Útikalauz anatómiába

Mekkora bajuszt növeszthetünk egy hónap alatt?

2017.11.14. 13:52

Egyre többen csatlakoznak a legférfiasabb egészségügyi prevenciós kampányhoz, a Movemberhez, és novemberben bajuszt növesztenek, hogy ezzel is figyelmeztessenek a prosztatarák megelőzését célzó szűrővizsgálat fontosságára. Ez az üzenet akár életmentő is lehet, de sokak számára a formája sem lényegtelen: mit tudunk e férfias ékességről, vajon min múlik, hogy ki, mekkora bajuszt növeszthet egy hónap alatt? 

utikalauzanatomiabablog-bajusznovesztes-movember.jpg

A bajusz a testszőrzet, pontosabban az arcszőrzet része a szakállal és az orrszőrrel együtt, az ún. terminális szőrzethez tartozik, az androgén hormonok, a tesztoszteron szintjének emelkedésével, másodlagos nemi jellegként jelenik meg a nemi érés folyamán, a kamaszkor végén. Az, hogy kinek milyen színű, mennyire hosszú, sűrű és vastag bajusza fejlődhet ki, nagyon egyedi, nagy változatosságot mutat. Alapvetően meghatározzák az illető genetikailag öröklött tulajdonságai, bár egy bizonyos mértékig lehet befolyásolni a körülményekkel, például a táplálkozással vagy az arcbőr, a szőrzet ápolásával is.  

Az arcszőrzet, a bajusz szálainak sűrűsége a hajhoz hasonló: a szőrszálak száma elérheti a 120-t négyzetcentiméterenként.  Vastagsága a hónalj- és a fanszőrzetével egyezik meg (120–140 μm), meghaladja a szempilla és a szemöldök (50–100 μm) és a haj (20–70 μm) szálainak vastagságát.

 

A bajusz növekedése

Míg a test egyéb részein a szőrzet csak meghatározott hosszúságig növekszik, az arc szőrzete a hajhoz hasonlóan folyamatos intenzív növekedésben van. Egy jól formázható bajusz növekedéséhez több hónap kell, mivel a szálak havonta átlagosan 1,2 cm-t nőnek, ráadásul később a növekedésük lelassul. A szálak „élete” növekedési szakaszokra osztható: a növekedési (anagén) fázisban naponta 0,2-0,35 mm-t nő a szőrszál a bőrben lévő szőrtüszőből, a pigmentsejtek ekkor termelik a szőrszál színét meghatározó festékanyagot, a melanint is. A növekedési fázis időtartama változik, akár 3-6 évig is tarthat. Ezt követi a rövid ideig, csupán napokig tartó átmeneti (katagén) fázis, amikor a szőrnövekedés lelassul, majd megáll. A szőrtüsző összezsugorodik, elválik a vérellátást nyújtó papillától. Az ezt követő nyugalmi (telogén) fázisban a szőrtüsző hónapokig nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd az elöregedett szőrszálat az újonnan növekvő szőrszál kilöki, és újra indulnak a szőrnövekedés fázisai. A hajon és az emberi szőrzeteken egyszerre megtalálhatók mindhárom fázisban lévő szőrszálak, de a legtöbb a növekedési szakaszban lévő, így a szőrszálak elöregedése, újratermelődése folyamatos, a kihullott szálak miatt láthatóan nem ritkul a szőrzet.

 

Befolyásolható-e a bajusz hossza?

Ha már valaki – akár a Movember kampányhoz csatlakozva, akár divatból vagy bármi más okból  - a bajusznövesztés mellett dönt, előbb-utóbb szinte presztízskérdést csinál belőle, milyen szőrzetet sikerül az orra alá varázsolni.  Kozmetikus, bőrgyógyász szakemberek tanácsait gyűjtöttük össze, mit tehetne ennek érdekében. A bőr megfelelő ápolása sokat segíthet a szőrnövekedésben. Ehhez hozzátartozik a megfelelő hidratálás – nem férfiatlan férfiaknak sem arcápoló krémet használni! -, sőt, a bőr elpusztult hámsejtjeinek időnkénti eltávolítása is bőrradírral, a bőr vérellátásának serkentése az arcbőr gyöngéd masszírozásával.

A bőr és függelékei, a haj, a szőr és köröm épségét segíti a B7 vitamin (biotin) megfelelő bevitele, erről tojás, olajos magvak, banán és gomba fogyasztásával lehet gondoskodni.

Általában az egészséges táplálkozás, amely elegendő fehérjét, vitaminokat, vasat és egyéb nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaz, például sovány baromfihúsokat, halakat, tojást, olajos magvakat, friss zöldséget, gyümölcsöt, hozzájárul a szőrzet egészségéhez is.

Aki szép, gondozott szakállt, bajuszt akar, szerezzen be fésűt, ollót erre a célra. A fésűvel rendezettebbé teheti, de vágni, formázni az első hetekben még nemigen lesz alkalma.

 

Változó divat, változó bajuszok

A bajuszok divatja a történelem folyamán sokféleképpen változott, van példa a maga természetességében teljesen meghagyott, szakállal egybefolyó, szakáll nélküli, formáját tekintve pedig a lekonyuló, a harcsa-, a pörge, a hegyes és az egyenes, nyírott bajuszra is.

Előfordult, hogy nemcsak a férfiasság jelképe, hanem egyfajta csoportidentitás jele is volt, például a magyar történelemben, amikor a magyar hazafiak az (akkor éppen a sima arcbőrt kultiváló) osztrák befolyással való szembeszegülésként növesztették meg. A Guinness rekordok között feljegyeztek extrém hosszú bajuszokat is: a svéd Birger Pellas bajuszát 290 centiméteresnek mérték. Őt két indiai férfi követi, a brahmin Maszurija 259 centis, Karna Ram Bheel pedig 238 centis bajusszal dicsekedhetett. Ez utóbbi életfogytiglani börtönbüntetésének unalmát igyekezett elűzni bajuszának ápolgatásával.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása