Útikalauz anatómiába

Mi okozhatja a borzasztó menstruációs görcsöket?

2019.12.10. 13:14

Különösen a fiatal nők között vannak sokan, akik az extrém erős menstruáció tüneteitől szenvednek. Számukra valóban „nehéz napokat” hoz a havi vérzésük, görcsös fájdalmakat, erős vérzést és akár átmeneti munkaképtelenséghez is vezető rosszullétet. Mi lehet ezeknek a több, mint kellemetlen tüneteknek a hátterében, és hogyan enyhíthetők?

mi_okozhatja_a_borzaszto_menstruacios_gorcsoket_1.jpg

A fájdalmas görcsökkel, rosszulléttel járó menstruáció (dysmenorrhoea) az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a nők felkeresik a nőgyógyászukat. A kamaszlányok és a fiatal nők körében különösen gyakori, hogy a havi vérzésük erős, görcsös alhasi fájdalommal jelentkezik. Esetükben a vérzés maga is az átlagosnál (mintegy 80 ml-nél) nagyobb vérveszteséggel jár, amit rossz közérzet, émelygés, hányinger és hányás, fejgörcs, levertség, gyengeség, gyakori vizelési inger, hasmenés is kísérhet. A tünetek olyan intenzívek is lehetnek, hogy az érintett fiatal nők a menstruációjuk első egy-két napjában képtelenek szokott tevékenységeiket végezni az iskolában vagy a munkahelyükön. A dysmenorrhoea enyhe, közepes és súlyos formája ismert. Az enyhe dysmenorrhoea csak néhány órányi kellemetlenséget okoz, és nem szorul különösebb kezelésre, a szokásos görcsoldó készítményekkel enyhíthető. A közepes forma egy napnál hosszabb ideig tart, míg a súlyos, extrém forma több napig is leveri, munkaképtelenné teheti az érintettet. Megkülönböztethető elsődleges és másodlagos dysmenorrhoea, ez utóbbinál valamilyen egyéb betegség, elváltozás tüneteként jelentkezik ez a rendellenesség.  Az, hogy ki milyen mértékű fájdalmat érez elviselhetőnek, illetve extrém erősnek, egyénileg változó, függ az illető fájdalomtűrő képességétől, általános testi-lelki állapotától (például a tartós stressz súlyosbítja a panaszokat) és sok egyéb körülménytől is. Arra mindenképpen tanácsos felfigyelni, ha a menstruáció szokott jellege, tünetei, időtartama, a kísérő fájdalom és a jelentkező vérzés intenzitása váratlanul megváltozik, ilyenkor nőgyógyásznak kell tisztázni a fájdalmas menstruáció okát.

Hormonok a fájdalmas menstruációs görcsök hátterében

Az elsődleges dysmenorrhoea esetén a menstruációval együtt járó fájdalmat, a méhizomzat görcsös összehúzódását, a fájdalomérző idegvégződéseinek fokozott érzékenységét a szervezetben termelődő, a menzesz során felszabaduló hormonszerű vegyületek, a prosztaglandinok okozzák. Élettani szerepük, hogy a méhizomzat összehúzódásával, a méh véráramlásának csökkentésével gyorsítják a méhnyálkahártya leválását. A peteérés idején (a vérzés előtt vagy az első napon) jelentkező görcsös fájdalom intenzitása a szervezet prosztaglandin-szintjének emelkedésével együtt nő, az alhasból kisugározhat a derék és az alsó végtagok felé. A görcsös fájdalmak egy-két napig is tarthatnak.

mi_okozhatja_a_borzaszto_menstruacios_gorcsoket_2.jpg

Családi örökség is lehet, de nőgyógyászati betegségek is okozhatják

Az erős menstruációs fájdalmak oka lehet egyszerűen öröklött tulajdonság is: nem ritka, hogy egy család nőtagjaira több generáción keresztül jellemző a túl erős méhösszehúzódásokra, illetve a méhizomzat fokozott érzékenységére való hajlam. A rendszeres kellemetlenség okát azért kell tisztázni, mert a dysmenorrhoea lehet másodlagos is, amikor valamely más nőgyógyászati probléma kísérő tüneteként jelentkezik. Az esetek mintegy felében endometriózis áll a fájdalmas menstruáció hátterében. Endometriózis esetén a méh belső nyálkahártyája (az endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik, és az „eltévedt” szövetek az új helyükön is követik a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, így a leválást és a vérzést is. Adenomiómatózis (a méhbelhártya nem rákos jellegű kiterjedése a méh izmos fala felé), valamint a kismedence területének gyulladásai, a petevezetékek elváltozásai, a szervek közötti összenövések, miómák, ciszták, daganatok, pajzsmirigyproblémák, hormonális betegségek is kiválthatnak fokozott menstruációs fájdalmakat. Előfordulhat, hogy a méhen belül elhelyezett fogamzásgátló eszköz („spirál”) okozza a panaszokat.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2019.12.11. 19:34:23

A húszas éveim alatt szenvedtem ettől én is. Táppénzre kellett mennem, ha megjött, elájultam a munkahelyemen, nem tudtam elhagyni a lakásomat, annyira véreztem. Nem értem el a háziorvosig sem, mert az utcasarkon már azt éreztem, hogy vissza kell fordulnom. A fájdalom olyan elsöprő erejű volt, hogy néha nem tudtam felegyenesedve járni, és ilyenkor csak az alváson, a fekvésen járt az eszem.

Szerivi és hormonális problémát sosem találtak.

Minden akkor oldódott meg, mikor leszoktam a dohányzásról. Ha van olyan nő, aki dohányzik, és dysmenorrhoeáól szenved, azonnal tegye le a cigit. Én se gondoltam volna soha, hogy összefügg, de összefügg. Orvosi/anatómiai háttere a dolognak ma sem egészen világos számomra, de tény és való, hogy mikor letettem a napi egy doboz cigit, a menstruációm varázsütésre (na jó, kb 4 hónap alatt) teljesen (!) fájdalommentes lett és abszolút normális mértékű vérzéssel kezdett járni. Van olyan, hogy meg is feledkezem arról, hogy megvan - ez korábban elképzelhetetlen volt.
Más szempontból is nagyon megéri a dohányzásról leszokni, nem csak ebben segített, de ha csak ezt az egy jótékony hatását nézem, már megérte.
süti beállítások módosítása