Útikalauz anatómiába

Miért vannak pigmentfoltjaink?

2020.01.14. 06:59

40-50 év fölött igen gyakran jelennek meg pigmentfoltok, öregségi foltok a bőrön, különösen a napfénynek kitett arcon, nyakon és a kézen. Tényleg csak az életkor az oka ezek kialakulásának, és vajon tehetünk ellenük valamit?

utikalauz-pigment-folt.jpg

Az öregségi foltok (Lentigo seniles vagy lentigo solaris) sárgás vagy barnás, a néhány milliméterestől az egy-két centiméteresig terjedő nagyságú, kerek, ovális vagy szabálytalan alakú pigmentfoltok, amelyek többnyire a ruha által el nem takart, jól látható bőrfelületen jelennek meg. Ezek a pigment-szaporulatok bőrirritációt nem jelentenek, rosszindulatú elváltozás nem indul ki belőlük, különösebb kellemetlenséget sem okoznak, de esztétikailag zavaróak lehetnek.

Az öregségi foltok okai

Az időskori pigmentfoltok hátterében több ok is állhat. Elősegítheti a megjelenésüket öröklött hajlam, vagy lehet hormonális változások, betegségek kísérője is (például az ösztrogénszint csökkenése is kiválthatja a bőr elvékonyodása, fényérzékenységének növekedése miatt), de elsősorban az életmóddal összefüggő körülmények okozzák. Ezek között a legfontosabb az ún. fotoaging, amit az UV-sugarak károsító hatása, a fényvédelem elmulasztása, a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás okoz.

A bőrben ugyanis az UV-sugárzás hatására nő a barnás színű festékanyag, a melanin mennyisége, mert ez védi a bőrt a káros hatásoktól. Az UV-hatás a bőrben összeadódik az élet során, ezért idősebb korra látható nyomokat hagyhat: a bőr felhám rétege helyenként megvastagodhat, a melanin felszaporodhat. Jó tudni, hogy az UV-sugarak hatása az esztétikai hibáknál sokkal súlyosabb bajt is okozhat, hiszen a túlzásba vitt napozás van a legveszélyesebb bőrrák típus, a melanóma hátterében is. A bőrrák másik formája, a Lentigo maligna okozta bőrelváltozás az öregségi foltokhoz hasonló bőrtüneteket is okozhat. De nemcsak a melanómának és a lentigo malignának, hanem a basaliomának is megemeli a rizikóját az UV sugárzás – ez a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat.

Az öregségi foltok kialakulásához ezen kívül hozzájárulhat minden olyan hatás is, amely a bőrnek, mint a szervezet egyik legfontosabb védvonalának a védelmi hatékonyságát csökkenti. Ilyen például a dohányzás, illetve a bőrszárazságot okozó tényezők (száraz levegő, elégtelen folyadékbevitel stb.) is.

Eltüntethetők a pigmentfoltok?

Bár orvosi szempontból az időskori pigmentfoltok ártalmatlanok, nem igényelnek kezelést, azért az érintettek többnyire szívesen megszabadulnának tőlük. A foltok elhalványítására különböző krémek, készítmények állnak rendelkezésre, illetve kémiai hámlasztás is szóba kerülhet. A modern lézerkezelés is eredményre vezethet, de miután nem a festéktermelő sejteket pusztítják el az eljárás során, hanem csak a festéket, ezért, ha a beavatkozás után nem megfelelő a fényvédelem (állandó 50-es faktorszám), akkor visszapigmentálódik a bőr.

A bőr kezeléséhez fontos tudni azt is, hogy mi okozhatta a foltokat, hiszen előfordulhat, hogy a hormonális változást okozó hatás (terhesség vagy bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók szedése stb.) megszűntével abbamarad a bőr fokozott fényérzékenysége is, és egy idő után maguktól is elhalványodhatnak a foltok. Tehát a kialakult öregségi foltok eltüntetése nem könnyű, viszont következetes, fiatalkorban elkezdett fényvédelemmel, a bőr táplálásával, hidratálásával, illetve a káros szokások kerülésével a megjelenésük jelentősen késleltethető, megelőzhető.

utikalauz-pigment-folt-2.jpg

Évi egyszer bőrgyógyász!

Ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha gyanússá válik egy folt, hanem szűrőjelleggel is látogassunk el a bőrgyógyászhoz évi egyszer, mivel sokszor előfordul, hogy a laikus által békésnek gondolt anyajeggyel van probléma.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.01.14. 19:37:56

Nekem kisfiu korom ota van egy az arcomon. Ennyire oreg lennek mar?
süti beállítások módosítása