Útikalauz anatómiába

Tényleg jobb szűrni a kék fényt?

2020.03.03. 05:11

Míg az UV-sugárzás káros hatásaival többnyire tisztában vagyunk, az kevésbé köztudott, hogy a látható tartományba tartozó kék fény is hatással van az emberi szervezetre, előnyei és ártalmai is lehetnek. Mivel a modern készülékeink által kibocsátott mesterséges fény zöme ebbe a tartományba tartozik, érdemes megvizsgálni közelebbről is a biológiai hatásait, van-e szükség a kék fény szűrésére.

utikalauz-kek-feny-no.jpg

A látható fény a 380 és 780 nanométer közötti hullámhossz-tartományba tartozik, ennél alacsonyabb az ultraviola (UV), magasabb pedig az infravörös fény (IR) tartomány, amely a szemünknek láthatatlan. A látható fény spektrumából mostanában nagyobb figyelem hárul a 380 és 500 nm közötti tartományban levő kék fényre, mivel a modern készülékek, monitorok, kijelzők, a mesterséges fényforrások zöme is ilyen fényt bocsát ki.

A kék fény jótékony és káros hatásai

A kék fény segíthet elűzni a depressziót és az álmatlanságot, viszont – különösen a 380-440 nm közötti hullámhosszú, nagy energiájú kék ibolya fény – szűrés nélkül jutva a szem belsejébe, fájdalmas kötő- és szaruhártya-gyulladást okozhat, és károsíthatja a szem legérzékenyebb részét, a retinát is.

A kék fény hat az alvásra is

A különböző hullámhosszú fények hatással vannak a hormonháztartásra, azon keresztül az egész emberi szervezetre, befolyásolják a nappalok és éjszakák ritmusát, az alvás és az ébrenlét idejét, a hangulatunkat, közérzetünket. A nappali fény (benne a kék fény) hatására fokozódik a szervezetben az egyik boldogsághormon, a szerotonin, valamint a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelése, amely éberré, feldobottá, élénkké tesz, viszont sötétben, éjszaka az elalvást segítő melatonin hormon termelődik inkább.

Kell-e szűrni a kék fényt?

Korábban egyértelműnek tekintették, hogy mivel a kék fény kárt okozhat, irritálhatja a szemet, többek között akadályozza az elalvást is, így a mesterséges fényforrások, például a kijelzők, monitorok fényét szűrni ajánlatos. Nemrégiben azonban a Manchesteri Egyetem új kutatási eredménnyel állt elő: eszerint a kék fénynek az elalvás érdekében végzett szűrésével épp az ellenkező hatást érhetjük el. A szűréssel sárgásabb, melegebb színű fényt kibocsátó kijelző ugyanis a kibocsátott fény hullámhosszától függetlenül az agyban az éberséget igénylő nappal képzetét kelti, míg a kék színek az agyunkban inkább az alkony, az este közeledtéhez kapcsolódnak. Így az agy a kék fény mellett könnyebben ad az elalvásra „utasítást”, vagyis a szűretlen kék fény jobban segíti az elálmosodást.

utikalauz-kek-feny-ferfi.jpg

Aludjunk egy jót!

A jó alvás szempontjából persze az a legszerencsésebb, ha este, alvásra készülődve minél jobban sikerül lezárni a nappali tevékenységeinket: befejezni a munkát, kikapcsolni a szórakoztató elektronikát, a hálószobát a lehető legjobban mentesíteni az elektroszmogtól, így a fényhatásoktól is. A tervezett elalvás idő előtt fél órával már semmilyen monitort ne nézzünk, használjunk!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2020.03.04. 12:56:28

Jó lenne kicsit szakmaibbá tenni a cikket és Kelvinekben tárgyalni a színhőmérsékletet.

efi 2020.03.04. 14:25:13

Hülyeség ez az egész kék fény dolog. A természetben is van bőven, most akkor mi van? Ha nem a monitor előtt "roncsoljuk", akkor helyette bátran kimehetünk az óriási kék ég alá a természetbe kímélni a szemünket?
A hülyeség négyzetre emelése meg a kékfényszűrős szemüveg, mintha a telefonon, meg a monitoron nem lehetne állítani az összetevőt. Amúgy meg komolyan érdekelne, hogy a monitoron lévő piros színű tulipán ugyan mennyiben kékebb, mint kint a mezőn?

Nand 2020.03.04. 14:47:38

@efi: Talán valami olyasmi lenne a lényeg, hogy a nappalt jellemző 5600K-t viszontlátva egy kijelzőn nem alvásra készteti a szervezetet. De, minél borúsabb az idő, annál feljebb tolódik a színhőmérséklet 6-7000K -> kék és mégis a nagnyugtát jellemzi, viszont a sima izzó, vagy gyertya meg nagyon sárga, 2500K körül van, de altat. Szerintem. Érdekes téma lenne.
www.schorsch.com/en/kbase/glossary/cct.html

Ezüstvándor Arion 2020.03.04. 14:57:46

@efi:
Hány study-t olvastál?
(ezek közül az egerekkel és más éjszakai állatokkal végzetteket természetesen ki kell zárni.)
Nullát?
Köszönjük az okos és tájékozott hozzászólásodat.

Naplemente után normál esetben enyhe kék szűrés, képernyő használat esetén sárga színű szűrő használata bizonyítottan javítja az alvásminőséget.

steery 2020.03.04. 16:43:33

Nem vettem észre az elmúlt 30-35 évben, hogy a képernyők állítólagos kék fénye bármilyen hatással is lenne rám. Amint kikapcsoltam, nyugodtan tudok tőle a aludni.
Viszont az igaz, hogy a sárgásabb fényű fénycsövek világítása kellemesebb a szemnek, mint a fehérebb fényű LED lámpa, amiben nem jó huzamosabb ideig tartózkodni a szememnek. Hiába világosabb tőle a szoba, meg fogyaszt kevesebbet a LED, a sárgásabb világítás kellemesebb. A kékes monitort is jobb nézni sárgásabb környezeti fényben, mint fehéresben.

efi 2020.03.04. 16:58:48

@Ezüstvándor Arion:
Az én alvásomra ugyan semmi hatással nincs. És a tiedre sem, sőt úgy tűnik te még a cikket sem olvastad el, mert abból úgy tűnik máséra sem. Mellesleg szerintem azért jött ki ellentmondás, mert ezt ugyan a büdös életben ki nem mutatják, hogy valaki emiatt (ha egyáltalán) aludt-e el 3 perccel később, vagy a további lehetséges 250 ok miatt, amik ráadásul sokkal nagyobb hatással vannak az alvás minőségére.
Meg nappal ugye minek szűrögetni? És miért szemüveggel? És MENNYIT? A szemüveg fixet szűr, teljesen FÜGGETLENÜL a képernyőtartalomtól, vagyis az ott jelenlévő "kékség" mennyiségétől és intenzitásától, bravó, ez aztán a precíz megoldás! De legalább jól eltorzítja a színeket, azokat is, amik nem is a monitoron vannak, hanem a környezetünkben, hurrá. És ha annyira roncsol az a kék, akkor miért nem szűrjük éjjel-nappal kötelező szemüvegviseléssel a teljes kék spektrumot a csecsemőtől az aggastyánig?
Rengeteg sebből vérzik ez.

]{udarauszkasz 2020.03.04. 21:35:28

Engem konkretan a szarul beallitott kekesfeher xenon- es ledfenyszorok kergetnek oruletbe. Semmi baj veluk, amig nem felfele hordanak. Sok vakeger ufokat keres az egen talan? Mas magyarazat nincs, amikor a 3 m magasan,a kamionfulkeben kifolyik a szemem tole.... Regi xenonlampak valahogy normalisabban vilagitottak... Jol be voltak allitva.

]{udarauszkasz 2020.03.04. 21:38:36

@efi: a ledekkel foleg a diszkret, darabos spektrum a baj. Torzitja a szineket, hazavagja a szinlatast.

sóhegy049 2020.03.04. 22:14:21

@]{udarauszkasz: Sajnos a foncsorok is vackok, a LED-et meg nem lehet úgy elteríteni, mint a normáé izzók fényét, de megfeszíző, ez tény...
-
A poszthoz annyit, hogy a full spektrum csövek is kékes színűek, pedig 97%-ban megegyezik a Nap fényével... Csak ugye a tér, a megvilágított felület színe, stb sokat köp a levesbe. :-)

Ezüstvándor Arion 2020.03.04. 22:21:23

@efi:
eszed ágában sincs megváltatni bármelyik gondolatodat is.
Minek vitába szállni veled?

Olvass el néhány könyvet a cirkadián ritmusról, próbálj ki cirkadián ritmus helyreállítási módszereket.
szerezz ismereteket és tapasztalatokat.
Vagy ne tedd és kapaszkodj a lejtős alagút falába míg bírsz és el nem visz valami megelőzhető nyavalya korán.
Aludj rosszul minőségtelenül, kelj kialvatlanul és eszedbe ne jusson panaszkodni róla.

segar 2020.03.05. 02:06:13

1., Szinte senkit nem érdekel (amíg nem romlik a látása). Egyébként: romlik...
2., Akit némileg érdekel (lásd: itt hozzászólók), semmit nem tudnak, és nem is akarnak.
3., A test vegyi szennyezettsége mindenkinél magas, de egyénileg más-más romolhat el. Aki a szemére gyengébb, annak hamarabb beüt a kék.
4., Alapból azt kéne egyáltalán tudni, mi a f@sz az a "kék fény". Nem a hullámhossz, meg a színhőmérséklet, amiről szó van.
___
A kék a LED-ek "új" generációja (1971-74). Elég erős ahhoz, hogy egy kijelzőt bevilágítson. Minden ilyen LED kék fényt bocsát ki. Az is kék, amit a szemed másnak lát. Ez egy erős fény, minden esetben megkóstolja a szemed érzékelő sejtjeit.
___
Annyit tehetsz, hogy bízol a génjeidben (ami manapság indokolatlan). Vagy okosabban táplálkozol, és találsz olyan cuccokat, amik bebiztosítanak. Szóltam, uff. :|

segar 2020.03.05. 02:26:36

@segar: (Még mielőtt vki belekötne: persze, konkrétan a hullámhosszról van szó. De nem a mesebeli hullámhosszról, hanem azokról a rövid hullámhosszú fényt kibocsátó LED-ekről, melyek nagy energiával vakítanak meg téged. Ez van.)

efi 2020.03.05. 21:55:40

@segar:
"Az is kék, amit a szemed másnak lát"
Ezt gondold át még egyszer, mert így az egész hozzászólásod hiteltelen.

@Ezüstvándor Arion:
Nem meglepő módon a hozzászólásommal nem, hanem csak velem foglalkoztál, ami a leggyakoribb ismérve annak, ha elfogyott az érv.
A cirkadián ritmust messze a napfény befolyásolja a legjobban. Úgyhogy tiltsuk be szerintem azt, hogy a nyári és a téli napfényes órák napi száma között akár 8 órás különbség is lehet - nem beszélve arról, hogy télen gyakran egyáltalán nem süt a nap napokig - mert így mind meghalunk. Ehhez képest fenti kékfénykamu vélt hatása is csak csepp lenne a tengerben.

segar 2020.03.08. 00:20:44

@efi: Mi nem érthető ezen??!? Van a KÉK LED. Azért van, mert sem a zöld, sem a piros nem volt elég erős, hogy egy monitort bevilágítson. A KÉK LED emisszióját (ami nagy energiájú kék fényt jelent, és ezért tönkreteszi a sárgafolt sejtjeit) módosítják különféle anyagokkal, legtöbbször a fehér bevilágítás a cél. Attól az még nagy energiájú kék fény marad. (A bogarak - állítólag - csak a kéket látják ebből, egy LED-es városi közvilágítás manapság nekik olyan, mint egy nagy, ordítóan kék lufi.)
___
A "kékfénykamu" nem kamu. Egy nagyobb telefonból (a szemedtől 25 centire...), de tabletből és pláne esti tévézésből komoly fényterhelés jön. Ha nem akarod elhinni, nem baj. :|
süti beállítások módosítása