Útikalauz anatómiába

Segítség, megesznek a szúnyogok!

2018.09.12. 10:51

Vannak, akiket szinte teljesen elkerülnek, másokat különösen kedvelnek a szúnyogok, a népesség mintegy tizede pedig fokozottan ki van téve a vérszívók támadásának. Min múlik ez?

16738-close-up-of-a-mosquito-feeding-on-blood_freestockphotos_biz.jpg

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk csípő szúnyogokkal, nemcsak vízpartokon, hanem erdők közelében, kertekben, nagyvárosi parkokban, sőt nemegyszer a lakásban is. Magyarországon több mint negyven fajta vérszívó szúnyog ismert, amelyek nőstényeinek a szaporodásukhoz van szükségük a vérre. Csípéskor parányi sebet nyitnak a bőrön, amelybe a nyálukat és azzal véralvadásgátló anyagot is fecskendeznek, hogy tovább nyitva maradjon. Az így bejutott idegen anyag ellen a szervezet hisztamin felszabadításával védekezik, ez okozza a csípés helyén az irritációt, a duzzanatot, bőrpírt és a kellemetlen viszketést. A jellegzetes tüneteket a helyileg alkalmazott gyulladáscsillapító, hűsítő krémek és – szükség esetén – antihisztamin tabletták enyhítik.

Szerencsére a legtöbb esetben csak gyorsan múló kellemetlenséget okoz a szúnyogok csípése, de vannak, akiknél allergiás reakciót, hevesebb, tartósabb tüneteket (nagyobb duzzanatot, intenzívebb viszketést, hólyagot, esetleg lázat, émelygést) vált ki. Érzékenyebbek lehetnek a csípésre például a pollenallergiások, akiknek eleve magasabb a hisztamin szintjük és a még fejletlenebb immunrendszerű gyerekek.  A csípés során a szúnyog valamilyen betegség kórokozóját is közvetítheti.

Mi vonzza a szúnyogokat?

A szúnyogok áldozataikat azok bőrének illata, verejtékének összetétele, illetve a kilélegzett szén-dioxid mennyisége alapján választják ki. A kutatások szerint azok szenvednek többet a vérszívóktól, akiknek bőrfelszíne több szteroidot, koleszterint, tej- vagy húgysavat tartalmaz, illetve akiknek verejtékes bőrén bizonyos fajta baktériumok találhatók. Ez utóbbiak „gondoskodnak” a testszag kialakulásáról is, ami azután csábító lehet a szúnyogok számára. Jó tudni azt is, hogy a melegebb, sötét ruha vonzóbb számukra, mint a fehér. Nem teljesen tisztázott, hogy mi az oka, de a tapasztalatok szerint nem mindegy az sem, hogy milyen vércsoportúakhoz tartozunk. A vérszívók leggyakrabban a nullás vércsoportúakat csípik meg, a B és az AB vércsoportúak közé tartozókat kevésbé kedvelik, és az A-sok vannak legkevésbé kitéve a szúnyogcsípéseknek. A szén-dioxid kibocsátás is befolyásolja a szúnyogokat: az intenzív fizikai munkát végző vagy sportoló emberek, illetve a nagyobb testtömegűek, a túlsúlyosak vagy a várandósak több széndioxidot bocsátanak a levegőbe kilégzéskor, így őket hamarabb megtalálják a vérszívók. Alkoholfogyasztás után is fokozottabban számíthatunk a szúnyogok támadására.

animal-antenna-biology-169357.jpg

A szúnyogcsípés kellemetlenségnél veszélyesebb is lehet

A szúnyogcsípés után ritkán, de súlyos allergiás reakció is felléphet, csalánkiütéssel, garat körüli duzzanattal, nehézlégzéssel. Ezekkel a tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.  A szúnyogok terjesztenek néhány súlyos betegséget is, nyálukban hordozva például a nyugat-nílusi láz, a malária, a sárgaláz vagy a dengue-láz kórokozóját. Ezeknek a súlyos fertőzéseknek a többsége csak trópusi területeken fenyeget, de például a nyugat-nílusi lázat okozó vírus már Magyarországon is jelen van, évente néhány fertőzés történik is.  Ha a szúnyogcsípés után láz, a nyirokcsomók duzzanata, émelygés, hányás, idegrendszeri tünetek, fejfájás, zavartság, fényérzékenység jelentkezik, mielőbbi orvosi segítségre van szükség.

Praktikák, amelyekkel távol tarthatók a szúnyogok

A szúnyogok nem szeretik a citrom, a narancs, a levendula, a rozmaring, a szegfűszeg vagy a borsmenta illatát, ezért ezek illóolajai szúnyogriasztóként használhatók. Több rovarriasztó készítmény, illatgyertya, mécses, krém, spray is tartalmazza ezek valamelyikét. A zárt, a végtagokat is fedő, lehetőleg világos színű ruha valamelyest véd a szúnyogok ellen, ezért vízparti sétához, legalább kora reggel és szürkületkor, amikor a legaktívabbak a vérszívók, érdemes felöltözni. Tanácsos körülnézni a ház körül, sőt a lakásban is, hogy a szúnyogok ne találhassanak pangó, poshadt vizet a szaporodáshoz: egy elhanyagolt kerti tó, egy esőgyűjtő, de még egy virágcserép alatti tálka vize is alkalmas a számukra. Az ablakokra, ajtókra, nyitott verandán vagy a trópusokon az ágyak köré szerelt szúnyogháló is sokat segít.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.09.13. 18:22:19

Amik a nejem nem dohányzott, nyugodtan tudtam mellette aludni, a szúnyogok mind rá jártak, engem békén hagytak. Miután cigizni kezdett, kiegyenlítődött a csípésarány.
süti beállítások módosítása