikor azt írja ki, hogy 37 fokos a testhőmérséklet, akkor az ember már szédeleg a láztól, egyértelmű..

Gyakorlatilag mindegyik "műszerhez" használati mutatót csatoltunk az évek során, hogy melyiknél mi a normális érték.

A fentiek következtében a mai napig ha betegség van a családban, minimum KETTŐ hőmérővel mérek a kontroll érdekében. Biztos ami biztos.

Karipapa01 2020.05.21. 13:20:44

Vajon jobb-e a gőzmozdony, mint a villanymozdony? Kétségtelen, hogy mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai :D Az a háziasszony, aki kidobta a régi mechanikus konyha- vagy fürdőszoba mérlegét azzal, hogy az elektronikus pontosabb a hőmérsékletmérésben már nem bízik meg. Érdekes! Hogy mi játszik ebben szerepet? Hát nem a tudomány... :D

Pic 2020.05.21. 13:49:03

Ez sajnos nem filozófiai elmélkedés tárgya, hanem beteg világunk lenyomata.

Persze, hogy jó a digitális hőmérő, mert gyors és kiírja, hogy mi mennyi, nem kell hunyorgó szemmel nézegetni és fordítgatni, hogy akkor mennyi is az annyi mint rég.
DE
ha állandóan számolgatnom kell, hogy a zöld hőmérőnél a "35" az valójában 36 és a 37 az igazából 38 az elég kellemetlen. Nem beszélve arról, hogy optimista vagyok és feltételezem, hogy a hőmérő tévedése lineáris és a tévedés mérték nem változik a mér hőmérséklet függvényében. :)))

Ha tehetném én is beszereznék egy régimódi higanyost kontrollnak.

Sajnos körülvesz minket a sok, gyatra modern termék. Persze a marketing ezerrel, nyomja, hogy környezetvédelem, meg ez jobb, pontosabb.

Fele sem igaz. Innentől kezdve nem csoda miért frusztráltak az emberek.

Mint például a LED világítások. Tizedannyit fogyaszt! Környezetbarát! 8 ezer óra élettartam, ami normál használat mellett kb 5 év.

Aha!
A fogyasztás ugyanolyan fényerő mellett inkább ötöde, Az ára is ötszörös, de minimum kétszeres. Ennek megfelelően az élettartam is 6 hónap - 2 év között mozog.

Igaz a Tescós villanykörte sem bírt ki sokszor egy hónapot sem, miközben a ötszörös árú OSRAM az sehogy sem akart meghalni.

Nálunk is ott figyel az egyik csillárban egy már nem támogatott kompakt fénycső az olcsóbbbik fajtából kb 3-4 éve. Ő az utolsó mohikán. Még mindig működik. Mellette már több generáció LED izzó meghalt. :)))

bitblueduck 2020.05.21. 13:58:16

Akármilyen lázas voltam digitális hőmérővel még nem sikerült 36 fokot soha elérni, 35-35.5 szokott lenni a testhőmérsékletem... testhőmérséklettől függetlenül. Amikor orvos kérdezi hogy volt-e lázam az alapján felelek volt-e hidegrázásom. Amikor kérdezi mennyi akkor mondom neki nincs hőmérőm, mérje meg ő. Akkor bambán néz rám, én meg rá. Aztán haladunk tovább hogy antibiotikum meg táppénz.

Medgar 2020.05.21. 14:03:45

@Karipapa01: a patikákban kapható lázmérők szarok. Az otthon lévő 4 db -0,4 - +0,6 fok eltérést mutat a hitelesített hőmérhőz képest, de még két mérés alatt sem képesek ugyanazt az értéket mutatni. A galliumos tévedése gyakorlatilag 0.

Alick 2020.05.21. 14:14:23

A maghőmérsékleti jellegű méréseket (fül, végbél, illetve korrekcióval hónalj) lehet komolyan venni, így pl. a homlok bőrhőmérséklete nem megbízható, legfeljebb magas láz esetén egyértelműen kiugró... függetlenül a mérőeszközök pontosságától.

