Útikalauz anatómiába

7 tanács a gondtalan strandoláshoz

2019.07.03. 08:19

Elméletileg tudjuk, hogy felhevült testtel nem szabad hideg vízbe ugrani, ám gyakorlatilag sokunkkal előfordul, hogy megszegjük ezt a szabályt. Talán ha tudnánk, hogy milyen veszélybe sodorjuk magunkat ezzel, akkor nem tennénk ilyet. Segítségképpen utánajártunk, hogy mi történhet velünk, hogyha felhevült testtel vízbe ugrunk. Emellett összegyűjtöttünk, hogy melyek azok a szabályok, melyeket még érdemes szem előtt tartani a gondtalan strandolás érdekében.

vizbeugras.jpg

Miért nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani?

Vízbeugráskor számtalan folyamat megy végbe a testünkben: a fokozott fizikai igénybevétel miatt szívünk teljesítőképességének rövid idő alatt, komoly mértékben kell megnövekednie, emelkedik a szívfrekvenciánk, a vérnyomásunk és a légzésszámunk is. Ezekre a folyamatokra pár másodperce van a testünknek az ugrást követően. Normál, egészséges szervezet esetén eme reakciók többnyire gond nélkül lezajlanak, ám megeshet, hogy időközben valamilyen nehézség lép fel, s akkor bizony, máris bajban vagyunk. Testünk reflexeit ráadásul jelentős mértékben csökkenthetik a beszedett vérnyomáscsökkentő és szívgyógyszerek, illetve az elfogyasztott alkohol is. Sajnos a hirtelen hideghatás életveszélyes szívritmuszavart, hirtelen érszűkületet, keringésleállást okozhat, illetve a gége görcsös állapotát eredményező ún. Kratschmer-reflex légzésmegálláshoz is vezethet.

Hűtsük le magunkat, mielőtt vízbe mennénk

A bajt megelőzendő hosszú ideig tartó napozás után mindig zuhanyzással hűtsük le magunkat, s csak azután merészkedjünk a vízbe. Ha zuhanyzásra nincs lehetőség, akkor bokáig menjünk be a vízbe és nagyon lassan locsolgassuk meg testrészeinket vízzel, időt adva szervezetünknek arra, hogy hozzászokjon a hőmérsékletkülönbséghez. Ha úgy érezzük, hogy már hozzászokott a testünk a vízhez, akkor is csak fokozatosan merüljünk el benne. Különösen fontos ez a hirtelen mélyülő bányatavaknál, ahol a vízfelszín hiába tűnik melegnek, a mélyebb rétegek sokkal hidegebbek lehetnek.

További 6 tanács a felhőtlen strandoláshoz

1) Csak nappal, csak kijelölt fürdőhelyen fürödjünk és a bóján túl ne merészkedjünk! Tilos fürödni hidak környékén!

2) Strandolás előtt nézzük meg, milyen időjárás várható, és strandolás közben is mindig figyeljük a viharjelzést, aminek első jelzésére okvetlenül hagyjuk el a vizet! Esős időben többek között azért tilos fürödni, mert ekkor a víz felszínén és felette pára képződik, ez az ún. vízporzás, ami akár légszomjat is okozhat.

3) Ismeretlen vízbe sose ugorjunk bele és vízbe ugrás előtt győződjünk meg a kellő vízmélységről! A nem elég mély víz és a vízben található tárgyak (pl.: fák, drótok, horgászfelszerelések, szemét, stb.) rettentően balesetveszélyesek.

4) Gyengén úszók inkább maradjanak a sekély vízben és mindig legyen társaságuk. A mély vizet, a gumicsónakot és a matracozást is hagyják meg a jól úszóknak, akiknek szintén javasolt a párban úszás.

5) A gyerekeket lássuk el kellő úszófelszereléssel: úszógumival, karúszókkal vagy mentőmellénnyel és sose hagyjuk őket egyedül.

6) Tele gyomorral vagy tudatmódosító szerekkel a szervezetünkben ne menjünk vízbe.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.07.03. 08:50:58

Van egy kérdésem. Minden nyáron előkerül az, hogy felhevült testtel ne ugorjunk vízbe. Ehhez képest a szaunából hideg vízbe kombót ajánlgatni szokták. Utóbbi miért van rendben, ha előbbi nem?

2019.07.03. 08:54:23

Egyébként aki tud és akar úszni, az miért ne menjen bóján túl? Pont attól jó egy tóban úszni, hogy nem vagy szoros határokhoz kötve mint egy medencében, értem én hogy lehet olyan, hogy viharjelzés ellenére jön egy nagy vihar, hirtelen begörcsöl 4-ből 3 végtagod, vagy bármi más veszély, de ennyi erővel utcára se menjünk ki, mert elüt egy autó.

Pic 2019.07.03. 21:54:54

@Zabalint:

Szauna:Nem tudom a tudományos magyarázatát az más.

A napon felhevült test dolog viszont tényleg nem nyerő, lásd az osztrák labdarugó leányzó esete a Comoi tónál, aki beugrott a csónakbóla vízbe. Valószínűleg fitt és egészséges volt a leányzó hiszen élsportoló volt, mégis 200m mélyen találta meg a hulláját a keresőrobot....

bólya dolog: Ezek szerint még nem görcsölt be semmid, pláne nem vízben. Egy végtag begörcsölése is nagyon fájdalmas és kellemetlen. Ha mondjuk kapsz egy tisztességes lábgörcsöt és csípőtől nagylábujjig beáll a lábad, akkor az egész tested mozgása akadályozva lesz, mert a legkisebb mozdulatodra a begörcsölt láb is moccan és úgy fáj, hogy levegőt nem kapsz. Ez még szárazon is gáz., vízben viszont pláne a bóján túl, nincs olyan, hogy leteszed a lábad és pihensz egy kicsit.

Ez különösen annak a fényében kellemetlen, hogy 10 úszni tudó emberből EGY tud felfeküdni a vízre és lebegni. A többi úgy tud fennmaradni a víz tetején, hogy áll a vízben és kézzel-lábbal kalimpál.
Na most ezt próbáld meg begörcsölt lábbal.
Szerintem nem fog menni.
Előbb utóbb vizet nyelsz, aztán még egyet, még egyet és vége.

Na ennyit a bójáról, meg az egyedül beúszunk a tó közepére témáról....

2019.07.12. 14:05:49

@Pic:
"Ezek szerint még nem görcsölt be semmid, pláne nem vízben. Egy végtag begörcsölése is nagyon fájdalmas és kellemetlen"

De, görcsölt többször is, egyszer a Balatonban úgy 1 km-re a parttól. Igen, mozdulatra ilyenkor fáj, de nem éreztem kicsit sem veszélyben magamat, eleve a karjaimhoz nem sok köze van az egésznek, 2 karral is le tudok úszni kilométereket ha kell, emellett igen, fel is tudok feküdni a vízre (sőt, kimondottan szeretek, érdekes módon nagyon gyenge úszó apám is tudja például, sőt eddig majdnem mindenki akit ismertem és tudott úszni, ezt is tudta), egy Balaton mélységű tóban bármikor az aljáról is fel tudok ugrani a tetejére egy lábbal, levegő nélkül is bármi gond nélkül bírom 2-3 percig. Ezer módja van a helyzet kezelésének, ha az ember tényleg tud biztosan úszni.

A bóján belüli területen úszáshoz meg biztosan nem mennék a Balatonhoz, vagy más nagy tóhoz, azzal pont a lényege veszik el az egésznek, és nem vagyok ezzel egyedül, sok más embert is látok messzire beúszni, illetve a csaladomban kb. mindenki ezt csinálja, soha senki nem került emiatt veszélybe. Az, hogy nálunk rendszeresen büntetni akarnak, ha saját felelősségre csinálunk valamit, magyar sajátosság, apósomat rendszeresen büntetik a tengeri kajakjával a Balatonon, miközben a tengeren és amúgy a Dunán is sokkal veszélyesebb helyeken azt csinál, amit akar, de amúgy ő is biztos úszó, kimondottan szeret békatalppal csálingázni, gondolhatod hogy a horvát vagy a montenegrói tengerparton emiatt sem szóltak soha semmit, a Balatonon meg bezzeg emiatt is rendszeresen baszogatják.

2019.07.12. 14:15:58

@Pic:
Ami a szaunát illeti, még utananézek, amit eddig találtam az alapján az is veszélyes, ha egyből hidegbe ugrassz, ajánlott ott is a fokozatosság.
süti beállítások módosítása