Útikalauz anatómiába

Inzulinrezisztencia: nem divathóbort

2019.11.27. 07:25

Az utóbbi években kénytelenek voltunk megismerkedni egy új betűszóval, az IR-rel: egyre többeknél állapítják meg az inzulinrezisztencia diagnózisát. Ezt az állapotot nem szabad bagatellizálni, mivel gyakorlatilag a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekinthető, a szénhidrát-anyagcsere zavarának  fokozott veszélyére figyelmeztet.

inzulinrezisztencia-nem-divathobort.jpg

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavarát okozza, és azt jelenti, hogy a szervezet vércukorszintjének szabályozásban kulcsfontosságú szerepet betöltő inzulin nem tud megfelelően bejutni a sejtekbe, azaz a sejtek rezisztensek az inzulinra. Többféle sejtszintű oka lehet, leggyakrabban az un. inzulinreceptor hibájából alakul ki. Inzulin hiányában a sejtek nem tudják a cukrot feldolgozni.

Ebben a helyzetben a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, nagyobb mennyiségű inzulint termel, - hyperinzulinaemia alakul k. Ameddig a hasnyálmirigy képes nagyobb inzulinmennyiséget termelni elegendő lehet a cukor feldolgozására és nem alakul ki magas vércukorszint.

Ha a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken, nem jut be elég cukor a sejtekbe- míg a vércukor magas, a szövetekben kevés a feldolgozott cukor, kevés az energiaforrás.

Ekkor alakul ki a cukorbetegség.

Az IR nők körében gyakoribb, de férfiaknál is, és bármely életkorban, akár gyermekkorban is előfordul. Az inzulinszint emelkedését a rutin laboratóriumi teszt kimutatja, de vizsgálni akkor kell, ha a beteg valamilyen tünete utal rá.

Inzulinrezisztenciára-cukorbetegségre genetikai öröklés mellett életmódi körülmények, életviteli hibák (elsősorban az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen, zsíros, sok cukrot, kevés vitamint tartalmazó étrend), mozgáshiány hajlamosítanak. Befolyásolhatják az IR kialakulását anyagcsere-zavarokkal illetve a hormonális egyensúly felborulásával járó megbetegedések (pl. policisztás ovárium szindrómak).

Az IR tünetei nem specifikusak, más betegségeket is kísérhetnek

Inzulinrezisztenciára olyan panaszok figyelmeztetnek, amelyek nem csak erre az állapotra jellemzőek, hanem számos más megbetegedés, funkciózavar velejárói lehetnek. Gyakori a jelentős túlsúly, különösen a hasi elhízás.

Ha az inzulinrezisztencia hátterében endokrin (hormonális) betegség áll, melyre tünetek utalnak: például menstruációs zavarok, PCOS-betegség, mellékvese betegség stb. keresni kell a kiváltó betegséget mert ez állhat pl. meddőség hátterében is. Bőrgyógyászati problémák is utalhatnak endokrin betegségre így férfias típusú fokozott szőrösödés és aknék, pattanások is gyakoriak. Ezért ilyen jellegű problémák jelentkezésekor ajánlatos belgyógyászati (endokrinológiai) illetve nőgyógyászati vizsgálatot kérni, ahol laboratóriumi célzott inzulin- és vércukorszint-mérés, glükóztolerancia stb. vizsgálatok segítségével állíthatják fel a diagnózist.

A terápia lényeges eleme az életmódreform

Az inzulinrezisztencia diagnózisa után nagyon fontos a testsúly normalizálása, a további súlygyarapodás megakadályozása. Az IR-t komolyan kell venni, mert időben lépve megakadályozhatók a súlyosabb következmények, az inzulinháztartás, a szénhidrát-anyagcsere további romlása. A rendszeres mozgás mellett a naponta többszöri étkezés, de kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmazó étrend segíthet a legtöbbet. A finomított cukrot és fehérlisztet ajánlatos kerülni, helyette a rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonaféléket, vitamindús és alacsony glikémiás indexű (a cukorszintet lassabban emelő) élelmiszerek javasoltak. Ha az életmódváltás nem elég – amire öröklött IR-hajlam esetén nagy esély van – gyógyszeres terápiára is szükség van.