Visceroid 2020.05.21. 14:18:32

Na használj digitális sz@rt. Rosszul mér.

zotyabacsi 2020.05.21. 14:24:26

Nekünk egy kb 10 éves Omron digitális lázmérő van, az mutat kb 0.4 Celsius fokkal kevesebbet hónaljban mérve a mérés befejezésekor mint a japán higanyos lázmérő 10 perc után. A ma kapható digitális lázmérők nagy része 20-30 másodperc után jelez, hogy befejezte a mérést, akkor 1-1.5 Celsius fokkal kisebb hőmérsékletet mutat mint egy precíz higanyos lázmérő. Ami a legszebb, hogy a használati utasításukban benne van, hogy nem ajánlják hónaljban való mérésre.

Artie 2020.05.21. 14:52:08

Értjük. Felfedezte a lázmérőt.

Kolumbusz meg feltalálta Amerikát.

midnightcoder2 2020.05.21. 16:05:41

@Pic: Nálam úgy 5 éve vannak ledes lámpák egy rakás helyen, és még egyik sem döglött meg, pedig már két éve meg kellett volna nekik :-) Amúgy nem megtakarítási szempontból cseréltem őket már 5 éve sem, hanem mert tele volt a tököm azzal, hogy Pl. a fürdőszobában évenként adta meg magát a wolfram szálas izzó, és általában mindig a legrosszabbkor.

Pic 2020.05.21. 17:20:37

@midnightcoder2: A fürdőszoba egy érdekes eset. Nálam nagyon durván ette a spot halogénizzókat a tükör fölötti lámpa. 3-4 havonta kivágott egyet. Aztán váltottam ledre és azokat is taccsra vágta max félév alatt. Biztos voltam benne, hogy a lámpatest vacak.
Ekkor jött egy lehetőség a cégben, az egyik német mikroelektronikai beszállító partner szólt, hogy van akciós áron egy halom halogénizzója. Csak néztünk mit a bocik, hogy ezt most miért és, hogy, mire ők csak a vállukat vonogatták, hogy ők sem értik, de a főnök valamiért rácsapott erre a készletre. Tényleg jó ár volt, így mi is rendeltünk párat, én 4-et kértem a fürdőszobába.

Well a német srác tudott valamit, mert lehet, hogy nem energiatakarékos a halogén spotlámpa izzó, de hogy ez nem kínai vacak az tuti. 2014-ben kerültek a "híres" tükör feletti lámpába ezek az akciós német izzók és most áprilisban halt meg az első a négyből !!! Világbajnok minőség.

Tehát mégsem a lámpatest vacak, hanem az itthoni kínálat....

Pic 2020.05.21. 17:26:56

@Alick: Teljesen egyetértek veled. Nekem például magas láz mellett is max nyirkos a homlokom. A lányomnál próbáltunk fülhőmérsékeletet mérni anno, de úgy jártunk ahogy Medgar mondta: gyakorlatilag nem volt két egyforma mérés, iszonyatos szórás.

Gyereknél nálunk a mellkas/hát egyértelmű visszajelzés. Teljesen mit mutat a hőmérő, ha a mellkas/hát meleg, akkor láza van, mondhat bárki bármit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 18:18:07

Az elektronikus hőmérők általában nem rosszak, de tudni kell őket használni. Azaz nem úgy, ahogy a használati utasításban le van írva. A mért érték megállapítása úgy történik, hogy az áramkör folyamatosan méri a hőérzékelő elem hőmérsékletét és az emelkedés ütemét. A hőmérő egy hiperbolához hasonlő görbe szerint fokozatosan, egyre lassuló sebességgel közelíti meg a testhőmérsékletet:

Tmért=Ttényleges-1/(t*b),

ahol a kis t az idő, b pedig egy a hőmérőre jellemző együttható. Mellesleg ugyanígy veszi fel a higanyos hőmérő is a testhőmérsékletet.

