Útikalauz anatómiába

5 tipp, hogyan szokhat le a dohányzásról

2018.05.31. 10:20

Napjainkban a dohány a legelterjedtebb a pszichoaktív élvezeti szerek közül. Ha valaki le szeretne szokni a nikotinról, nincs könnyű dolga: a fizikai elvonási tünetek 2-4 hétig tartanak, ám a pszichikai függőség hónapokig-évekig is elhúzódhat. Többek között ezért is olyan magas (70-75%) a visszaesők aránya. Eláruljuk, milyen tényezők nehezítik a leszokást és hogy milyen tippeket követve dobhatja el könnyebben a cigit. 

tudo.jpg

A dohányzásról való leszokást több tényező is nehezítheti, pl.:

  • ha a dohányos eleve kételkedik a leszokás sikerében,
  • ha alacsony az önbecsülése, az élethez, egészséghez való ragaszkodás hiánya,
  • ha a környezetben sok az aktív dohányos,
  • ha a dohányzás mellett rendszeresen alkoholt fogyaszt,
  • ha régóta és sokat dohányzott,
  • illetve, ha erősen hisz a dohányzás stresszoldó hatásában.

 

5+1 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

  1. A fokozatos cigarettaszám csökkentés enyhébb elvonási tüneteket okoz, így többeknek ez jobb módszer lehet, mintha egyszerre hagynák abba a dohányzást.
  2. A leszokásra a gyengébb light-cigaretták nem alkalmasak, mert ezekből a dohányos többet szív vagy hosszabb ideig tarja bent a füstöt, hogy több nikotin szívódjon fel.
  3. Hasznos, ha a dohányos megnehezíti maga számára rágyújtást, pl. nem rakja keze ügyébe a cigarettát.
  4. A leszokás során segíthet, ha a dohányzás nyomait, szagát a környezetből eltávolítják, a leszokóban levő személy előtt nem dohányoznak, nem kínálják cigarettával.
  5. Ha a leszokó dohányost bátorítják, dicsérik és tanácsokat kap leszokás közben felmerülő kérdéseire, az megtöbbszörözi a leszokás sikerét. A dohányzásról leszoktató programoknak is fontos részét képezik a rendszeres bátorító-elismerő (kompenzáló-megerősítő) beszélgetések.
  6. Sokaknak a nikotint pótló terápia válik be a leszokás érdekében.

 

Hogyan működik a nikotint pótló terápia?

A nikotint pótló terápia (NRT = Nicotine Replacement Therapy) során tapasz, rágógumi, nyelv alatti tabletta vagy orrspray formájában viszi be a beteg a hiánytünetek csökkentésére alkalmas nikotint. Ekkor a nikotin bevitelhez nem társul a dohányzás élménye, illetve kiküszöbölhető a füstben lévő sok káros anyag is. Magyarországon nikotinos bőrtapasz és rágógumi kapható recept nélkül a patikákban – ezt a kettőt akár kombinálni is lehet.

  • A nikotinos bőrtapasz a vérben állandó, viszonylag alacsony nikotin vérszintet tart fenn 24 órán át. 3 különböző hatóanyag dózisú tapasz kapható, érdemes a legnagyobb tapasszal kezdeni, később csökkenteni lehet a tapaszok méretét. A nikotintapasz mellékhatásai lehetnek: álmatlanság, rémálmok, bőrirritáció. Fontos, hogy aki a tapasz mellett még dohányzik, nikotin túladagolást kaphat.
  • A nikotinos rágógumi nem folyamatos, hanem impulzusszerű nikotinadagolást biztosít, ugyanakkor a rágógumi rágása, mint tevékenység, hasonlít a dohányzásra, mindez előlendítheti a leszokást.

 

Miért érdemes leszokni a dohányzásról?

A dohányzás elhagyásával:

  • nem károsítjuk saját magunk és mások egészségét,
  • azonnal csökkennek a kiadásaink,
  • egy napon belül kiürül a vérből a szénmonoxid,
  • csökken a szívinfarktus kockázata,
  • 1-2 nap után javul az ízlelés, szaglás,
  • 1 hét után csökken, majd megszűnik a test dohányszaga,
  • pár hét múlva nő a terhelhetőség, javul a keringés és a légzés,
  • néhány hónap után mérséklődik a köhögés, javul a tüdő öntisztulása,
  • néhány év múlva pedig a daganatos betegségek kockázata értékelhetően csökken.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DR. Smit Pal.. 2018.06.01. 03:25:37

Azert lehetne meg osztonozni, ezeket a konzumidiota faszkalapokat, akik jodogukba nem tudnak mar mit kitalalni, mint tonkrebaszni az egeszseguket. Otszoresere emelni a tb-juket, illetve a dohanyzassal osszefuggo betegseg eseten ( ami lehet egy natha is) nem latja el oket az orvos, csak 100 %-os terites elleneben.

Tanuljanak meg feleloseget vallalni magukert. Tanuljak meg, hogy nem lehet csak ugy esz nelkul elni a vilagba, mondvan majd valaki ugyis megoldja helyettem a problemat.

SarahConnor 2018.06.01. 06:00:53

A focihoz, a politikához, a tanításhoz és a dohányzás miatti oltogatáshoz mindenki ért ebben az országban.
Az a baj, hogy az első komment tükrözi az általános nézetet (és agyi színvonalat), ami hát nehezen nevezhető tisztánlátásnak.
Azt tapasztalom, hogy az emberek túlnyomó többsége meg van róla győződve, hogy minden dohányos totál élvezi a helyzetét és szeret dohányozni. Nos, ez nem feltétlenül igaz. Csak a leszoktatómódszerek nem érnek semmit, innen a visszaesések magas száma.

datam 2018.06.01. 07:11:40

@DR. Smit Pal..:

Aki alkoholista, azt meg kapásból le kell lőni, ugye? Mi közöd neked ahoz, hogy ki dohányzik, ki nem? Milyen alapon akarod te a TBjét megemelni? És ha emellett makk egészséges, és soha semmi baja nem lesz pluszban a dohányzás miatt? Te fogod visszafizetni a plusz zsetont?

egyinges 2018.06.01. 07:27:28

Az előttem szólokhoz csatlakoznék. A hétköznapi életben a biztosítók a magasabb kockázatú dolgokat erősebben árazzák, mint a kevésbé kockázatos eseteket. Pl életbiztosítások, vagyon, illetve gépjármű biztosítások. A tb esetén szintén kellene ilyen! Egy kockázati közösségben miért egy alacsonyabb kockázatú személy fizesse a magasabb kockázatú költségeit?

Amúgy meg leszokni úgy kell, hogy abba kell hagyni! Én is így csináltam 15 éve.

S. Baldrick 2018.06.01. 08:00:51

@DR. Smit Pal..: Na és ki fogja bebizonyítani, hogy x vagy y dohányzik? Mert önként nem fogja ám bevallani senki... Azt szintén lehetetlen bizonyítani, hogy egy betegség kizárólag a dohányzás számlájára írható. Láttunk már olyat, hogy valaki dohányzásnak tulajdonított betegségben halt meg, miközben soha életében nem dohányzott.

prim 2018.06.01. 09:01:48

@egyinges: igen ám, de a kockázati tényezők közül csak egyetlen egy a dohányzás! A túlsúly és a egészségtelen táplálkozás, minimum ugyanakkora kockázat!! És az alkoholisták? Ja és aki cukorbeteg kb szinte biztos hogy az egészségtelen életmósja miatt az, ugye??? Túlsúly, mozgáshiány!! Akkkor a cukorbetegek is pénzér kapják az inzulint!! Szóval ezért nincs értelme a dohányosokat szapulni! Engem sokkal jobban zavar ha valaki lusta geci mozogni , és hizik mint aza állat!! Én nem dohányzom, csak zavar hogy mindig a dohányosokat szapulják, pedig csak ők egyek kockázati tényezőből! Persze az is igaz hogy ezek összefüggenek soxor és egy dohányos sokszor alkesz is ....

kommentes nikk 2018.06.01. 09:09:59

Három és fél éve szoktam le 14 év bagózás után, szerintem a csökkentés nem jó módszer, nekem az sokadszorra sem vált be. Én egyszerűen letettem, vasárnap este még rágyújtottam, hétfőtől már nem, vettem két hétnyi tapaszt, de a 9. nap után már nem is kellett több. Az igazsághoz tartozik, hogy a sima cigi letétele után két héttel - inkább biztonsági intézkedésként - elkezdtem e-cigizni, de szigorúan nikotinmetes likviddel, ez tartott még olyan 8 hónapig, de inkább a hobbi része kötött le, tök jó volt csereberélni, vásárolgatni a cuccokat, megtanulni ellenálláshuzalt tekerni, babrálni a felszerelést, ésatöbbi, de aztán meguntam, és azt is letettem, mivel abban már semmi függőséget okozó cucc nem volt, azt simán felszámoltam eladással, és vége volt. Még annyi, hogy tudom ajánlani az Allen Carr könyvet, igazán hasznos, anyám is azzal tette le a cigit bő fél éve, szóval tesztelve duplán :)

werinter 2018.06.01. 12:37:45

Igazából én azt nem tudom megérteni, hogy ilyen dohány és cigaretta árak mellett, hogyan lehetséges egyáltalán rászokni? Én is dohányoztam időszakosan. Tehát voltak olyan idők ,amikor egy, másfél évig rendszeresen cigiztem (naponta rágyújtottam) aztán abbahagytam.
Egyébként alapból alakalmi dohányos vagyok, tehát hétvégente (nem mindegyiken), bulikon, fesztiválokon gyújtok csak rá, egyébként nem nagyon van cigi utáni sóvárgásom. Sőt! Ha alkohol nélkül rágyújtok az többnyire borzalmas "élmény". Kb. 8-9 éve vagyok így és a mai napig nem sikerült rászoknom (nem mintha baj lenne), szóval nem is igazán értem hogyan lehetséges ez :D

Terézágyú 2018.06.01. 13:28:51

"A fokozatos cigarettaszám csökkentés enyhébb elvonási tüneteket okoz, így többeknek ez jobb módszer lehet, mintha egyszerre hagynák abba a dohányzást."

Én is ezt mondtam egy ismerősömnek, aki le akart szokni: kontrolláld. Bírd ki egy (általad meghatározott) ideig.
Elvégre azért vagyunk felnőtt emberek, hogy tudjunk uralkodni a testi vágyainkon. Nem rögtön akkor eszünk/iszunk/ürítünk amikor ránk jön, hanem el tudjuk nyomni magunkban a sürgető ingert.

Terézágyú 2018.06.01. 13:29:58

@S. Baldrick:
"Na és ki fogja bebizonyítani, hogy x vagy y dohányzik?"

Ne viccelj, azt hiszed nincsenek erre módszerek? :) Főleg egy orvosnak... pillanatok alatt megállapítja...

DR. Smit Pal.. 2018.06.01. 15:33:03

@S. Baldrick: Egy alkoholszonda szeru berendezessel, par masodperc alatt kilehetne mutatni a lelegzetebol. De sima szaglassal is azonnal eldontheto, mert a dohanyoson akkor is napokig erzeheto a boren ruhajan hogy dohanyzik, ha ket napja nem gyujtott ra. Minimum egy hetig teljesen dohanyfust mentes kornyezetbe kene lennie, hogy ne tunjon fel azonnal. De aki kibirja egy hetig, az akar abba is hagyhatna.

S. Baldrick 2018.06.01. 17:09:16

@Terézágyú: Nem a kimutatásra alkalmas analitikai módszereket vitatom, hanem azt, hogy ennek adott esetben bíróság előtt is meg kell állnia (hiszen a "javaslat" szerint súlyosan érintené a feltételezett dohányos pénztárcáját). Ki és mikor ellenőrizheti? A háziorvosom kommandósok kíséretében bármikor rám rúghatja az ajtómat és vért vehet tőlem? Hogyan bizonyítható, hogy valaki önszántából vagy passzívan fogyasztja a füstöt? Meddig mutatható ki a vérből egyértelműen dohányzásra utaló elváltozás? Miért csak a dohányosok által okozott tb ráfordítást kellene kifizetni? Hiszen sokan fogyasztanak alkoholt, étkeznek egészségtelenül, mozognak keveset (vagy semennyit), élnek stresszes körülmények között vagy éppen űznek veszélyes sportokat.
Dióhéjban ennyi...
süti beállítások módosítása