Útikalauz anatómiába

Allergia-ABC

2020.04.30. 04:59

Cikkünkben az allergiát kiváltó leggyakoribb allergéneket listázzuk ABC-sorrendben.

allergiaabc1.jpg

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. Az allergének két nagy csoportját különítjük el. A légúti allergének által kiváltott reakciók: az orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, könnyezés, szemviszketés, szájpadviszketés, kipirulás, kiütések, foltok a bőrön, légszomj, köhögés, vérnyomásesés legsúlyosabb esetben ún. anafilaxiás sokk; ez utóbbi beavatkozás nélkül halálos is lehet. Táplálék allergia esetén többnyire kiütés, duzzanat, hányás, hasmenés jelentkezik, a nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztásakor az évadtól függetlenül bármikor. Bőrtünetek: kiütés, bőrgyulladás, ekcéma. Idegrendszeri tünetek: viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság. Vérképzőszervi tünetek: bőr- vagy nyálkahártyavérzések, vashiányos vérszegénység.

Állati szőr okozta allergia: Azok a proteinek, melyek az állatok bőrében lévő mirigyekben és a nyálában találhatóak, allergiás reakciókat okozhatnak. Ezek kialakulása akár több évet is igénybe vehet, és a tünetek még hónapokkal az állattal való kapcsolat után is megmaradnak.

Eperallergia: Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel.

Ételallergia: Tej, kagyló, mogyoró és gabona okozza a legtöbb ételallergiát. Az allergiás reakció általában már percekkel az adott étel elfogyasztása után jelentkezik. A tünetek, melyek között szerepelhet asztma, hányás, nyelési nehézség, igen komolyak lehetnek. Legjobb, ha kerüli azokat az ételeket, melyekre allergiás lehet, ám ha mégis megtörtént a baj, antihisztaminokkal kezelhető.

Fémallergia: A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr.

Fogkrém-allergia: A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás reakciót.

Földimogyoró allergia: A földimogyoró allergia előfordulása különösen kisgyermekek esetében gyakori. Az allergiás tünetek a kismértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek.

allergiaabc2.jpg
Gabonaallergia: Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben, gabona alapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek és/vagy emésztőrendszeri tünetek és/vagy légúti tünetek jönnek létre.

Gyógyszerallergia: Bizonyos gyógyszerekre való allergia akár életveszélyes is lehet. A tünetek között szerepelhet csalánkiütés, égő szem, nyelési nehézség. A legjobb elkerülni az érzékenységet kiváltó gyógyszert, ám ha megtörtént az allergiás reakció, antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhető. Komoly tünetek előfordulásakor epinefrin ajánlott.
Hormonális fogamzásgátlóval szembeni allergia: Allergia bármilyen külső hatásra kialakulhat, de fokozott rizikóval kell számolnunk megjelenésére a szervezetbe bevitt anyagok esetén. Speciális formája az allergia megjelenésének a valamely gyógyszerszedés mellett jelentkező típus.

Kazeinallergia: Kazeinallergiáról beszélünk, ha a szervezet az elfogyasztott tejben lévő kazeint allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad. A kazein allergia nem keverendő össze a tejcukor, azaz a laktóz intoleranciával.

Latex allergia: A kesztyűkben, az óvszerben, illetve egyéb egészségügyi eszközökön található latex is okozhat allergiát. A tünetek között szerepel a bőr és szemirritáció, orrfolyás, tüsszögés, valamint orr és bőrviszketés. Az allergiás reakció a bőrpírtól és viszketéstől egészen az anafilaxiáig terjedhet.

Lisztérzékenység: A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben.

Mosópor-allergia: A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erő és a tartós, kellemes illat. Gyakran azonban épp ezek okozzák a kellemetlen panaszokat is.

Műköröm-allergia: A nem megfelelően alkalmazott készítmények okozzák a legnagyobb bajt, de a profi termékek sem jelentenek feltétlenül garanciát. Allergia bármikor, bárkinél jelentkezhet, a lényeg, hogy vegye komolyan a tüneteket!

Napallergia: Vannak emberek, akiknek a napozás nem jelent örömet, épp ellenkezőleg. Ha hosszabb-rövidebb ideig a napon tartózkodnak, hólyagok, kiütések jelennek meg rajtuk, melyek viszketést okoznak

Nikkel allergia: Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja.

Parlagfű allergia: Összegyűjtöttük a parlagfű allergiával kapcsolatos fontosabb információkat, melyek hasznos segítséget nyújthatnak a parlagfű virágzásának heteiben.

allergiaabc3.jpg

Penicillin allergia: Egészségügyi és anyagi következményekkel is jár, ha egy beteg, a korábban felmerült penicillin allergia gyanúja miatt kap a betegségére az előírttól eltérő kezelést.

Pollenallergia: A füvek, fák, azok termései szénanáthát vagy szezonális allergiát okozhatnak. A tünetek között megtalálhatjuk a tüsszögést, orrfolyást, viszkető, könnyező szemeket.

Poratka-allergia: A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket nagy százalékban a házipor atka jelenléte okozza. A tüsszögéssel, orrdugulással és köhögéssel járó panaszok a téli időszakban felerősödnek, megfelelő kezeléssel azonban mindez elkerülhető.

Rovarcsípés allergia: A rovarcsípésre allergiás embereknél akár életveszélyes reakciók is felléphetnek. ezek tünetei a nehéz nyelés, a csípés helyén feldagadt, kipirosodott bőr, mely akár hetekig tarthat, emellett szédülés, fáradtság és alacsony láz.

Speciális allergiák: Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, mivel az allergiás betegségek lényeges tényezője a környezetszennyeződés fokozódásával is járó életmódváltozás.

Szénanátha: Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető.

Szobanövény-allergia: Kerti- és szobanövényeink tudatos megválogatásával sokat tehetünk azért, hogy a csökkentett allergén-mennyiséggel allergiás tüneteink is enyhüljenek.

Tavaszi allergia: A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben, az allergiások tünetei is jelentkezhetnek.

Tehéntej allergia: Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.

allergiaabc4.jpg

Téli allergia: Gondoltuk volna, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy kedves plüssállat, melyet karácsonyi ajándékként választottunk? Lehetséges, hogy a hosszabb ideje fennálló köhögés, tüsszögés és orrfolyás nem megfázás, sokkal inkább a lakásba került fenyőfa következménye?

Tojásallergia: Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.

Vegyszerallergia: A minket körülvevő vegyszerek legtöbbje szerencsére nem veszélyes, ha viszont az immunrendszer terhelése olyan méreteket ölt, vagy a vegyszer magas koncentrációban van jelen, akkor érzékenység alakulhat ki vele szemben.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weißkopf 2020.05.01. 16:22:11

"Pollenallergia: A füvek, fák, azok termései szénanáthát vagy szezonális allergiát okozhatnak." Termés okozhat allergiát? Én úgy tudtam, a pollen = virágpor, ez az allergén.

kvadrillio 2020.05.01. 21:55:09

HA VISZKET A BAL TENYEREM, AKOR MOST ROTHAD A MÁJAM ???....NEMTOM...NEMTOM.....

kvadrillio 2020.05.01. 21:57:23

AKKOR...KÉT K, GYORSAN NYOMTAM LE....:) DE TÉLLEG NEMTOM MITŐL LEHET........MOST ÉPP NEM....DE PŐÁR NAPIT VÓTTT....ILYEN...TÜNETEM. LEHET, HOGY ELPUSZTULT EGY GÓCÓS IDEGTERÜLETEM.
süti beállítások módosítása