Útikalauz anatómiába

Tíz koleszterincsökkentő tipp

2019.04.18. 07:24

Az évenkénti laboratóriumi vizsgálat egészségtelen koleszterinértékeket mutat? Jó lenne mielőbb tenni ellene, hiszen hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. Néhány tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével rendezheti a vér koleszterinszintjét.

549505-pjzu4d-115.jpg

A lipidek közé tartozó koleszterin létfontosságú a szervezetünk számára, többek között a sejtfalak, a nemi hormonok, a D-vitamin és az epesav fontos összetevője. A koleszterinszükséglet kisebbik részét a táplálékból nyerjük. Koleszterin csak az állati eredetű termékekben van (húsok, húskészítmények, belsőségek, tojás, sajtok, állati zsiradékok stb.). A növényi eredetű táplálékok nem tartalmaznak koleszterint, ezért a koleszterinszint szemponból korlátlanul fogyaszthatók a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék. A koleszterinszükséglet nagyobb részét a szervezet maga állítja elő. Abban az esetben okozhat gondot, ha a vérben túl nagy mennyiségben van jelen, vagy az összkoleszterinen belül a különböző típusú vérzsírok aránya nem megfelelő.

A magas koleszterinszint következményei

A koleszterin a vérben fehérjékhez kötődik, LDL- és HDL-lipoproteineket alkot, amelyek a májból a sejtekig szállítják a szükséges koleszterint, illetve a fel nem használt koleszterint felveszik a szövetekből és visszaszállítják azokat a zsírbontást végző májba. A magas LDL-és alacsony HDL-koleszterinszint jelentősen növeli az érrendszeri problémák és a szívbetegségek kockázatát, hiszen ha az LDL-koleszterin felszaporodik a vérben az erekben zsíros-meszes lerakódásokat, plakkokat okozhat.

A vér magas koleszterinszintje nem csupán az érelmeszesedés, a szívinfarktus kockázatát növeli, hanem bizonyos daganatos betegségek kialakulása is növekedhet. A probléma gyakoribb, mint gondolnánk, világszerte sok millió aktív embert érint. Ez is a civilizációs gondok közé tartozik: az egészségtelen, egyoldalú étrend, a túl zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlzott alkoholfogyasztás is hozzájárul a kialakulásához. A vérzsír-szint eltéréseit okozhatják betegségek is, például a pajzsmirigy-problémák, az anyagcsere-betegségek, a cukorbetegség és a máj-, az epe-, illetve a vese működési zavarai is, és hozzájárulhatnak egyes gyógyszerek is. Szerencsére tehetünk ellene, időben lépve megakadályozhatjuk a koleszterinszint rosszabbodásával együtt járó az érrendszeri következményeket. Nem is feltétlenül kell gyógyszeres kezelésre gondolni: néhány tudatos életmód-változtatással, megfelelő étrenddel, életmóddal a koleszterinszint akár 10-20%-kal is csökkenthető. Napi koleszterinbevitelünk ne haladja meg a 300 mg-ot.

Tippek a koleszterinszint csökkentésére 

Ismerje meg, mit is jelentenek a koleszterinadatok!

Három szám jellemzi a vér koleszterinszintjét, ezeket kell ismerni és figyelni a vérzsírok kontroll alatt tartásához.  Az összkoleszterin-szint mennyisége 100 ml vérben 200 mg lehet, benne az LDL-koleszterin a 160 mg-t nem haladhatja meg, a HDL-koleszterin pedig 45 mg feletti értéket kell, hogy mutasson. A trigliceridérték 100 ml-enként 150 mg-ig megfelelő.

Beszéljen orvosával is a koleszterinértékeiről!

A normálistól eltérő vérzsírszint-értékek esetén érdemes a háziorvostól is tanácsot kérni, hiszen, ha öröklött hajlam (családi hypercholesterolemia) vagy a koleszterinszintet befolyásoló betegség is fennáll, akkor az életmódreform mellett gyógyszeres segítségre is szükség lehet.

A testmozgás növelheti a „jó” koleszterinszintet!

