Útikalauz anatómiába

Még 4 érdekes tény a virtuális játékfüggőségről

2018.10.16. 13:03

A múlt heti blogbejegyzésünk után összegyűjtöttünk még 5 meglepő tényt a virtuális játékfüggőségről!

game-1232879_1920.jpg

#1 A virtuális játékfüggőség kizsákmányolja a szervezetet

Gondoljunk csak a gerinc-, izomproblémákra vagy a különböző szembetegségekre. A játékfüggőség jócskán beleszól az alapvető életfunkciókba. Előfordulhat, hogy a játékos 8-10 órán át ül a számítógép előtt, nem eszik, nem iszik, aztán ha végzett, akkor egyszerre akarja bevinni az elmulasztott mennyiséget, ami igencsak megterheli az emésztőrendszert. Sokszor elbillen a játékos ébrenlét-alvás ritmusa, mert éjjel is játszik. Amikor végre lefekszik aludni, akkor pedig nem tud, mert még pörög az agya. Érdekes, hogy sokan azt mondják, hogy azért játszanak, mert nem tudnak aludni, de közben azért nem tudnak aludni, mert játszanak.

#2 A játékfüggőségnek a legnagyobb az öngyilkossági kockázata

Aki folyamatos alváshiányban szenved, annak megváltozik a hangulata, nyomott lesz, elveszíti az érdeklődését a társas kapcsolatok iránt, gyakori a depresszió, a motiválatlanság, magányosság stb. Utóbbi azért is érdekes, mert a játékfüggő egyrészről panaszkodik, hogy magányos, másrészt azért az, mert nem fektet időt, energiát a szeretetkapcsolatokba. További problémaforrás, hogy a virtuális játékfüggők esetében sokszor eltorzul a pénzzel való bánásmód. Mindezekből fakadóan, sajnos az összes addikció közül a játékfüggőségnek van a legnagyobb öngyilkossági kockázata!

#3 Nem mindegy, hogy miért és mennyit játszanak

Az addiktológiával foglalkozó szakemberek elsősorban úgy mérik a kóros virtuális játékfüggőséget, hogy megvizsgálják, hogy az illető miért és mennyit játszik. A játékfüggők általában élből tagadják a probléma létezését, de ez is azt jelzi, hogy szakember segítségét kell kérni. Súlyos virtuális játékfüggőség esetében nem szabad időt vesztegetni: több intézmény, ambulancia, szakrendelés és program is létezik, ahol érdemes segítséget kérni.

#4 A virtuális játékfüggőség gyógyulási esélyei nem túl magasak

A játékra ösztönző késztetés nem múlik el maradéktalanul, ezért a virtuális játékfüggőség gyógyulási esélyei nem túl magasak, ám nem lehetetlen a leszokás! Aki kitartó munkával kontroll alatt tudja tartani a játékfüggőségét, az tartósan jól lehet. Sokan folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy a játékigényt, a szenvedélyt átviszik egy másik, de már konstruktív tevékenységre, s így szabadulnak meg a játékfüggőségtől.

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása