Útikalauz anatómiába

Tíz dolog, amit muszáj tudnod a melanomáról

2019.06.05. 06:42

A melanoma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk az alábbi 10 tudnivalóval.

29076400_s_1.jpg

1) Évtizedenként megduplázódik a melanomások száma

Hazánkban évente több mint 2000 új betegnél diagnosztizálják a melanomát. Szomorú tény, hogy évente félezer körül van azok száma, akik túl későn fordulnak orvoshoz, és már nem lehet megmenteni őket.

2) A melanomára való hajlam öröklődhet

Akiknek a családjában előfordult a betegség, azok még jobban vigyázzanak magukra és járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra! A rizikót fokozza a bőrtípus: különösen veszélyeztetettek, akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve akiknek vörös a hajuk és szeplősek.

3) A fiatalokat is érinti

Jóllehet a betegség leginkább a 40 év fölöttieket érinti, de egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A 25-29 évesek körében ez a leggyakoribb rákfajta, a 15-29 évesek között pedig a második leggyakoribb!

4) A bőr nem felejt

Sajnos kevesen tudják, hogy ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, abban az esetben nagyobb az esély az elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak.

5) A melanoma sokszor anyajegymentes bőrfelszínen jelenik meg

A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg.

6) A naptejek sem nyújtanak 100%-os biztonságot

Annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS károsodás a bőr "leégése" nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására. A melanóma kivédése szempontjából természetesen igen fontos a túlzott napozás kerülése, megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Fontos, hogy nemcsak verőfényes időben kell számítani káros sugárzásra, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a sugarak. A tükröződő sima felületek, például a víz, beton, jég, hó felszínéről pedig visszaverődnek a sugarak, így ezek megtöbbszörözik az erejüket. A faktorszám egyébként azt jelenti, hogy az adott készítmény hányszorosára növeli azt az időt, amit megpirulás nélkül tölthetünk a napon, ugyanakkor az 50+ faktorszám sem garantálja a teljes védelmet. Annak ellenére, hogy magas faktorszámú krémet használunk, másfél óránként ajánlott az újra krémezés, illetve nem árt, ha fürdőzés után szintén megismételjük azt. Fényvédő krémre pedig nemcsak a strandon van szükség, hanem bármilyen más szabadtéri program esetén is védeni kell vele a szabadon hagyott bőrfelületeket.

7) Nincs biztonságos szolárium!

A kérdésre, hogy létezik-e olyan szolárium, amely garantáltan nem károsítja a bőrt, a szakemberek röviden nemmel válaszolnak, hiszen minden szolárium használata kockázattal jár. A bronzbarna bőrre vágyók között elterjedt vélekedés az is, hogy a mesterséges napfürdő még mindig egészségesebb, mint a természetes napozás. Ez azonban egyszerűen nem igaz, nincs ilyen különbség: az ultraibolya, vagyis az UV sugárzás károsítja a bőrt, függetlenül attól, hogy az a szolárium fénycsöveiből vagy a természetes napfénytől származik-e.

8) A melanoma tünetei a betegség korai stádiumában jelentkeznek

A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanóma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása, már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk, vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

9) Évente menjünk szűrésre!

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám abban az esetben, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken, vagy új, pigmentált növedéket veszünk észre a bőrünkön, ne halogassuk felkeresni a szakorvost, ugyanis akár melanoma is okozhatja a panaszokat. Az időben diagnosztizált daganatnál jóval nagyobb, akár 100%-os a gyógyulás esélye.

94897026_s.jpg

10) A melanómaszűrés fájdalommentes és gyors

A vizsgálatot dermatoszkóppal vagy videódermatoszkóppal végzik. Utóbbi készülék nemcsak felnagyítja az anyajegyek képét, hanem segítségével lefényképezhető, a legteljesebb részletességgel rögzíthető a bőr állapota, a teljes test területén, feltérképezve a meglévő anyajegyek helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású felvételeket készítenek, amelyeket számítógép elemez, rögzít, hogy egy későbbi állapottal bármikor összehasonlítható legyen.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy Hun Hunniából 2019.06.05. 17:43:51