Rendszeres testmozgással elősegíthetjük a HDL-koleszterin szintjének növekedését, az LDL koleszterin csökkenését. Már napi félóra könnyű séta is jótékony hatású.

Olvassa el alaposan az élelmiszercímkéket!

Ahhoz, hogy szívbarát élelmiszereket válasszunk, tanácsos ismerni az élelmiszerek jellemzőit, például a kalóriatartalmat, az egészséges és egészségtelen zsírok közötti különbséget, hogy a telített zsírokat és transzzsírokat kerülhesse.

Egyen legalább hetente kétszer halat!

A hidegvízi tengeri halak, mint például a lazac, hekk és a makréla, a hazai fajok közül a csuka, fogas, kecsege, sügér, pisztráng, busa gazdagok az egészséges, szívvédő omega-3 zsírsavakban, ezért legalább hetente kétszer érdemes az étrendbe illeszteni. Szükség esetén étrend-kiegészítő készítményekkel is pótolhatók a szükséges zsírsavak.

Rejtett zsiradékok csökkentése megfelelő nyersanyagválogatással

Húsok, húsipari készítmények tekintetében válasszunk inkább zsírszegény nyersanyagokat (pl. csirkemellet, pulykamellte, sonkaféléket). Vaj helyett vásároljunk inkább joghurtos, light margarinokat. A növényi olajok is tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, így például az olíva, lenmag, a dió és a mogyoró mértékletes fogyasztása is egészséges, például salátákhoz.

Megfelelő konyhatechnológia alkalmazása

Konyhatechnológia szempontjából is részesítsük előnyben a zsírszegény elkészítési módokat (teflonedény, cseréptál, sütőzacskó, sütőfólia, kontaktgrill stb.). Elkészítés előtt a látható zsírréteget mindig távolítsuk el a nyersanyagainkról.

Csökkentse az adagokat!

A táplálékok minősége mellett a mennyiségére is ügyelni kell: a felesleges kalória-bevitel elkerülése érdekében tudatosan figyelni kell az adagokra. Az éttermekben általában a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételt szolgálnak fel, az otthoni főzés során jobban lehet szabályozni ezt is.

Egyen több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket!

A szívbarát étrend alapja a teljes kiőrlésű gabonaféle, a sok friss zöldség-gyümölcs, köztük hüvelyesek, bab-borsófélék is, mert ezek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok és sok rostot tartalmaznak, amelyek feltétlenül szükségesek a koleszterinszint kontrolljához. Ez egyben az egészséges testtömeg fenntartásához is hozzájárul.

Hagyjon fel a dohányzással!

A dohányzásról való leszokás segít normalizálni a vér koleszterinszintjét, hozzájárul a keringés és a szív egészségéhez.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2019.04.19. 17:24:14

Van még egy jó módszer koleszterin ellen, de ez a módszer azért a legjobb, mert univerzális, minden ellen jó, mindent megold.
Menjünk ki jó hideg (legalább -5 fokos) téli napon egy távoli sűrű elhagyatott erdőbe. Lehetőleg éjjel. Vetkőzzünk le meztelenre és sétáljunk szépen lassan befelé a sűrűbe, sötétségbe, ameddig csak bírunk. Visszafordulni nem kell már, hiszen csak pár perc és máris misztikus jellegű élményünk lesz, zsibbadni, lazulni és kábulni kezdünk, nem érezzük a testünket és látomásokat fogunk érezni, majd hatalmas gyönyört és eufóriát...
Már meg is oldódott ekkor minden problémánk, legyen az betegség, vagy bármi egyéb. Hiszen a ruhánkhoz már vissza nem találunk, ha tudnánk is az utat oda, nem bírjuk már megtenni... fény sincs és erőnk sincs (mobilt ne vigyünk, mert úgy semmi értelme), tehát adott ponton engedjünk a testünk kérésének és szépen rogyjunk le. A többit a szerető anyatermészet elintézi. Minden baj minden gond megszűnik és jön a végtelen felhőtlen szabadság és boldogság!
süti beállítások módosítása