Csakhogy amíg a higanyos hőmérőre min. 5 perces mérési időt ad meg a gyártó, addig az elekronikusra fél-egy percet. Ennek marketingokai vannak, kezdetben a higanyosnál gyorsabb méréssel akarták népszerűbbé tenni őket.

A valóságban persze az elektronikus hőmérő nemképes ilyen gyorsan felvenni a testhőmérsékletet. Mert hiába kisebb a hőérzékelő elem tömege a higanyosban lévő higanynál, a hónaljban felmelegednek a hőmérő egyéb részei is, amelyek eközben hűtik a velük érintkező szöveteket.

Az elektronikus hőmérővel így célszerű mérni: Bedugod a hónaljadba, de még nem kapcsolod be. Vársz 4-5 percet, majd bekapcsolod, és vársz a csipogásra. Ekkor a hőmérő pontos értéket fog mutatni, mert volt ideje átvenni a testhőmérsékletet, és a hónalj is vissza tudott melegedni. Természetesen már az elején is be lehet kapcsolni, de akkor is ki kell várni a 4-5 pecet, hadd csipogjon közben. Csak hát ekkor hamarabb lemerül az elem.

Az sem mindegy, mennyi ruha van a betegen, amikor mérik. Ez mindkét fajta hőmérőre áll.

Jómagam rendre azt tapasztaltam a kórházakban, hogy irreálisan alacsony hőmérsékletet mérnek a hőmérők, gyakran 36 fok alattiakat, mert a nővérek rögtön kiveszik a beteg hónaljából a hőmérőt, amint az csipogni kezd. Csodálom, hogy ez még senki orvosnak nem tűnt fel a kórházakban. Az is lehet, hogy a nővérek korrigált értéket írnak be, azaz ha a hőmérő nem mutat túl magas értéket, akkor a betegnek beírják a 36.6 fokot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 18:24:29

@Pic:

A LED-es hálózati fényforrásoknál az esetek döntő többségében a meghajtó elektronika megy tönkre, nem a LED. Nekem is tönkrement már pár E27-es foglalatú LED-es lámpám, mindig az elektronika romlott el, nem a LED.

Nem csoda, hiszen a burán belül túlságosan felmelegszenek az alkatrészek, a gyártók meg többnyire olcsóbb, 85 fokos elkókat építenek be, nem 105 fokosakat. Mondjuk vsz. a 105 fokosan sem bírnák ki az adatlapokon megadott 20-25 ezer üzemórát.

Pic 2020.05.21. 19:23:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Közel jársz, de ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog.

Dolgoztam egy ideig tervező mérnökökkel, voltam több gyárban is.
Gyakorlatilag maga a LED rész lehetne szinte örökéletű, bizonyos feltételek teljesülése esetén, de ez sosem teljesül. A magyarázat a hűtés: ideális körülmények között 10 cm2/watt hűtőfelületnek kellene lennie, de hát az ugye nincs.
A másik gond ahogy nagyon jól mondod az elektronika vagyis a "driver". Kínai kollégák azt mondták, hogy a legjobb minőségű gyártók, legjobb darabjai is 3-4 évet bírnak, ez van.

A gond szerintem a sprórolással van és a rengeteg műanyag alkatrésszel.

A régi LED-ek még fém foglalattal voltak szerelve (hűtés ugye), míg a mai tucat LED-ekben egyszerűen nincs fém...

Pic 2020.05.21. 19:25:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Amit a hőmérőkről írtál abban van valami. Legközelebb kipróbáljuk. :DD

Magunk közt szólva a gyártók, akár rakhatnák 5 percre is a csipogást és akkor nem lenne panasz vagy tényleg gyorsabb mérési módszer kellene.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 20:08:06

@Pic:

"ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog."

