Útikalauz anatómiába

Agyserkentő tippek vizsgaidőszakra

2019.01.04. 10:35

Javában tart a vizsgaidőszak, ijesztően tornyosul a tanulnivaló, és kevésnek tűnik a rá fordítható idő? Néhány jól használható tippet gyűjtöttünk össze, amelyeket tanulástrénerek, a tanulásmódszertan szakemberei ajánlanak a hatékony felkészülés érdekében!

143981-otc1a4-347.jpg

Fotó: Freepik

A hagyományos középiskolák többsége nem készíti fel a diákjait arra, hogy a felsőoktatásban nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű tananyaggal kell megbirkózniuk, így ott egészen más tanulási módszerekre van szükségük. Természetesen az nem spórolható meg az, hogy részt vegyen az előadásokon, jegyzeteléssel, olvasással kövesse a vizsgaidőszakot megelőző szemeszter munkáját is, amivel megalapozhatja a vizsgákra való, intenzívebb felkészülést. A vizsgaidőszak eredményességét több egyszerű módszerrel, életmódbeli tanáccsal is segíthetjük, ha következetesen betartjuk azokat.

Kezdjük rendcsinálással!

Alakítsunk ki a lakásban egy jól megvilágított tanulósarkot, egy asztalt, ahonnan nem kell naponta eltenni a tanuláshoz szükséges kellékeket. Legelőször is tegyünk rendet! Válogassuk ki, készítsük elő az adott tantárgyhoz tartozó jegyzeteket, könyveket! Szerezzük be a hiányzó anyagokat, dobjuk ki a feleslegeseket, csoportosítsuk áttekinthető formában.

Készüljünk úgy, mintha munkába mennénk!

Mielőtt leülnénk tanulni, szedjük rendbe magunkat: végezzük el a szokott reggeli rutint, ne maradjunk pizsamában, hanem a tanulásra szánt napnak is lehetőleg frissen, fitten, zuhanyozás, reggeli után kezdjünk neki. A háttérzajt jelentő, a figyelem elterelésére alkalmas tévét, rádiót, számítógépet stb. lehetőleg kapcsoljuk ki. Igen, ha egy mód van rá, a közösségi oldalakkal csábító számítógépet is, hiszen a multitasking rendkívül megnehezíti az információfeldolgozást.

Ha internetről letöltött anyagból kell tanulnunk, akkor is ajánlatosabb lehetőleg kinyomtatni, mert a papíron lévő jegyzet olvasása kevésbé terheli a szemet, és a tanulnivalót feldolgozni, a lényeget kiemelni, vázlatszerűen feldogozni, széljegyzettel ellátni is könnyebb, mint a gépen.

Készítsünk munkatervet!

Hasznos, ha a feldolgozandó anyagot, tételeket napokra beosztjuk, részletes munkatervet készítünk, így mindig tudhatjuk, hol is tartunk, és kevésbé csábulunk el alkalmi lazulásra, ha még távolibbnak is tűnik a vizsga napja.

Serkentő italok, ételek

Bár a koffeint tartjuk a legjobb agyfrissítőnek, nem szabad túlzásba vinni sem a kávét, sem az egyéb koffeintartalmú italokat, a kólát, a fekete teát és az energiaitalokat sem. Jó tudni, hogy a zöld tea élénkítő hatása tovább tart, mint a kávéé. Gyógyteák is segíthetnek, például a koncentrációt segítheti a borsmenta tea rendszeres fogyasztása.  Élénkítő, frissítő hatása lehet az antioxidánsokban, flavonoidokban, vitaminokban gazdag gyümölcsöknek, csonthéjasoknak, a nagy kakaótartalmú csokoládénak is. Érdekesség, hogy egy kutatás szerint növeli a tanulás hatékonyságát a rágózás is: az állkapocs mozgása serkenti az agyi keringést és csökkenti a stresszhormon szintjét.

Illatok az agy szolgálatában

Fontos, hogy gyakran szellőztessünk! Az oxigén agyserkentő hatása mellett a levegőt frissíthetjük néhány jótékony hatású illóolajjal is. Az agyműködést serkentőnek tartják például a borsmenta, a koriander, a rozmaring, a gyömbér, a zsálya és az édeskömény illóolaját.

Sokféle memóriamankó segíthet

A tömény szövegből a lényeg kiemelése aláhúzással, jegyzeteléssel, vázlat írásával a feldolgozás alapja. Ha sok szót kell megjegyezni, azokat érdemes valamilyen logikus rendbe csoportosítani, képhez, megjegyzéshez, esetleg ahhoz a helyzethez kapcsolni, amelyben tanultuk. A „puska” készítését csak ajánlani lehet, hiszen ez nem más, mint a lényeg rendszerezett kiemelése. Használni azonban nem tanácsos, és szerencsére felesleges is: – mire egy valóban jól használható, tömörré sűrített puskát elkészít valaki, többnyire meg is tanulja a rajta lévőket.

A kézírás több érzékszervet megmozgat

Bármennyire is rászoktunk a számítógép használatára, jó tudni, hogy a kézírással történő vázlatkészítés jobban szolgálja a tanulást, mint a számítógép, mert kézírás során az agy nemcsak a szemtől, hanem az izmainktól és az ujjbegyektől is visszacsatolást kap.

Mozgásra hagyjunk időt!

Akármennyire húzós is az időbeosztásunk, érdemes időt szánni rendszeres testmozgásra, mivel az serkenti a keringést, így az agy tevékenységét is. Különösen frissítő, memóriajavító hatású, ha a mozgás szabadban, friss levegőn történik.  

Alvásra, pihenésre is szükség van!

A tanulás közben, egy-egy egység lezárásakor tartott rövid pihenők és kávészünetek is segítenek rögzíteni a tanultakat, ezekre érdemes rendszeresen elegendő időt fordítani. Különösen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, hiszen a tananyag megfelelő „rögzítéséhez” szükséges agyi folyamatok ilyenkor mennek végbe. Érdemes esti lazítással, esetleg relaxációs gyakorlatokkal könnyíteni az éjszakai elalvást.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzendör Sztadiz 2019.01.05. 06:09:27

Szerintem:
-szorgalmi időszakban sokat kell tanulni, ez jó alap a vizsgaidőszakra
- a vizsgákra a tananyag mennyiségéhez arányos felkészülési időt kell számolni (50-100 oldal per nap)
- ha x napod van egy vizsgára készülni, akkor x-1 részre kell osztani a tananyagot. Így bármi gond, betegség esetén is va egy plusz napod. Ha minden oké, akkor az utolsó nap délelőttjén átnézheted a legnehezebb részeket. A vizsga előtti délutánon, estén pihenj. Így frissebben mész vizsgázni.
- egy napon belül is legyen terved, napirended. Reggeli után mit tanulsz, mikor van 15 perc szünet, ebédig mit tanulsz meg. Ebéd után 15-30 perc szünet. Utána mit tanulsz. Mikor van délutáni 15 perc szünet. Vacsoráig mit tanulsz. Vacsora után megint egy 15-30 perc szünet, zuhanyzás. Este mit tanulsz (max éjfélig). Ez szigorúan hangzik de működik.
- vizsgaidőszakban nincs buli, nincs barát, barátnő.

fuximaxi 2019.01.05. 09:18:29

Úgy lehet a leghatékonyabban tanulni, ha folyamatosan megszakítod azt.
Pl: tanulsz negyed órát, majd játszol egy 5 perces counter strike meccset - megint negyed óra tanulás - 5 perc tévénézés. Így sokkal inkább megmarad az infó, mintha a könyvbe temetkeztél volna órákon keresztül.

Lady.Bird 2019.01.05. 14:23:28

@fuximaxi: hatékonyabb óránként 10-15 perc szünetet tartani, de ez függhet a tananyagtól

@Dzendör Sztadiz: ha van a vizsgára készülésre x nap, akkor érdemes az 1/5-ét ismétlésre hagyni, azaz pl. 10 nap van, akkor 8 nap a részletes tanulás, jegyzet-készítés, stb, és 2 nap alatt át kell nézni "gyorsítva" az egészet, hogy a vizsgára aktiválódjon

emellett érdemes napközben is szundítani fél-egy órát, mert alvás közben mélyül el a tudás - és vizsga előtt mindenképpen aludni kell(ene) 6 órát, egyébként nem jön ki a delikvens fejéből, ami benne van :)

Billy Hill 2019.01.05. 19:08:00

Az alvás valóban fontos! És utolsó este tényleg abba kell hagyni a biflázást, ezt még az 1930-as évek végén végzett nagyapám is így tanította; szerinte el kell menni moziba, kikapcsolni egy picit. (Ma már Netflix és tsai.)

(Sajnos néha nagy a kísértés a könyv letételére, ebben a digitális világban még inkább. Anno nekem az egyik vizsgaidőszakban csak annyi volt a zavaró tényező (lucky me!), hogy minden egyes alkalommal meg kellett néznem a Mátrix-ot az HBO-n, amikor adták, mert annyira újszerű élmény volt. Napi négyszer nyomták azt hiszem... :-)

fuximaxi 2019.01.05. 22:54:14

@Lady.Bird: Szerintem nem hatékonyabb. Egy óra alatt rengeteg információt tud beszívni az ember agya, de annak a feldolgozása már nehézkes. Nekem a negyedórás etapok jöttek be, vagy még rövidebbek, most is így tanulok :)
A jegyzet készítés tényleg fontos, ténylegesen akkor marad meg valami ha azt le is jegyzed, csak olvasással sokra nem lehet menni.
Ha van az előadásról hanganyag az mégjobb, az órai jegyzettel kiegészítve remekül felfrissíti az előadáson megszerzett tudást.
süti beállítások módosítása