Útikalauz anatómiába

Függőséget okozhat az orrcsepp?

2018.12.04. 14:19

A mostani hideg, szeles, nyirkos téli időjárásban szinte mindenkivel előfordul, hogy megfázik, vagy elkap valamilyen vírust. Ennek következtében pedig, sok egyéb tünet mellett, eldugul az orra. Mivel ez az egyik legkellemetlenebb érzés, érthető, hogy azt akarjuk, hogy minél előbb múljon el. Manapság közel a segítség: a gyógyszertárakban több tucatnyi különböző orrcsepp és orrspray kapható, ráadásul vény nélkül. Csakhogy a használatuk nem kockázatmentes, az orrcseppek ugyanúgy függőséget okozhatnak, ahogy számos másik gyógyszer. A legszokás pedig nem egyszerű, de szerencsére nem is lehetetlen.

nasal-spray-2704519_1920.jpg

De mitől dugul el az orrunk?

Az orrunk megszűri és felmelegíti a beszívott levegőt. Amikor megbetegszünk, ezek a funkciói sérülnek, és a kórokozók akadály nélkül jutnak be a szervezetbe. Ilyenkor az erekkel dúsan átszőtt orrnyálkahártya megduzzad, az erek kitágulnak, nagy mennyiségű nyák termelődik. A megduzzadt, gyulladt nyálkahártya és a váladék együtt zárják el a levegő útját, ezért érezzük úgy, hogy szájon át kell lélegeznünk, mert az orrunk eldugult. A helyzet még rosszabb lesz akkor, ha aludni próbálunk, fekvő helyzetben ugyanis még inkább elzárhatja a váladék a levegő útját. A kellemetlen érzést fokozza, hogy nem érzünk szagokat, rosszabb esetben az ízérzékelésünk is eltompul.

Sokan ilyenkor automatikusan nyúlnak az orrcseppekhez, orrspraykhez, amik könnyen hozzáférhetőek és azonnali megoldást kínálnak. Legalábbis ami a tüneteket illeti, hiszen néhány perc alatt hatnak, és az orr kidugul. Bár ezekre a szerekre rá van írva, hogy nem tartós használatra készültek, egy hétnél tovább ne alkalmazzuk őket, sokan nem tudják vagy nem akarják letenni az orrcseppet később sem. Ez vezet az orrcseppfüggőséghez, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

Így alakul ki az orrcseppfüggés

Az orrcseppek, orrspray-k ugyanis az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezzel enyhítik a duzzanatot, megnyitják a levegő útját. Csakhogy a hatásuk idővel csökken, az erek megint kitágulnak, a duzzanat még nagyobb lesz, megint az orrcsepphez kell nyúlnunk. Létrejön egy ördögi kör, a duzzanat állandósul az orrban, és ezzel együtt a szerhasználat is folyamatos lesz. Internetes betegfórumokban több száz bejegyzés olvasható arról, hogy mennyire megkeseríti ez az érintettek életét. Vannak olyanok, akik hónapok, sőt évek óta orrcseppfüggők. 

Ez nemcsak azért baj, mert kényelmetlen és költséges így élni, hanem azért is, mert az orrcseppfüggés tartós károkat okozhat a szervezetben. A túlzott orrcsepp- és orrspray-használat hosszú távon károsítja a nyálkahártyát, ami szaglásvesztéssel járhat, de orrpolip is kialakulhat emiatt. Az orrcseppek és spray-k érszűkítő hatásúak, így ezek mellékhatásként megemelkedhet a vérnyomás és a pulzus, előfordulhat fejfájás, szorongás, légszomj.

3737.jpgDesigned by Bearfotos / Freepik

Hogyan lehet leszokni?

Bár vannak különböző vény nélkül beszerezhető eszközök, például gyógynövények illóanyagával készült párna, a függőségről való leszokáshoz legtöbb esetben fül-orr-gégész segítsége szükséges. Az orvosok ilyenkor általában azt javasolják, hogy a függőséget okozó cseppet vagy sprayt fokozatosan cseréljük fel egy szteroidos orrspray-re, amit kifejezetten az állandósult orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére fejlesztettek ki. Sajnos azoknak, akik komolyan hozzá vannak szokva a lohasztó orrcseppekhez, ez önmagában nem elég a komfortérzethez. Ezért ki szokták egészíteni a terápiát tengervizes sóval történő orröblítéssel, vagy tengervizes orrspray-vel. A leszokás így is hetekig tarthat, de idővel javulnak a tünetek, és később ezek a szerek is elhagyhatóak.

Fontos tudni, hogy ritkább esetekben, de előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében valamilyen más elváltozás áll. Például orrsövényferdülés, orrpolip, krónikus orrmelléküreg-gyulladás. Ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni, és csak ezután szüntethető meg az orrcseppfüggés.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2018.12.05. 14:07:10

Én orrspray függő vagyok, a tengervizes oldalt fabatkát sem ér, a szteroidostól is bedugul az orrom. Sajnos orrsövényferdülésem van, pedig ha nem lenne, akkor használhatnám az egy lyukas módszert, ami valóban célra vezet:
Az egyik lyukba fújsz csak, a másikat hanyagolod. Ilyenkor a nem fújt lyukban idővel lelohad a nyálkahártya és spray nélkül is szelel. Ekkor elhagyod a másik lyuk fújását is, és az is szépen megnyugszik. Tádámm.

Raketta25 2018.12.05. 14:47:18

Akaraterő kérdése az egész. Sajnos pár évvel ezelőtt én is függő lettem. Aztán mikor tudatosult bennem, hogy ez így nincs rendben, akkor nem használtam tovább az orrspray-t. Igen, nagyon kellemetlen volt kb. 1 hétig, de aztán szép lassan lelohadt a duzzanat, és rendbe jöttem. A saját hülyeségem miatt viszont romlott a szaglásom.

Gerardus A. Lodewijk 2018.12.05. 17:35:45

Említsünk meg néhány rászokásveszélyes hatóanyagot név szerint is:
xilometazolin hu.wikipedia.org/wiki/Xilometazolin
oximetazolin hu.wikipedia.org/wiki/Oximetazolin

Ugyanakkor valószínűleg a leszokáshoz ajánlott szteroidok sem feltétlenül kockázatmentesek hosszabb távon.

kvadrillio 2018.12.05. 20:03:42

ezt nemtom, de van olyan, amely skizofréniát okozhat !
süti beállítások módosítása