Útikalauz anatómiába

Ön is függő?

2019.02.19. 10:16

A reggeli, első kávé nélkül sokan félembernek érzik magukat, szólni sem szabad hozzájuk. Tényleg nem érezzük jól magunkat, ha nem jutunk hozzá a megszokott koffeinadagunkhoz?

cup-2315563_1280.jpg

A kávézás szokása több embert érint, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, a népesség 80-90 százaléka él ezzel a természetes eredetű, jó ízű serkentőszerrel. Így nagyon nem mindegy, hogy függőségnek vagy egyszerűen csak gasztronómiai ízlésnek kell-e tekintenünk, ha napjainkat el sem tudjuk kezdeni kávé nélkül. Több kutatás is folyt ebben a témában, és a szakértők tapasztalatai szerint a kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein valóban egyfajta függőséget alakít ki, és ha nem jutunk hozzá, a hiánya elvonási tüneteket is produkál.

Ugyanakkor fogyasztása nem az ördögtől való, pozitív élettani hatásai is vannak. A koffein hat a központi idegrendszerre, az agyra, serkenti a szívműködést, a légzést, az anyagcserét és a vizelet kiválasztását, élénkítő hatású, tágítja az ereket, kismértékben emeli a vérnyomást és a testhőmérsékletet is. A rendszeresen mozgók szerint az edzés előtt fogyasztott koffeintartalmú ital növeli a teljesítményt, könnyíti az erőkifejtést. Természetesen vannak olyan betegségek, állapotok, amelyben ellenjavallt a koffein (például magas vérnyomás vagy vesebetegség), de ha nem visszük túlzásba, általában napi két kávé – vagy ennek megfelelő koffeintartalmú más serkentő – fogyasztása nem tekinthető egészségtelennek.

Koffeinfüggő lehet az is, aki nem kávézik!

Bonyolítja a dolgot, hogy nem csak a kávéról van szó: más reggeli italok, üdítők és édességek is tartalmaznak jelentős mennyiségű koffeint. Így a zöld és a fekete tea, a kakaó, az energiaitalok, a kólafélék, a csokoládé fogyasztásakor nem is gondolunk a koffeinbevitelre, pedig ezek adagonkénti koffeintartalma alig marad el a kávéétól, ráadásul össze is adódik.

Az amerikaiak koffeinbevitelét átlagosan napi 280 milligrammra becsülik fejenként, ami körülbelül két csésze kávénak, illetve három-öt kis palack kólának felel meg. Néhány európai országban az átlagos koffeinfogyasztás meghaladja az amerikait.

Koffein-elvonási tünetek

A rendszeres koffeinbevitel (még a kis, napi egy-két kávénak megfelelő adagban is) függőséget okoz. Az amerikai John’s Hopkins Egyetem kutatói szerint a kávéhiány tünetei jelentkezhetnek hangulatváltozásként, okozhatnak nyomott, levert, ingerlékeny hangulatot, fáradtságot, álmosságot, lüktető fejfájást, kiválthatják a figyelem, az összpontosításra való képesség zavarait, sőt, rendszeres influenzaszerű tüneteket, izomfájdalmakat, izommerevséget, émelygést, hányingert is. Jellemzően az elvonási tünetek fél napnyi megvonás után kezdődnek, a második napon válnak a legsúlyosabbá és akár egy hétig is eltarthatnak. A vizsgálatban résztvevők fele kellemetlenségként, 13 százalékuk viszont súlyosabb, a napi munka végzését is akadályozó állapotként élte meg az elvonási tüneteket. Ezek intenzitása a korábban naponta rendszeresen bevitt koffein mértékével volt arányos.

coffee-1209090_1280.jpg

Koffein nélkül kicsit más az élet

Előfordulhat, hogy a koffeinmegvonás hatással lesz a testsúlyra: egy-két kiló felugorhat a koffein anyagcserét serkentő hatása nélkül, vagy pedig éppen ellenkezőleg, fogyást eredményezhet a magas cukortartalmú energiaitalok vagy cukorral ivott kávék, teák, üdítők elhagyása.

Mivel a kávéban, csokoládéban nemcsak koffein, hanem antioxidáns hatású vegyületek is vannak, ezért ezeket nem árt pótolni például friss bogyós vagy csonthéjas gyümölcsök fogyasztásával. A koffein agyserkentő, memóriajavító hatását egyes gyógynövények (például a ginko-biloba) fogyasztása pótolhatja. Ha elhagyjuk, fokozatosan, több lépcsőben csökkentsük a fogyasztást, hogy a lehető legkevesebb kellemetlen mellékhatással kelljen számolnunk.

Milyen pozitívumokra számíthatunk, ha lemondunk a koffeinről?

Ha a napokig tartó elvonási tüneteken túl vagyunk, jöhetnek a koffein elhagyásának pozitív hozadékai. Energikusabbak lehetünk, mert éjszakánként mélyebb, pihentetőbb alvásban lehet részünk. Hosszabb távon kiegyensúlyozottabbá válhatunk. A kávé, a tea, a kóla, az energiaital mind hozzájárul a fogaink elszíneződéséhez, sőt, romlásához is. Így, ha valaki ezek fogyasztását visszafogja, a szokásos ápolás mellett is szebb, fehérebb, egészségesebb fogakat érhet el.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.02.20. 08:52:33

Én élvezem ezt a függõséget. Amúgy pedig a kuruzslók már egy rakás pozitív hatását is kimutatták a kávénak, nem mint ha bármi jelentõsége lenne annak ha a kuruzslók bármirõl bármit is megállapítanak, mert két hét múlva úgyis kimutatják az ellenkezõjét. Lásd tojás ami most épp egészséges, de a 2000-es évek elején még méregnek tartották és a felkent táplálkozáskutató azzal nyugtatta a lakosságot a Kossuth rádió kuruzslós mûsorában, hogy heti egy tojás még nem biztos hogy megöl, de ebbe bele kell számítani a tésztában elfogyasztott tojást is.

Amúgy pedig a leszoktatóipar is virágzik: hetente találnak lelkes emberek új káros függõséget amirõl nagyon szívesen leszoktatnak jó pénzért. Még akár az oxigénfüggõségedrõl is, csak azt elõre kell kifizetni...

blasiusii 2019.02.20. 09:27:57

Úgy alszom éjjel, mint a bunda, az anyagcserét pedig köztudottan boostolja. Igen, ettől még lehet függőség :D Alkoholkoz, cigihez vagy akár cukorhoz képest viszont jobb szerintem....

Dorinda41 2019.02.20. 10:04:30

Egyik napról a másikra álltam át koffeinmentes kávéra. Semmi különbséget nem érzek. Nekem csak a reggeli rítus kell, meg hogy az unokám is beleihasson a nagyi kávéjába. Erre pedig tökéletes a cikória is.

chrisred 2019.02.20. 12:36:34

Először a a munkától való függőségről kellene leszokni. Kávéval programozom át a szervezetemet a bioritmusomtól eltérő napirendre.

mindbender2 2019.02.20. 13:28:27

Tényleg, drogosok vagytok, hiányzik a szer.

Késapati Tamás 2019.02.20. 14:03:37

"Erre pedig tökéletes a cikória is. "

pfejj, milyen ize van már annak? :(
süti beállítások módosítása