 [W1]lehetséges

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült. 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.11.28. 09:44:29

ja, az, látod a tüdején...

Punxsutawney Mormota 2019.11.28. 15:48:08

Lehet, hogy nem divathóbort, de az elmúlt 5-6 évben valahányszor egy túlsúlyos nővel találkoztam mind az inzulinrezisztenciára fogta. Egyetlen olyat ismertem, akinek valóban az volt, kordában is tudta tartani az alakját / súlyát, viszont saját bevallása szerint akkor már három éve folyamatosan éhes volt.

Zsuzsi25 2019.11.28. 16:42:22

@A KFC logóján Vágó István egészseges a sulyom...egeszsegesen élek, es IR.es vagyok...

Bela Voltam 2019.11.28. 18:54:25

@Zsuzsi25: Hacsak nem szuletesedtol fogva van IR-ed, akkorbizony nem elsz egeszsegesen.

Bela Voltam 2019.11.28. 18:56:25

Ha szerzett IR-ed van, akkor 2 dolog segit:

- intermittent fasting, azaz a cikk allitasaval szemben kevesszer egyel
- low carb/keto dieta

Zsuzsi25 2019.11.28. 20:18:33

@Bela Voltam: őőő. De! Egészségesen étkezem. Eszem húst is.... és mozgok. (Nem csak jógázom!) Sajnos ez főleg genetika... az más kerdes, hogy van aki ket vegeről egeti, es zabal folyamat

Hórukk 2019.11.29. 00:15:18

Az inzulinszint mérése lehetséges, de azért még nem annyira rutin, mint ahány inzulinrezisztenst föl kellene fedezni. Az éhomi vércukorszint emelkedése jól jelzi az inzulinrezisztenciát. Ha az magas, akkor nyugodtan lehet kezdeni a fogyást, sportot, diétát, merthogy jobb később mint soha...

Zsuzsi25 2019.11.29. 06:14:44

@Hórukk: te miről beszélsz??? Jézusom... Amiről Te beszelsz az valoban a cukorvetegseg eloszobaja.
Az IR picit más
Ehgyonri cukrom: 5! Majd megszizom a 75 gramm cukros lötyit, és 60 perc után, 3ra esik be a cukrom, mert a szervezetem valamiért annyi inzulint termel, hogy abbol 5 cukorbeteget is ellathatok.... Ezt mivel magyarázod? Ezzel mit csináljak??? De komolyan!

Hórukk 2019.11.29. 21:59:12

@Zsuzsi25: Igen, az IR a 2 típusú cukorbetegség előszobája. Nem értem mi a gondod azzal amit írtam. Eseted is mutatja, hogy az éhgyomri vércukor korábban jelzi a cukorháztartásnak ezt a zavarát mint a cukorterhelés utáni vércukor. Igaz, az 5 vércukor még normálisnak tekinthető, a 3 meg alacsony. A cukorterhelés eredménye 120 perc után kórjelző. A te laborleletedből még nem lehet betegséget diagnosztizálni jelenleg. Mit csinálj? Sportolj rendszeresen, kerüld a finomított cukrokat és évente nézd meg az éhomri vércukrodat.

Zsuzsi25 2019.11.30. 01:16:19

@Hórukk: "Mit csinálj? Sportolj rendszeresen, kerüld a finomított cukrokat és évente nézd meg az éhomri vércukrodat" ez alap mondjuk. Csak erre lófaszt nem ér! (6havonta terhelnek) cukrot pedig gyakran mérem)

A legutobbi, cukornal, 4.7 volt az éhgyomri....60 percnél 3.2, 120 percnél meg kegyeskedett 3.9.re visszamenni. Ezzel nem lehet mit csinalni!!!! Az ország legjobb endokrinollgusa, belgyogyasza is megmondta. Ez TÉNYLEG genetika. Ezzel nem lehet mit csinálni. Egészséges ember szervezetének emelkedik a cukra terhelésre....nem beesik 3 ra, meg volt h 2.8.ra (majdnem elájultam akkor) Ha mittudomén, az éhgyomrim lenne 6-7, 60 percnél 7 < X, meg mondjuk 120 peecnel is ilyen 10-12, stb. akkor segitene a diéta, sport. (Ha még nem merült ki az illető hasnyálmirigye) Én ennél többet nem tehetek. És nehogy azt hidd, hogy ezzel egyedül vagyok. Nézd meg az IR csoportot facen! Tele van sportolo, vekony egészseges nőkkel ugyanilyen eredmenyekkel (Pasik nagy része, meg nem is tud rola, ha ilyen baja van)

Hórukk 2019.11.30. 20:30:55

@Zsuzsi25: Bocsi, sztem nálad a hiba a fejedben van. Az általad eddig, fentebb leírtak nem jelentenek semmilyen betegséget! Nincs cukorbetegséged. Mit vársz magadtól, az endokrinológustól?
Én pl rendszeresen kosárlabdáztam, mégsem tudtam 180 cm fölé nőni. Pedig a csapattársaim mindegyike 190 cm fölött volt. Elmentem endokrinológushoz azzal, hogy biztosan hormonális törpe vagyok.... Most akkor én mit csináljak?
Egyébként minek terhelnek 6 havonta? Lehet hogy csak rendszeresen tejelsz a rendelőben, ezért hívogatnak vissza? Az ésszerű táplálkozás és a fizikai aktivitás mellet nem árt gondolkodni sem !

Zsuzsi25 2019.12.03. 06:53:57

@Hórukk: Na ez az! Nem sértés... tényleg nem: de erről szól a cikk is. A sok nem tudó ember aztt hiszi ez divat betegség, és nem is érti. (Te sem)
Mondom máshogy: rengeteg Nőnél nem az a baj, hogy mennyi a cukor, hanem, hogy ezt az egyebken JÓ cukor ertéket, mennyi inzulinból csinálja meg a szervezet. Nekem valamiért kurva sokból. Ráadásul nem áll meg ott, hogy leviszi a megfelelo szintre. Meg le is tolja 3.ra.

(Saját reggelis (30 gr.ch).s terhelésn is magas a termelt inzulin. Nem tudni miért. Amire te gondolsz, az IGT. Na az már nagyobb baj. Vagyis csokkentett glukoz tolerancia. Amikor még magas az inzulin, de magas a cukor is. Hiába birja a strapát a hasnyálmidigy, és terneli a sok inzulint, nem képes levinni a cukrot, mert nem tudja felhasználni a szervezet. (Na erre jo az eletmodvaltas, meg a gyogyszer) a gyogyszer nem csinál mást, csak erzekennyé teszi a sejteket, hogy a sejtek kepesek legyenek müködni es feldolgozni amit kell.

Hórukk 2019.12.06. 00:13:24

Zsuzsi! Amire én gondolok az nem az IGT hanem az IFG azaz magas éhomi vércukor. Mivel tömegszűrésre jelenleg nem alkalmas és nem is javasolt az inzulinszint vagy a C-peptid mérése, az emelkedő éhomi vércukorszint a legjobb előjelzője az inzulinrezisztenciának és a később fenyegető cukorbetegségnek. Azt még mindig nem értem miért zavar ennyire az, hogy a szervezeted több inzulint igényel mint az átlag - ha van miből. Ha betartod az életmódi szabályokat, lehet, hogy csak 120 évesen leszel cukorbeteg. Ha nem vagy kövér, nincs policisztás petefészked, akkor ne izgasd magad ezzel. Már csak azért sem, mert nem tudsz mit tenni ellene. Azon gondolkodhatsz, hogy esetleg szedsz kisdózisú metformint, lehet hogy már törzskönyvezték inzulinrezisztenciára.

Zsuzsi25 2019.12.09. 08:16:26

@Hórukk: ha emelkedett az éhgyomri vércukor, az már régen rossz! Egyébként, orvos vagy? Vagy csak érintett? Azt szedek amugy. Metformint. Némiképp segít. De nem sokat!
Azért zavar, mert MÉG van miből. Mert fiatal vagyok! De jó lenne ha a túlpörgésben nem pusztulna meg a hasnyálmirigyem 50 eves koromra sem
süti beállítások módosítása