Útikalauz anatómiába

Trombózis: nem csak az időseket fenyegeti

2019.04.30. 10:20

Bár viszonylag kevesen tudnak róla, trombózis nem csak idősebb korban alakulhat ki. Bizonyos körülmények esetén fiatal emberek is komoly veszélyben lehetnek, legyen szó artériás vagy mélyvénás trombózisról. Ha ismerjük azokat a tényezőket, melyek növelik a trombózis kialakulásának esélyét, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. De mitől alakulhat ki trombózis fiatal korban, és mit tehetünk ellene?

578301-plvqki-213.jpg

Fotó: Freepik

Aszerint, hogy hol zárja el egy vérrög az ereket, megkülönböztetünk artériás és vénás trombózist. Mélyvénás trombózisról pedig akkor beszélünk, ha a mélyebben fekvő vénákban, például a medence, a comb vagy a lábszár ereiben alakul ki vérrög. Trombózist meglepően sok tényező idézhet elő: egyfelől minden olyan helyzet, ami azzal jár, hogy az érfal megsérül. Ilyen például valamilyen baleset, vagy gyulladásos betegség. Másrészt az olyan állapotok, melyeknek során a vér áramlása valamilyen okból lelassul. Ilyen lehet, ha valaki például eltöri a lábát, fekvőgipszet kap, és tartósan ágyhoz kötött lesz. 

Sokat számít az életmód és a genetika 

De okozhat trombózist a vér alvadékonyságának növekedése, amit számos életmódbeli tényező előidézhet a dohányzástól a fogamzásgátló tabletták szedéséig. Ezek pedig hatványozottan érintik a fiatalokat, különösen a fiatal nőket. A dohányzás károsítja az érfalat, így növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Sajnos a statisztikákból kiderül, hogy miközben lassan ugyan, de összességében csökken dohányosok száma, a dohányzókon belül emelkedik a fiatal nők aránya. Ez azért nagy probléma, mert közülük szednek a legtöbben hormonális fogamzásgátló tablettákat. A dohányzás és a hormonális fogamzásgátlók szedése együtt sokszorosára növeli a trombózis kialakulásának esélyét.

És ha ez nem lenne elég, akad egy sor örökletes véralvadási zavar, melyek szintén növelik a trombóziskockázatot. Ezek közül a leggyakoribb a Leiden-mutáció, ami a vér fokozott alvadékonyságával jár. Becslések szerint Magyarországon minden nyolcadik ember érintett lehet a Leiden-mutáció enyhébb (heterozigóta) vagy súlyosabb (homozigóta) formájával. A legaggasztóbb, hogy a nagy részüknek fogalma sincs arról, hogy fokozott trombóziskockázattal élnek. 

Pedig ha egy ilyen betegségben szenvedő nő hormonális fogamzásgátlót kezd szedni, a trombózis kialakulásának esélye jelentősen megnő. Éppen ezért mielőtt egy nő fogamzásgátót kezd szedni, érdemes vérvizsgálattal kideríteni, nem szenved-e valamilyen véralvadási zavarban. Ha igen, akkor másfajta védekezési módszert kell találni.

b_trombozis.jpg

A dohányzás mellőzése és a fogamzásgátlók körültekintő szedése mellett még egy sor olyan helyzet van, melyekre odafigyelve sokat tehetünk a trombózis megelőzéséért. Érdemes odafigyelni a súlyunkra, az elhízás ugyanis szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez vezethet, melyek szintén mélyvénás trombózis kialakulására hajlamosítanak. Ha tudjuk, hogy hosszú egyhelyben ülés vár ránk, például egy repülőút miatt, akkor is törekedni kell arra, hogy néha átmozgassuk a tagjainkat. Érdemes sok folyadékot, különösen vizet inni a hosszú utak alatt éppen úgy, mint a hétköznapokban.  

És ha már megtörtént a baj?

Nem árt, ha ismerjük a trombózis jellegzetes tüneteit. Ha hamarabb felismerjük a betegséget, gyorsabban juthatunk hatékony segítséghez. Mélyvénás trombózis során a láb dagadása az egyik legjellemzőbb tünet. Ezt kísérheti enyhébb, az izomlázhoz hasonló, vagy komolyabb végtagfájdalom. A trombózist kísérő fájdalom jellegzetessége, hogy az izomlázzal ellentétben mozgás hatására felerősödik. Szintén jellegzetes tünet az érintett végtagon megjelenő elszíneződés, bőrpír, ami nem keverhető össze azzal, amikor beütjük magunkat, ugyanis egy egyszerű zúzódásnál sokkal szélesebb kiterjedésű. Ha a fenti tüneteket észleljük, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása