Útikalauz anatómiába

Tény vagy tévhit: Kell-e aggódni az előre vagy hátrahajló méh miatt?

2018.05.22. 14:46

Mindenkit érzékenyen érint, ha kiderül, hogy valamilyen testrésze, testi jellegzetessége eltér az átlagostól, és különösen nagy ijedtséget okoz, ha éppen valamely ivarszervünkről van szó. Így vannak ezzel azok a nők is, akikkel nőgyógyászuk közli, hogy előre vagy hátrahajló méhük van. De mit is jelent ez tulajdonképpen?

utikalauzanatomiabablog-elorehajlo-hatrahajlo-meh.jpg

A méh egy körte alakú, izmos, üreges szerv, a hüvelyhez a méhnyakkal kapcsolódik, a kismedencében szalagok biztosítják a helyzetét, a petevezetékek két oldalról csatlakoznak hozzá. A méhtest többnyire a méhnyakhoz képest mintegy 45 fokkal előredőlő helyzetben van, de több más elhelyezkedési változat is ismert: a méh a szokásosnál nagyobb szögben előredőlhet, állhat egyenesen és a méhnyakhoz képest dőlhet hátrafelé is. A méhnek a leggyakoribb, enyhén előredőlő formájától eltérő, az előre- és a hátrahajló elhelyezkedésével kapcsolatban a köztudatban az terjedt el, hogy az ilyen méhű nő nehezen vagy egyáltalán nem tud teherbe esni, az átlagosnál több görccsel jár a menstruációja, és nagyobb valószínűsége van az idősebb kori méhsüllyedésnek is. Nézzük, mi igaz mindebből, kell-e tartani ilyen következményektől!

 

Legtöbbször ártalmatlan alakváltozat

Az előrehajló méh esetében a méhtest és a méhnyak közti szög kifejezettebb, a méh előrehajlik a hasfal irányába. A hátrahajló méh (retroflexio uteri) esetében a méhtest hátra, a végbél felé dől, a méhszáj előre néz. Különösen ez utóbbi igen gyakori, becslések szerint a nők negyedénél előfordul. Alkati, öröklött tulajdonság is lehet, de szerzett rendellenességként is előfordulhat, ha a méhet támasztó, felfüggesztő szalagok valamilyen okból meggyengülnek. Ennek hátterében többszöri szülés, gyulladás, vagy nőgyógyászati betegség, például mióma, ciszta, endometriózis lehet. Ha a méh mobilis marad, akkor sem az előre, sem a hátrahajló helyzet semmi különös következménnyel nem jár. Sem a teherbeesést nem nehezíti, sem a vetélés rizikóját nem fokozza, nem súlyosbítja a menstruációs tüneteket sem. A hátrahajló méh abban az egy esetben kóros, ha a méhnyaknál mintegy megtörik, teljesen hátradől a belekre, vagy ha elveszti a mobilitását, letapad, rögzül a környező szerveken (például súlyos endometriózis, gyulladások esetén). Lenőtt hátra- vagy túlságosan előrehajló méh esetén műtéti korrekcióra is szükség lehet.

 

Okozhat-e gondot?

Bár a legtöbbször nem okoz bajt a méh nem szokványos elhelyezkedése, egyes esetekben előfordulhatnak nehézségek. A teherbeesés szempontjából gondot okozhat, hogy a hímivarsejtek útja a méh felé egy-két centiméterrel meghosszabbodik, ennél súlyosabb akadálya lehet a fogamzásnak a lenőtt méhtest esetében az, ha az összenövések a petevezetéket is érintik, elzárják. Ha a méh elhelyezkedése miatt a tartószalagok rövidebbek, akkor a terhesség első felében oldalirányú fájdalom jelentkezhet.

Ha a méhtest hátrahajlik, pontosabban nem dől előre a szokott szögben és a hüvelyre nehezedik, akkor a hüvely tartóerejének meggyengülése esetén fennállhat a méhsüllyedés, a méhszáj lejjebb kerülésének, megereszkedésének veszélye. A hüvelyfal, a hüvely izmai szülés után, nagy terhelés, kóros túlsúly esetén veszíthetnek az erejükből. A méhsüllyedés kockázatát csökkentheti, a hüvelyi izmok (valamint a gátizmok, záróizmok) tónusát, erejét visszaállíthatja a megfelelően végzett intim torna. Ennek elsajátítása és gyakorlása minden nő esetében jó hatású, de azok számára különösen hasznos, akiknél a nőgyógyászuk rendellenes, méhsüllyedéssel fenyegető méhelhelyezkedést állapított meg.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása