Útikalauz anatómiába

20 érdekes tény az emberi testről

2019.04.09. 07:49

Az emberi test egy csodálatosan működő, összetett rendszer, amiről már nagyon sok mindent tudunk. Hála a tudománynak, sokszor úgy érezzük, hogy már semmi nem tud meglepni minket a testünkkel kapcsolatban. Ez azonban nincs így, a test tele van titkokkal és érdekességekkel. Összegyűjtöttünk húsz érdekes, kevesek által ismert tényt testünk működéséről. 

5370.jpg

1. Nyelvünk lenyomata éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Mindenkinél más, egyéni barázdák és mélyedések tarkíthatják. Hogy mégsem ezt használják azonosításhoz, annak az az oka, hogy nyelvlenyomatot számos felületen nem lehet hagyni.

2. A hajszálaink olyan erősek, hogy akár egy alma súlyát is elbírják, anélkül, hogy elszakadnának.

3. A test legnagyobb szerve a bőr. Mivel a bőr állandóan hámlik, minden egyes nap körülbelül egymillió elhalt bőrsejtet veszítünk. Egy élet alatt minden ember nagyjából 18-20 kilogramm bőrt veszít.

4. A férfiak nyelvén kevesebb az ízlelőbimbó, mint a nőkén, így az ő ízlelésük kevésbé kifinomult. Ahogy öregszünk, mindenki egyre kevésbé érzi az ízeket, 60 éves korunkra elveszítjük az ízlelőbimbóink körülbelül felét.

5. A férfiak szagokat is kevésbé érzik, mint a nők. Egy férfi átlagosan 50 ezer egyedi szagot képes megjegyezni és felismerni, a nők egy kicsivel többet. Ezzel mindkét nem messze elmarad akutyák mögött.

6. Minden ember testében 100 ezer kilométernyi ér van. Ez a hosszúság elég lenne ahhoz, hogy a Földet két és félszer körbetekerjük vele.

7. Reggel minden ember magasabb, mint este. A porckorongok ugyanis az egész napos állás és ülés közben a gravitációs erő hatására összenyomódnak. Alvás közben aztán visszarendeződnek, ezért vagyunk magasabbak reggel.

8. Egy férfi heréi tíz millió új spermiumot termelnek minden egyes nap. Vagyis fél év alatt egyetlen férfi újra be tudná népesíteni az egész Földet, ha csak a spermái számát vesszük figyelembe.

9. 2014-ben egy dán férfi 22 percig volt képes visszatartott lélegzettel a víz alatt maradni. A legtöbben azonban ennél jóval rövidebb ideig bírják levegő nélkül: körülbelül három percig.

10. Az emberi testben csak a fogaink nem képesek arra, hogy egy bizonyos határig meggyógyítsák önmagukat.

11. A magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnak, mint a kevésbé okosak. A magasabb IQ-val rendelkező emberek ugyanis gyorsabban dolgozzák fel az őket ért információkat. Az agyuk éjszaka sokkal többet dolgozik, ezért intenzívebben álmodnak.

12. Már a 12 hetes magzat is képes némi mimikára: tud például bandzsítani és a homlokát is képes ráncolni.

13. A szívünk átlagosan 70-75-öt dobban percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Egy nap alatt átlagosan 100 ezerszer ver.

14. A közhiedelemmel ellentétben nem a hónaljunkban, hanem a talpunkon helyezkedik el a legtöbb izzadtságmirigy.

15. Életünk során megváltozhat a szemünk színe. A kaukázusi rasszba tartozó emberek körülbelül 10-15 százaléka más színű szemmel születik, mint amivel meghal. A legjellemzőbb, hogy a kék szemmel született gyerekek szeme sötétebb lesz az évek során. Ugyanakkor a szem színének megváltozása betegséget is jelezhet.

16. A jobb kezes emberek jellemzően inkább a jobb oldalon rágnak, míg a bal kezesek inkább a bal oldalon.

17. Egyetlen lépés megtételéhez az emberi testben kétszáz izom összehangolt munkája szükséges.

18. A tüdőnk hatalmas szerv: kiterítve a felülete olyan nagy, mint egy teniszpálya.

19. Ha valakinek puhák és törékenyek a körmei, vagy hiányzik róluk a félhold alakú lenyomat, arra utalhat, hogy pajzsmirigy túlműködése van.

20. Egy mosolyhoz összesen 17 arcizom összehangolt működése szükséges, míg sírás közben sokkal több, 43 arcizom dolgozik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2019.04.09. 18:53:33

13. Ha ez a nyugalmi pulzus, - azt van értelme mérni, - jó lenne kifejteni, hogy ugyan mi a baj a 40-60 közötti pulzussal (semmi) és mennyire jó 85-90 feletti nyugalmi pulzussal heverészni (semennyire) ?

Szalay Miklós 2019.04.09. 21:36:35

További biológiai érdekességek:

egyvilag.hu/temakep/035.shtml

+ Érdekes, hogy a talpon izzadunk: ott ugyan minek?

werinter 2019.04.10. 10:01:48

"19. Ha valakinek puhák és törékenyek a körmei, vagy hiányzik róluk a félhold alakú lenyomat, arra utalhat, hogy pajzsmirigy túlműködése van."

Nekem a két hüvelykujjamon van csak ilyen fehér félhold, viszont nem puhák és nem is törékenyek a körmeim. Na most akkor? :D
süti beállítások módosítása