Útikalauz anatómiába

Kínos módon elcseppenő vizelet? Bevált módszerek a megelőzéshez

2018.08.14. 09:45

Önnel is előfordul „baleset”, pár csepp vizelet elvesztése, ha köhög, tüsszent, netán emelni, ugrani kénytelen? A felnőttkori akaratlan vizeletvesztésnek a leggyakoribb oka, különösen nőknél a medencefenéki záróizmok gyengesége. Mit tehetünk ellene?

utikalauzanatomiaba-vizeletcsepeges.jpg

A záróizmok meglazulását okozhatja a terhesség vagy az elhízás miatti túlsúly, a mozgáshiány vagy a klimaxszal együtt járó hormonális változások miatti kötőszöveti gyengeség. Emellett vizelettartási problémát okozhatnak gyógyszerek mellékhatásai, más betegségek, húgyúti és idegrendszeri problémák is. Magyarországon legalább félmillióra becsülik az akaratlan vizeletvesztéstől szenvedők számát. Bár ez a tünet rontja az életminőséget, aláássa az érintettek önértékelését, akadályozza az önfeledt mozgását, tevékenységét, mégis, sokan nem is fordulnak szakemberhez vele, mert a terhesség és a klimax, a sokasodó életévek természetes velejárójának tekintik.

Tisztázza az okokat!

Az első lépés, hogy tisztázni kell a jelenség okát. Urológiai szakrendelőben célzott vizsgálatokkal, köztük például urodinámiás vizsgálattal, kismedencei, hasi ultrahangvizsgálattal megállapítható, hogy van-e a probléma hátterében szervi elváltozás, betegség (húgyúti gyulladás, szűkület, daganat, kő, vagy egyéb betegség) vagy a gátizmok működésének zavara következtében alakult ki.

utikalauzanatomiabablog-vizelettartasi-zavar.jpg

Ön melyiktől szenved?

Az önkéntelen vizeletvesztés leggyakoribb fajtája a stressz- vagy terheléses inkontinencia, amikor a fizikai terhelés (emelés, hajolás, nevetés, tüsszentés, köhögés) miatt megnőtt hasűri nyomás hatására, a meglazult záróizmok következtében cseppen el a vizelet. Ezen kívül ismerjük még az ún. urge vagy késztetéses inkontinenciát, amely erős, nem elnyomható vizelési ingerrel jár, és a jól működő záróizmok ellenére történik akaratlan vizeletvesztés. A reflex inkontinencia során neurogén betegség következtében, inger nélkül, a húgyhólyag akaratlan összehúzódásai miatt következik be az elcseppenés. Egy igen veszélyes formája az ún. túlfolyásos inkontinencia, amely alsó húgyúti elzáródás vagy szűkület következtében túltelítődött húgyhólyag miatt alakul ki. Ez utóbbi idősödő férfiaknál, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt gyakori, míg a stressz-inkontinencia elsősorban a többször szült vagy klimax korban lévő nőkre jellemző.

 

A záróizmok renyhesége tudatos izomerősítéssel kezelhető

A medencealapi izmok viselik a felsőtest, a hasi szervek súlyát, és biztosítják a húgycső, a hüvely és a végbél záróizmainak működését, a testnyílások nyitását - zárását. Ezeket az izmokat a túlsúly, a terhesség esetén a magzat és a megnövekedett méh súlya, a szülés, a hasűri nyomást fokozó ülő vagy görnyedt testtartás, a gyakori fizikai terhelés, például emelés viseli meg leginkább, amihez a tartós ülőmunka és a mozgáshiány, az edzetlenség, nőknél a menopauza idején bekövetkező ösztrogénhiány is jelentősen hozzájárul.

Nagyon káros, vizeletpangáshoz, húgyúti fertőzésekhez, kiszáradáshoz vezethet, ha valaki úgy akarja elkerülni az esetleges vizeletvesztést, hogy visszafogja a folyadékfogyasztását.

A medencefenéki izomzat tudatos fejlesztésével azonban megelőzhető, és stresszinkontinencia kezdeti szakaszában kezelhető is a probléma. Ráadásul nemcsak a vizeletvesztés szüntethető meg vele, hanem egyéb gondok is, hiszen a jó karban tartott gátizmok megtámasztják a kismedence szerveit, akadályozzák az aranyér kialakulását és hozzásegítenek a szexuális élet örömtelibbé tételéhez is. A gátizmokon kívül a farizmok, a belső és külső combizmok és a hasizom erősítése, az esetleges túlsúly leadása járul hozzá leginkább a vizeletvesztéses epizódok elkerüléséhez. A speciális gátizom torna vagy intimtorna bármely életkorban elsajátítható, végezhető, és az eredményt már néhány hónap után érzékelhetjük. Nagyon fontos azonban, hogy ne laikus tanácsai alapján, hanem szakembertől tanuljuk meg a megfelelő gyakorlatokat, mert a nem megfelelő testhelyzetben és módon végezve ronthatunk is a helyzeten. Például sok helyen olvashatunk olyan tanácsokat, hogy „akár buszra várva” is gyakorolhatjuk a záróizmok akaratlagos működtetését, összehúzását majd ellazítását. Ez azonban álló helyzetben, terhelés alatt lévő izmokkal, amikor a medencefenékre nehezedik a felsőtest súlya, többet árt, mint használ.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása