Útikalauz anatómiába

Ne stresszt jelentsen az ünnep!

2019.12.17. 06:53

Nem ritka, hogy a feszített munkával, rohanással, kapkodással teli, kimerítő hetek után szinte rémálommá válik az ünnep. Mit tehetünk a legfontosabb karácsonyi buktatók, stresszforrások ellen?

utikalauz-stressz-unnep.jpg

Ne várjuk az ünneptől a családi konfliktusok megoldását!

A tapasztalatok szerint az egyik legsúlyosabb feszültségforrás maga a család. Az ünnepek alatt a szokásosnál jóval több időt töltünk együtt, és ilyenkor az évközben meg nem beszélt konfliktusok nagy eséllyel kiéleződnek a közvetlen családtagok és a távolabbi rokonság körében is. A várt csoda, a reklámok csillogó idilljei helyett – szociológusok, pszichológusok tapasztalatai szerint – a karácsony sok családban ingerült veszekedéseket vagy éppen csalódott, sértődött elhallgatásokat hoz.

Legjobb, ha sikerül a közösen végzett (!) előkészületek során megbeszélni ezeket az ellentéteket. Ha mégsem, akkor az ünnepi együttlét ideje a legkevésbé alkalmas arra, hogy az amúgy szeretett hozzátartozóinkat a bosszantó hibáikra figyelmeztessük, az esetleges korábbi sérelmeket rendezzük. Divatos szóval „engedjük el”, legalábbis tegyük félre ezeket, vagy fogjuk fel a humoros oldaláról! Ha valamin képesek vagyunk nevetni, már sokkal kevésbé bánt.

Hozzásegíthet a családi ellentétek türelmesebb elviseléséhez, ha belegondolunk, mennyivel nagyobb stresszforrás ezeknél a család hiánya! Az egyedül élők számára különös megpróbáltatást jelent a karácsony, hiszen magányukat, szeretteik elvesztését még fájóbban élik meg ilyenkor. Nekik az hozhat enyhülést, ha találnak olyan közösséget, ahol emberek között lehetnek, örömet szerezhetnek, és hasznosnak érezhetik magukat.

Semmi sem kötelező, ünnepeljünk bátran saját kedvünk szerint!

Miért kellene „leutánoznunk” a giccses családi filmekben, reklámokban látottakat, vagy akár minden évben egyformának lennie a karácsonyunknak? Törjük meg a rutint bátran, és ki fog derülni, hogy a család hálásan fogadja az újításokat, ha idén változtatunk a családi karácsony programján, helyszínén, külsőségein, ételein, bármilyen elemén! Nemet is lehet mondani: miért kellene ragaszkodni például ahhoz, hogy olyanokkal ünnepeljünk együtt, akikkel nem érezzük jól magunkat, vagy olyan ételeket tegyünk az asztalra, amelyek nem felelnek meg sem anyagi helyzetünknek, sem egészségi állapotunknak? Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy radikálisan szakítanak a családi rituálékkal, és a karácsonyt a teljes lazításnak, pihenésnek, együttlétnek szentelik: például közös ajándékképpen elutaznak egy pár napra egy wellnesshotelbe, és hagyják kényeztetni magukat.

A kevesebb több is lehet

Sokak számára a karácsonyi költségek is súlyos stresszforrást jelentenek. Nehéz ellenállni a ránk zúduló reklámözönnek, ami mind különösen kedvező, vonzó, divatos ajándékötleteket sorol. Hajlamosak vagyunk ilyenkor sokkal több mindent megvenni, mint amire a család bármely tagjának valaha is szüksége lehet, illetve sokkal többet költeni az ünnepi előkészületekre, vendégváró finomságokra, mint amennyit megengedhetünk magunknak. Ezt a csapdát csak tudatosan lehet elkerülni: határozzuk meg az erre szánható pénzösszeget, és ezt semmiképpen ne lépjük át! A terheket kis leleménnyel meg is lehet osztani, és ez a családi összetartást is elősegítheti. Például egy ügyesen sütő nagynéninek minden ajándéknál többet érne az elismerés, ha azt kérné a család tőle ajándékba, hogy idén ő készítse el a karácsonyi süteményeket, vagy lehet, hogy egy vidéken élő nagybácsi örömmel hozná a fenyőt és így tovább. A karácsony sem ok arra, hogy felrúgjuk a szokott életvitelünket, netán diétánkat, nem kell feltétlenül „kitenni magunkért”! A hagyományos, „kötelező”, zsíros, nehéz fogások helyett kínálhatunk például idén svédasztalt olyan ételekkel, amelyek között mindenki megtalálja a kedvencét.

Tervezzük meg időben a tennivalókat!

Elő a papírt, ceruzát, naptárat: az ünnepi készülődés stresszén, a kimerüléshez vezető kapkodáson leginkább tudatos tervezéssel enyhíthetünk. A megajándékozandók, az ajándékötletek listája mellett össze kell írni az ünnepi programot, mikor, ki várható, illetve mi hova vagyunk hivatalosak, ajánlatos összeállítani a menüt, hozzá egy részletes bevásárló listát. Sehol nincs az megírva, hogy ezeket a fogásokat csakis mi készíthetjük el: számos étterem kínál házhoz rendelhető ünnepi ételeket, halászlét, hidegtálat, bejglit vagy bármi mást. Azt sem fogja senki számon kérni rajtunk, hogy frissen végigtakarítottuk-e a házat a pincétől a padlásig, de ha mégis belevágunk, osszuk fel a munkát a családtagok között! Bármilyen nehéz elérni, de a jó hangulatú készülődés és az ünnep csak akkor valósulhat meg, ha hagyunk időt a pihenésre is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása