Útikalauz anatómiába

Az ádámcsutka titkai

2019.05.08. 09:49

Nem sok olyan szervünk van, ami körül annyi félreértés lenne elterjedve, mint az ádámcsutka körül. Valójában már az elnevezése is egy legendán alapul. De mi is valójában ez a szerv? Tényleg csak a férfiaknak van? Mitől függ a mérete és befolyásol-e valamit? Utánajártunk az ádámcsutka titkainak.

18485.jpg

Mi is az ádámcsutka?

A legenda szerint, amikor Éva rávette Ádámot a Paradicsomban, hogy egyenek a tiltott gyümölcsből, egy almadarab megakadt Ádám torkán. Ettől kezdve van a férfiaknak ádámcsutkájuk. Ez a legenda annyira széles körben elterjedt, hogy az ádámcsutka nevében számos nyelven konkrétan benne van az alma szó. Angolul például Adam's apple, németül pedig Adamsapfel. Ehhez képest a Bibliában szó sincs ilyen történetről, sőt, a Szentírás nem is említi konkrétan az almát. A tiltott gyümölcs éppen úgy lehetett füge, szőlő, gránátalma, vagy akár birsalma is.

Az ádámcsutka valójában két, egymással szöget bezáró porclemezből áll, ez a gége porcai közül a legnagyobb porc. Legfontosabb szerepe, hogy megvédje a hangszálakat és a gégét. Az orvosi szakirodalomban nem is nagyon szerepel ez a szó, hogy ádámcsutka, inkább pajzsporcként írnak róla. 

Maga a gége a felső és alsó légutak találkozásánál lévő porcos, nagyjából öt centiméter hosszú, csõ alakú szerv. A gégében találhatóak a V alakban elhelyezkedő hangszalagok. De a hangképzés mellett a gége működése határozza meg a légzést és a nyelést is. A gége ugyanis a gégefedő segítségével megakadályozza, hogy ételdarabok vagy folyadék kerüljön az alsó légutakba.

Tényleg csak a férfiaknak van ádámcsutkájuk?

Nem. Ez a tévhit azért terjedt el, mert jobbára csak a férfiaknak látszódik az ádámcsutkájuk. Valójában azonban a férfiaknak és a nőknek is van pajzsporcuk. A különbség a két nem között csak annyi, hogy a férfiak ádámcsutkája kiugróbb, hangsúlyosabb, míg a nőké általában annyival kisebb, hogy alig látszik a nyakon. 

475867-pgaaea-652.jpg

De a fiúk ádámcsutkája sem születésüktől fogva kiugró. Amíg kamaszodni nem kezdenek, a nyakuk teljesen olyan, mint a lányoknak, hiszen eddig az időszakig a fiúknál és a lányoknál is ugyanakkora a pajzsporc. Aztán a nemi érés következtében a fiúk szervezetében megnő a tesztoszteronszint, és ezáltal elkezd nőni az ádámcsutka is, mígnem akkora lesz, ami már ránézésre is látszik. Az ádámcsutkának hang mélységében jelentős szerep jut. Azoknak a férfiaknak (és persze nőknek, csak náluk általában nem látszik) akiknek nagyobb az ádámcsutkájuk, mélyebb a hangjuk is. 

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy nőnek is látszik az ádámcsutkája. Ezeknek a nőknek általában mélyebb a hangszíne is. Ezen kívül viszont a kiugróbb, látványosabb ádámcsutka semmit nem befolyásol, nem veszélyezteti az egészséget, ha egy nőnek észrevehető ádámcsutkája van. Ennek ellenére, mivel az ádámcsutkát a férfiassággal kapcsoljuk össze, előfordul, hogy akadnak nők, akik plasztikai műtéttel kisebbíttetik szerintük túl hangsúlyos ádámcsutkájukat. Így tesznek azok a transznemű emberek is, akik férfiból nővé operáltatták magukat.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.09. 14:20:38

Tudja Gizi, Béla, Jutka,
Ádámfüggetlen e csutka.
süti beállítások módosítása