Útikalauz anatómiába

5 tanács az óraátállítás okozta nehézségek leküzdésére

2018.10.30. 09:15

Múlt vasárnap vissza kellett állítani az órákat, és jövő tavasszal sem ússzuk meg, hogy egy órával kevesebbet alhassunk. Sajnos az óraátállítás sokak szervezetét megterheli, ezért összeszedtünk pár tanácsot, melyekkel leküzdhetőek a felmerülő nehézségek.

utikalauzanatomiaba-oraatallitas.jpeg

3 meglepő tény az óraátállításról

1. Akár 1-2 hétig eltarthat, míg megszokjuk az új időszámítást.

2. A téli és nyári időszámítás közül talán az előbbi a kevésbé problémás. Tavasszal ugyanis egy órával előbb kell kelnünk, mint előző nap, s ez az egy óra alváshiány is elég ahhoz, hogy fáradtnak érezzük magunkat.

3. Az évente kétszeri átállítás megviseli a gyerekek és az idősek szervezetét is, akárcsak az alvászavarokkal és szervi megbetegedéssel küzdőkét. Gyakori panaszok: kellemetlen közérzet, fejfájás, figyelmetlenség, ingerlékenység, alvási ciklus felborulása, étvágytalanság.

utikalauzanatomiaba-oraatallitas-2.jpeg

Hogyan lehetünk úrrá az óraátállítás okozta nehézségeken?

  • Szoktassuk hozzá magunkat fokozatosan, azaz keljünk fel 1/2 órával korábban reggelente, sőt, gyermekünk számára is gördülékenyebbé tehetjük az átállást, ha már két héttel az óraátállítás előtt 15 percekkel haladva, apránként megváltoztatjuk a napirendi pontok idejét: az ébredést, a lefekvést, az étkezéseket.
  • Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot, illetve érdemes kipróbálni a különböző nyugtató és elalvást segítő teákat is, pl. a citromfű teát.
  • Egy kis séta most is segíthet: reggelente érdemes sétálni egy kicsit, mert friss levegő és a mozgás segíti a szerotonin előállítását az agyban, ami megkönnyíti az alkalmazkodást.
  • Használjuk ki az utolsó őszi napsütéses napokat és sportoljunk a szabadban! Egy pörgős edzés növeli az erőnlétünket, stresszoldó hatása pedig segítheti az elalvást.
  • Az óraátállítás után fokozottan hallgassunk belső óránkra, és álljunk meg, ha az pihenőt jelez, főként, ha autót vezetünk vagy egyéb balesetveszélyes tevékenységet végzünk.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2018.10.31. 22:01:24

Két hétig napi 15'-cel shiftelve testvérek között is 3,5 óra csúszást lehet összehozni. Igaz, hogy a végén átállításkor nem 1 órával kevesebbet, hanem 2,5-tel többet lehet aludni...

lacko61 2018.11.01. 07:52:27

Talán ne nyafogjunk.

Tinman 2018.11.01. 08:16:36

@lacko61: Talán legyél empatikus.

m_and_m 2018.11.01. 08:51:12

Az nem okoz gondot, hogy havonta többször előfordul, egy órával tovább fentmaradunk, mert jó film van a tévében, izgalmas a focimeccs, későig tart a színház; két-három órával később érünk haza, mert a haverokkal beülünk egy sörre.
Sőt minden hétvégén eljátszuk, hogy később kelünk, később fekszünk

Sir Galahad 2018.11.01. 09:14:31

Nem vitatva a szerző jó szándékát, egy tökéletesen felesleges, ránk erőltetett baromság elviseléséhez ad jó tanácsokat.