Persze, de nem akartam alaposabban belemászni a témába. Neked a leírtak alapján nyilván még alaposabb rálátásod van a dologra, én csak az adatlapokból olvasom ki, hogy többnyire a LED-eket is túlhajtják, még annak árán is, hogy rövidül az élettartam és romlik a fényhasznosítás (köznyelven hatásfok). De a gyártónak megéri, mert kevesebb LED-et kell belapakolnia a termékbe azonos fényáramhoz, az meg nem zavarja, hogy kicsit rosszabb lesz a fényhasznosítás - és sokkal rosszabb a hűtés, ahogy te is írod.

Így is manipulűljűk a vevőt, mert a LED-es fényforrásokat még ma is általában az izzólámpákkal hasonlítják össze, amikor alig lehet már ilyeneket kapni. Viszont egy lineáris fénycső elektronikus előtéttel nem is egy LED-es fényforrást ver. Más kérdés, hogy ott vannak a hátrányai, mégpedig hogy nem ajánlatos gyakran ki-bekapcsolni őket, és a megadott fényáramot csak egy szűk hőmérséklet-tartományban - 20-25 fok környezeti hőmérséklet - adják le. Pl. hidegben a legtöbb fénycső sokkal halványabb.

Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy az adatlapokon a LED fényhasznosítása látható lumen/wattban, viszont ott van a meghajtó elektronika (legtöbbször áramgenerátor), aminek a hatásfoka rontja a képet, mivel általában nem jobb 90%-nál.

"a mai tucat LED-ekben egyszerűen nincs fém..."

Ahol van, ott sincs benne sok köszönet. Láttam olyan E27-es LEd-et, amelyben belül volt ugyan egy viszonylag méretes alumínium hűtőborda, de csak lazán érintkezett a LED-del, és hát a burán belül elég gyatrán tudott hőt leadni. Ráadásul ezzel csak még közelebbről fűtötte az elektronikát. :D

Vén motoros 2020.05.21. 21:40:09

Én nem vagyok szakértő. Csak technikus. Meg mérnök. És belémverték, hogy csak az objektív mérésnek higgyek.
Van 2db. higanyos lázmérőm (nme egyformák, az egyik 20 évvel öregebb, mint a másik, de a másik is elmúlt 30 éves.) Van 3db. digitális hónalj-hőmérőm, van belőle noname kínai, van "márkás", (bár - gondolom - az is cak kínai), ban 1 perces és van 5 perces.
Azonkívül van egy fél méter hosszú labor hőmérőm.
Összehasonlító méréseket végeztem. (Jól temperált 37 fokos vízzel.) A fél méteres laborhőmérő az etalon. Ehhez képest a két régi higanyos negyed fok pontosságú, és a két higanyos hőmérő lényegében egyforma hőfokot mér.) Higanyos hőmérők esetén a "mérési szórás" nem értelmezhető, legfeljebb a leolvasásnál a parallaxis hiba.
A 3 digitális maga a katasztrófa. Egyik 0.4, a másik 0.5, a harmadik 0,8 fokos eltéérssel, de még nagyobb probléma a mérési szórás, durván azt mondhatom, hogy összevissza mérnek. A szórásuk 0.3-0.6 fok! És a "márkás" se jobb! Egyáltalán nem bíznék bennük.Az azért, hogy 38 fok vagy 38.6 fok, az nagy különbség. Vagy hogy 36.9 vagy 37.5.

Én bizony maradok a MEGBÍZHATÓ, csaknem tökéletes higanyosnál, mégha annál 10 percig tart is egy lázmérés.

Aki meg azt mondja, hogy a korszerűbb digitális a jobb, azon csak mosolyogni tudok. Anno a FOK-GYEM Kft-ben voltam nyároi mikulás, a hitelesítő laborban, és tudjátok, melyik volt a legmegbízhatóbb és legpontosabb műszer? Egy "feszített szálas" tükrös galvanométer, amit még Ganz Ábrahám ifjúkorában készítettek. Q.E.D.

Vén motoros 2020.05.21. 21:47:43

Javítás: FOK-GYEM KTSZ.

Vén motoros 2020.05.21. 22:07:08

Csak az érdekesség kedvéért: a tükrös galvanométerrel 1 nanoampert már nagy biztonsággal mérni tudtam, igaz, ez már a mérés határát feszegette. Pardon, nem mérni, hanem indikálni. Az nem ugyanaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 22:27:01

@Vén motoros:

Jól emlékszem, hogy a tükrös galvanométer egy fámszálra rögzített tükör (persze a tekerccsel), amely lényegében egy csillapított torziós ingaként funkcionál, ha áramot kapcsolnak rá? (Nyilván ezért van üvegbura alatt.)

Az általad említett galvanométert milyen gyakran és hogyan szokták hitelesíteni? Azért kérdem, mert minél pontosabb egy műszer, annál nehezebb hitelesíteni. :)

"A 3 digitális maga a katasztrófa. Egyik 0.4, a másik 0.5, a harmadik 0,8 fokos eltéérssel, de még nagyobb probléma a mérési szórás"

Hm, akkor az évek során durván romlott az elektronikus lázmérők minősége. Mi kb, 10 éve vettünk kettő azonos típusút (Termoval). Ezeket az egyetlen megmaradt és nagyon óvott higanyos lázmérőnkkel öszehasonlítva 1/10 foknál nagyobb eltérést nem tapasztaltam, és a mérési eredmény is stabilan reprodukálható volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 22:27:41

Az is igaz, hogy nem laborkörülmények között néztem őket, mint te.

Vén motoros 2020.05.22. 01:00:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jól emlékszel! A tükrös galvanométer kis tükrét egy pontfénnyel világítottuk meg (akkor még nem volt se lézer, se semmi), és a tükör által visszavert fénysugár egy kb. 70-80 centis üvegskálát világított meg. A skála kb. 1m-re volt a galvanométertől. Ami a hitelesítést illeti: kicsit lódítottam. A feszített szálas tükrös galvanométert valójában zérus-indikátorként használtuk. Egy szuper precíziós Wheatstone-híd átlójába volt kötve, és arra használtuk, hogy a már eleve precíziós Rodenstahl-vagy milyen ellenállásokat (bocs, ha nem jól írtam a nevét, de kb. 56 évvel ezelőtt volt), jusztíroztunk, hogy egy nagyságrenddel percízebb legyen. Vagyis a kicsit "rövidebb" precíziós ellenállásokat nagyon finoman addig köszörültük, amíg egy nagyságrenddel pontosabbak nem lettek. Amúgy - mérésen kívül - a galvanométert kötelező volt rövidre zárni, így a rázkódások ellen a saját tekercse védte meg. (Lenz-törvény: ellenerő, a rövidrezárt galvanométer-tekercs fékezte a mechanikai lengéseket, és óvta a feszített szálat.) Valami eszméletlen érzékeny volt! Nem vicc, hogy 1 nanoampertől már kitért a fényskála! Elég volt izzadt kézzel kézbevenni a két kivezetését, és már "kivágott" a műszer. Olyat meg se mertünk próbálni, hogy tantusz meg 50 filléres közé itatóst, és az így keletkezett galvánelemet kössük rá, mert ettől "felcsavarodott" volna, dobhattuk volna a szemetesbe. Ez volt az első nyári mikulás évem a FOK-GYEM-nél, 13.5 évesen. (Gyermekmunka) teljes 248.-Ft-ot kaptam érte. A következő évben, 14.5 évesen már törvényesen húztam le egy hónapot. Akkor kék oszcilloszkópcső előtt elvezetett 35mm-es PAPÍR filmmel működő elektrokardiográfokat kellett élesztenünk. Az elektronika jó volt (elektroncső mindenütt), de a papír filmet húzó mechanika teljesen megbízhattalna volt.) A FOK-GYEM után Híradásipari Technikum, azt a Műegyetem Villamosmérnöki kara. Egyik sem ma volt.

Pic 2020.05.22. 11:06:34

@Vén motoros:

Valakinek le kellene korrekt módon tesztelnie az itt javasolt megoldást miszerint, belerakjuk a mérőközegbe ugyan a digitális hőmérőt, de nem mérünk vele csak 5 perc után.

Egyébként Kedves Kovács Nocraft Józsefné kolléga!

Ezeréve beléd botlok mindenféle fórumokon és egyrészt biztos vagyok benne, hogy nem nő vagy másrészt régóta gyötör a kérdés, hogy egy ilyen nicnévvel mi lenne a helyes megszólításod?

Pl "Erzsike kedves" ?

Vén motoros 2020.05.22. 12:41:30

@Pic: "Egyébként Kedves Kovács Nocraft Józsefné kolléga!
Ezeréve beléd botlok mindenféle fórumokon és egyrészt biztos vagyok benne, hogy nem nő vagy másrészt régóta gyötör a kérdés, hogy egy ilyen nicnévvel mi lenne a helyes megszólításod?"

Én is mernék fogadni, nemcsak arra, hogy nem hölgy, de arra is, hogy nem fiatal.
Aki tudja, mi az a "feszített szálas galvanométer", meghogy illik búra alatt tartani, nem most tett COVID-os érettségit...

Bár: a mérnöki karokon (kivéve a vegyészmérnökit, ami az én időmben tiszta "női kar" volt), nagyon kevés lány múlatta az idejét, de azt el kell ismernem, hogy amelyik hölgyből MÉRNÖK lett, azok _kifejezetten jó_ mérnökök lettek!!

Pic 2020.05.22. 13:19:55

Néha nekem is van egy érzésem, hogy egy nyugdíías tanárember rejtőzik az álnév mögött és otthon a netet olvasgatva hátranyúl és leemel a polcról egy vaskos kötete és azt mondja, hogy na nesze nektek egy klasszikus idézet, ássuk mit tudtok vele kezdeni valamit.

Nagyon öreg sem lehet. Volt egy idős 90 éves néni szomszédunk és nagyon aranyos volt amikor azt mondta, hogy "majd távbeszélő készüléken értekezünk, jó?"
:D

Pic 2020.05.22. 13:21:39

@Vén motoros: A vegyészkar kollégiumának még az én időmben is igen jó híre volt, de akkor már sokkal több volt a fiú. Az én időmben a PSZÁF volt nagyon elnőiesedve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.22. 21:28:25

@Vén motoros:

"a galvanométert kötelező volt rövidre zárni, így a rázkódások ellen a saját tekercse védte meg."

A klasszikus motorfék elektromotorokhoz. Én is készítettem olyan motormeghajtást, ahol egyes esetekben szükség volt a motor lockolására,

"Aki tudja, mi az a "feszített szálas galvanométer", meghogy illik búra alatt tartani, nem most tett COVID-os érettségit... "

Akár a neten is rákereshettem volna, de tényleg tudtam. :) Gyerekkoromtól bújtam az elektromossággal foglalkozó könyveket, a Rádiótechnika számait, és bár később a Bölcsészkarra mentem, az igazi szerelmem mindig is az elektronika maradt.

@Pic:

"van egy érzésem, hogy egy nyugdíías tanárember rejtőzik az álnév mögött"

Csal az érzésed. :)

"Pl "Erzsike kedves" ?"

A keresztnevem szinte minden program menüjében megtalálható.

Pic 2020.05.24. 17:58:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

ADATOK
Kovacs Nocraft Jozsefne
0 bejegyzést írt és 22248 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2013.09.07. óta tag.

Értem: "Józsefné"

:D

Pic 2020.05.24. 18:01:57

A 22 ezer + hozzászólás elég impresszív.

Konzervatívan vegyük 6 évnek az időtartamot, így kb átlagban
3600 hozzászólás évente
300 havonta
az napi 10

Hóban, szélben, fagyban, szenteste.

Na ez már teljesítmény
süti beállítások módosítása