Útikalauz anatómiába

Miért leszünk libabőrösek?

2020.02.18. 06:05

Sokszor hallhattuk már – ha mástól nem, zenei tehetségkutatók zsűritagjaitól - „Ez olyan szép volt, hogy libabőrös lettem tőle”! A lúdbőrzés, a bőrünknek ez a jellegzetes reakciója leggyakrabban hideghatásra fordul elő, de valami váratlanul felkavaró élmény is kiválthatja.

utikalauz-libabor.jpg

A libabőrnek vagy lúdbőrnek nevezett jelenség a bőrön a piheszőrök tüszőinek átmeneti, enyhe kiemelkedése. A bőrben lévő kis simaizmok (musculus arrector pili) a szőrtüsző alsó részéhez tapadnak, ezért amikor összehúzódnak, a szőrtüsző kiemelkedik a bőr felszínéről, a szőrszálak függőlegesen felállnak. Ugyanekkor a bőr faggyúmirigyei kiürülnek, a bennük lévő zsiradék a bőr felületére jut. Ez a faggyútermelődés a bőr önvédelmi reflexei közé tartozik, mivel a faggyúváladék egyes mechanikai hatások ellen bizonyos fokig védelmet nyújt a bőrnek (pl. hideg, felázás, vegyi anyagok ellen). A libabőr kialakulhat hideg hatására, emellett más hatások, intenzív érzések is kiválthatják, így például félelem, zaj, de akár boldogság, gyönyörérzet is. Adrenalininjekció beadását is követheti, és megfigyelték a halál beállta után is. 

Egy testrész, ami az evolúció során feleslegessé vált

A libabőr (pilomotor reflex) eredeti funkciója az ősi időkre, az evolúció kezdetére mutat vissza. A felborzolt, dúsabb szőr erősebbnek, félelmetesebbnek mutatta az előembert, ami a hordán kívüliekkel vagy vadállatokkal szemben, harc során előnyös lehetett. (Hasonlít ez a reflex ahhoz, amikor a macska félelmében, mondjuk egy kutya láttán felborzolja a szőrét a farkán és a gerince mellett.) Ráadásul a szőrtüszők kiemelése az izmok munkájával és a bőrben termelődő, szigetelő hatású faggyú kiürítésével valamelyest a hideg ellen is védi az emberi szervezetet. Mindez persze az ember fejlődése során, a ruházkodással és a hőtartás, hőszabályozás fejlődésével feleslegessé vált, így a bőr parányi szőrtüsző emelő izmai elvesztették a funkciójukat. 

Zeneértőknek zenei élmény is okozhat libabőrt

A tapasztalatok szerint nemcsak negatív stressz, veszély, félelem, harag válthatja ki a libabőrt, hanem pozitív izgalom, érzés, csodálat, elragadtatás is.  Azok, akiknek „van füle a zenére”, gyakran átélhetik, hogy egy különösen megragadó zene libabőrös gyönyörűséget okoz számukra. Ezt a hallókéreg és az érzelmek feldolgozásáért felelős agyi régió közötti idegrost-kapcsolat teszi lehetővé, amelynek szerkezete, sűrűsége egyéni eltéréseket mutathat. Az élménytől való lúdbőrzés azokra inkább jellemző, akik fogékonyabbak, nyitottabbak az újra, és nemcsak szeretik, hanem értik, esetleg maguk is művelik a zenét. Így lehetséges, hogy nem mindenkiből egyformán vált ki egy kedvenc zene meghallgatása vagy egy új, nagyszerű zenei élmény libabőrt.

A libabőr, vagyis a pilomotor reflex egy fizikai reakció, akaratlagosan nem befolyásolható, csak magától történhet. Így, ha valaki tudatosan szeretné a szőrtüszők felemelésével kifejezni csodálatát, elismerését, az nem fog sikerülni. A csodálatból kialakult libabőrt megjátszani nem lehet, ezért azt tényleg tekinthetjük az elismerés kifejezésének.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SaturnV 2020.02.18. 17:11:48

Rajongok a magas hegyekért gyerekkorom óta,bár az Alföldön nőttem fel. 40 évesen jutottam el először Svájcba, Zermatt városkába,a fenségesen gyönyörű Matterhorn lábánál. Esett az eső mikor megérkeztünk,de másnap a Gornergrat vasúton felfelé menet a völgyben megülő felhők felett kibukkant hirtelen a tiszta, mélykék ég, és ott tornyosult a hófödte Matterhorn. Na,ekkor lettem libabőrös,szó szerint beleborzongtam a látványba...
süti beállítások módosítása