Nekem április 13.-án detektáltak a bal lapockám és a gerincem között egy 13 x 14 mm-es (nagy!) méretű több éves melanomát. A melanomákra jellemző "személyleírás" minden kritériumának megfelelt: nagy méret, szabálytalan alak, elmosódó szélek(nem határozottan ér véget), többféle színárnyalat.
Azóta eltávolításra került (kimetszéssel). A szövettani vizsgálat megállapította, hogy valóban melanoma, nem "csak" annak látszott. A további vizsgálatok szerint áttétel ezidáig nem képződött. De még így is 5% esélyem van az exitre 5 éven belül.
A napi 4-5000 mg-nyi C-vitamint (vízben oldott aszkorbinsav por formában) és a poliszacharidos gombákat szedem (Phellinus Linteus, Ganoderma lucidum , Grifola frondosa, Agaricus Blazei Murill).
Az én javaslatom: A 9. pont legyen az első, még pontosabban a második. Az első, hogy családi/baráti segítséggel nézessük át magunkat valaki segítségével az általam is leírt jellemzőjű anyajegyeket keresve. (Uraknál a háti részek, hölgyeknél a combok hátsó része a kialakulási gócpont) Amennyiben hasonlót illetve kétes vagy gyanús anyajegyet találunk HALADÉKTALANUL keressük fel a bőrgyógyászatot (ahova a lakóhelyem szerint csk sürgősségi beutalóval juthatunk el.) és mondjuk azt, hogy MELANOMAGYANÚS anyajegyet nézetnénk meg. Ha a gyanú beigazolódik, onnantól sürgősségi ellátást kapunk!
És még valami. Nem kell hozzá sok napozás! Én például életemben összesen több időt töltöttem könyvtárakban mint strandon, és a családomban semelyik ágon nem volt rákos megbetegedés, ezidáig!

2019.06.05. 23:23:48

@Egy Hun Hunniából: felejtsd el a c-vitamint, csak kipisiled a felesleget, plusz adsz egy esélyt a veseköveknek. D3 vitamint szedj, kb 3ezret naponta. Valószínűleg nagyon hiányos vagy, ezért (is) lett melanomád. A d-vitaminnal növeled az esélyedet a hosszabb távú túlélésre és elkerül az áttétek keletkezése is.

beyo 2019.06.07. 20:40:28

Nekem két évvel ezelőtt operáltak le a lábszáramról egy ilyen csodát (29 éves voltam!). A korosztályomban mortalitást tekintve a legveszélyesebb betegség.
Nekem relative szerencsém volt, mert úgy néz ki áttét képzés előtti állapotban kapták le, de senkinek sem kívánom az élményt.
Csak néhány élmény: A melanoma pozitív betegeket az első műtét után még legalább egyszer kés alá helyezik, hogy nagyobb biztonsági zónát vágjanak. Nekem egy 10mm x 10 mm-es képlet miatt egy jó féltenyérnyi területet kellett kimetszeni, teljes mélységben, mindezt helyi érzéstelenítéssel, kb. egy órás processz volt. Bő egy hónapig mankóval közlekedtem.
Utána képalkotó vizsgálatok, nekem PET/CT, hetekig tartó stresszes várakozás a szerecsére negatív leleletre. Ezután jöhetett a következő műtét, lágyéki nyirokcsomó eltávolítás, szintén csak vizsgálati jelleggel. (Az esetek többségében először a nyirokhálózatban jelentkezik az áttét). Vannak, akiknek ilyenkor több csomóját is eltávolításra ítélik, itt is mázlim volt mert negatív lett és csak egy nyirokcsomómba fájt. Ennek a műtétnek lett némi szövődménye, szóval még azt is kezelni kellett, plusz megint nehezebb volt a mozgás.
Ezután lehetett csak elkezdeni a megelőző gyógyszeres terápiát, ami az én leleteim alapján egy másfél éves, alacsonydózisú interferon, injekciós terápiát jelentett. Ez azt jelenti, hogy 18 hónapon keresztül kellett magamnak injekciózni egy elég erőteljes hatású immunterápiás gyógyszert, amit egyébként rákosokon kívül Hepatitis C-ben, olykor HIV fertőzötteknek adnak. Kezdeti mellékhatások, amik jöttek vele: magas láz (ami tök normális és az orvosok szerint azt jelenti, hogy jól reagálok a szerre), izom- és izületi fájdalom, reggelente szájszárazság, fejfájás stb. Ezek némelyike pár szúrás után elmúlt, de voltak olyanok, amelyek a kúra végéig velem maradtak. Pár hónappal később a hajam is elkezdett ritkulni, egyre nehezebben bírtam a fizikai megterhelést és olykor-olykor a hangulatom is minimum ingadozó volt. Ennek lesz most végre vége, pont a napokban. Ezek mellett folyt közben havonta, két havonta laborvizsgálat, három hónaponként ultrahang, évente röntgen. Innentől szerencsére ritkábban, mostmár csak 3 havonta fogok orvost látni, de az is még jó pár év.
Ezeket nem panaszkodásból írom, hiszem, hogy több lettem vele és én is ahhoz a boldog 95%-hoz tartozom, akiknek nem lett a korai stádiumú melanómából komolyabb baja.
Sokkal fontosabb, hogy mindenki elmenjen szűrővizsgálatokra évente, ne hagyja, hogy bármi elkezdjen rajta vagy benne az akaratán kívül növekedni!
Aki rendszeresen ellenőriztet, nem lesz semmi baja, esetleg megússza egy apró műtéttel, kicsit rosszabb esetben lásd az én példám. Úgyhogy hajrá!
Ha félsz és nem mész el, kivársz - na azt ne csináld! Áttét képződés után az 5 éves túlélésre is alig néhány százalék az esély, az amúgy tök szuper és modern gyógyszerek mellett is.
süti beállítások módosítása