szepipiktor 2018.11.01. 09:42:40

Ez már tényleg abszurd!
Azt hittem, hogy az utazások esetén fellépő zavarokról van szó, de nem, még mindig az Y generációs halmaz generálta évi kétszeri esemény a gond, lassan egy héttel az aktualitás után!
Ez az egész dili, ez a kampány értelmetlen és jellemzően egyéni érdek alapú, sőt a háborgój sem fix. munkaisőben, háromműszakban robotoló szövőgyári melósok 4 gyerekkel, hanem free értelmiségiek vagy kényelmes irodákban dolgoz szellemi melósok.
Nem értem - pedig korom miatt elég sokszor átéltem már - mi a probléma egy hétvégén megszervezni a folyamatot, tavasszal szombat este átállítani az órálkat és korábban elpihenni? Ahogy előttem írták, szinte heti rendszerességgel is megtörténik, hogy eltérünk az alaptól, mégis képesek vagyunk azt feldolgozni.
Nem drágáim, itt a lázadás alapja: hogy egy közösségi döntés működik, egy nemzetközi egyezmény szerint van valami egységes, és azellen egy mah halmaz alapból tiltakozik. Nem a liberálisok, nem az anarchisták, nem is a fizikai melósok, csak egy halmaz és azért érezzük ezt erősnek, mert ez a halmaz uralja az internetet, nekik az internet az alap, így túltengenek a propagandaírások a témában.
Ezt a halmazt alapból zavarja a demokrácia, azaz ha a világ többsége deldönt valami, az nem jó! Semmi nem jó, ami többségi, míg az a menő, amit a mikroközösségek akarnak, valójában az óraátállítási mizéria egy a mai aktivista terrorból, a feminizsat, gender, jogvéső és a többi antidemokratikus propaganmdából.
A szerző gondolom ezt másképp látja, de javaslom, nézze vissza az EU-s online szavazás eredményét, amire ugye az átállítást ellenők hivatkoznak.
Igen! Magas volt az ellenzők száma!!!!
De ott van ám benne az is, hogy roppant alacsony volt a szavazók száma is, gyakorlatilag ÉRDEKTELENSÁGBE FULLADT a történet, az ellenzők egy része voksolt, míg az EU-s polgárók 80-90%-a nem. Tehát ha erre hivatkozva történne a változás, akkor megint beigaolódna a bolsevik trükk, 20% erőltetné akaratát a 80%ra!
Tehát nem az óraátállítás a probléma, hanem hogy egy mikrocsoport a saját dolgát erőlteti rá a többségre!
.
A megoldás:
Az érintett terület - esetünk ben az EU) összs tagállama tartson népszavazást és csak minősített többség és részvétel után a többségi akarat legyen végrehajtva. Tehát ES-s szinten minimum 50%-os részvétel és 50%+1 érvényes szavazt.
Akkor a többség nyilvánítja ki a véleményét.
Minden más esetben csak egyéni, kisebbségi ötletről van szó.

lacko61 2018.11.01. 10:15:20

Teljesen, rendben van, az óra átállítás. A naphoz igazodva, a kint a szabadban dolgozók 7 órai kezdéssel egész évben dolgozhatnak, az órát bármerre tekergetjük télen akkor sem lesz 10 óránál többet fenn a nap. Ha eltöröljük az átállítást akkor pl. a korai parkgondozás, az építőipari munkavégzés, a városokban 6-7 órai kezdéssel konfliktusokat fog okozni, pedig az éghajlat változás miatt a megfontolandó lenne a déli munkavégzés szüneteltetése, a szieszta, nyáron, de legalább is a minél korábbi kezdés. Az átállítás ellenzői leginkább a nyugdíjasok és az irodai elkényelmesedett munkavállalók meg az otthon lévő kismamák. Na ne szórakozzunk már, mert úgy járunk mint az angolok a Brexittel, vagy récsöl a pelussal, nem tudunk vele mit kezdeni.

efi 2018.11.01. 18:28:48

Már megint ez a siránkozás? Úgyis egyre csúszott már a lefekvés mindenkinél, reggel meg minél tovább aludt volna, legalább az óra most utánament kicsit.
Meg egyébként is ennyit nem lehet kibírni? 1000x károsabb az éjszakázás, meg a folyamatosan 5-kor, 6-kor való kelés. A nyugdíjasoknak meg aztán végképp nem tök mindegy? Azt és akkor csinálnak napközben bármit, amikor csak akarják.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2018.11.02. 12:19:18

Jaj ezt imádom, évi +-1 órától meg akar halni mindenki, de a rendőrnek, tűzoltónak, mozdonyvezetőnek kurva anyját és vegyük el a korkedvezményes nyugdíját, mikor nekik meg konkrétan semmiféle bioritmusuk nincs az állandóan váltazozó nappal/éjszakázás miatt. Bravó!
süti beállítások módosítása