Útikalauz anatómiába

Miért hullik a hajunk ősszel?

2018.10.23. 08:37

Az ősz beköszöntével nemcsak a fák levelei, hanem a hajszálaink is hullani kezdenek. Testünk fontos üzeneteket jelez elhullt hajszálaink számával. Cikkünkből kiderül, meddig normális a hajhullás, és mikor érdemes orvoshoz fordulnunk ezzel a tünettel.

orhp1l0.jpgFotó: Designed by Freepik

A hajhagyma termelődése ciklikusan zajlik. Hajhagymáink 90%-a növekszik (ezt nevezzük anagén fázisnak), míg 10%-a (telogén fázis) leáll a növekedésben. Ezek a hajhagymák kihullanak, hogy helyet adjanak az újonnan termelődő hagymáknak. Ennek következtében egy egészséges ember naponta 50-100 hajszálat veszít el. Ez a mennyiség persze nemcsak a fésűben gyűlik össze, hanem a párnán, ruhánkon, törülközőn és így tovább. Ősztől azonban hajunk növekedési ciklusa megváltozik. Általában négyszer annyi hajszálat veszítünk el, mint nyáron.

A tudomány szerint a szezonális hajhullás evolúciós hozadék. Nyáron, hogy megvédje testünk saját magát, pontosabban a fejünket az UV-sugaraktól, több hajszálunk nő. A napsütéses órák csökkenésével azonban erre a plusz védelemre már nincs szükségünk, ezért hajunk hullani kezd.

Honnan tudjuk, hogy a hajhullásunk normális mértékű-e?

Az őszi hajhullás teljesen természetes dolog, nem szabad megijednünk tőle. Azonban, ha már több mint egy hónapja azt tapasztaljuk, hogy még mindig az átlagosnál jóval több hajszálunk hullik ki, igyekezzünk a hajhullás mértékét tudatosan megfigyelni. Előfordulhat ugyanis, hogy már nem őszi hajhullásról van szó, hanem testünk ezzel valamilyen betegségről üzen. Fésülködés előtt túrjunk bele hajunkba egyszer-kétszer, és számoljuk meg a kezünkben maradt hajszálakat. Ha ez a mennyiség meghaladja a 15 hajszálat, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

daylight-girl-hair-1171655.jpg

7+1 ok, ami hajhulláshoz vezethet

1) Pajzsmirigyprobléma

Egyre gyakrabban diagnosztizálnak hazánkban is pajzsmirigyproblémát. Akár alul-, akár túlműködésről van szó, mindkét esetben hajhullással is járhat a betegség, számos egyéb tünet mellett, mint például: súlyproblémák, fáradtság, alvászavarok, fokozott izzadékonyság.

2) Szülés

Míg a terhesség alatt dúsul a haj, szülés után általában minden kismama az ellenkezőjét tapasztalja. Egy-három hónappal a szülés után lecsökken a terhesség alatt fokozottan termelődött női hormonok szintje, ezért a hajszálak intenzív növekedése leáll, visszaáll minden a normális kerékvágásba. Ilyenkor hullnak el azok a hajszálak is, amelyeknek a terhesség alatt kellett volna, ezért nem meglepő, hogy akár napi 500 szálat is összeszámolhatunk.

3) Menopauza 

A nőknél többnyire 45-50 éves kor környékén jelentkezik a menopauza, noha már negyvenéves kor körül a petefészek ösztrogéntermelése fokozatosan csökken. Ennek következtében az egész hormonháztartás átalakul. A kevesebb ösztrogén miatt bőrünk és hajunk állapota is minimálisan és fokozatosan, de veszít tömegéből.

4) Örökletes hajhullás

Ez a fajta hajhullás főként a férfiakat érinti, és gyakran már egészen fiatalkorban elkezdődik a ritkulás. A háttérben a hajtüszők tesztoszteron hormonra való örökletes túlérzékenysége áll.

5) Góc, gyulladás a szervezetben

Gócbetegség alatt olyan folyamatot értünk, amelynek során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, idült gyulladásából származik. Leggyakrabban a felső légutakban és a fogak környékén alakul ki, de a szervezetben bárhol előfordulhat. Többnyire foltokban történő hajhullást okoz.

6) Egészségtelen táplálkozás, diéta, drasztikus fogyás

Ha szervezetünk nem kapja meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot és vitamin, az ugyancsak hajhullást okozhat.  A haj számára legszükségesebb vitaminok és ásványi anyagok: A-, B-, C-, H-vitamin, valamint cink, szelén, vas és jód.

7) Autoimmun betegség

Immunrendszerünk feladata az, hogy a szervezetünket érő támadásokat visszaverje. Autóimmun betegség esetén azonban védelmi rendszerünk idegenként kezeli a saját sejtjeit. Ez érinthet egy szervet, de akár egész szervrendszereket is. Számos tünet mellett az egyik a foltos hajhullás is lehet.

8) Hajfesték, túl sok vegyi anyag használata a fejbőrön

Noha a szépségiparban egyre inkább előtérbe kerül a természetes alapanyagok felhasználása, még mindig rengeteg káros anyaggal kerülünk kapcsolatba különböző kozmetikai szereken keresztül. Hajfestéskor és a mindennapi hajápolás során is ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb kemikália legyen a választott termékben.   



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása