Útikalauz anatómiába

Kaphatunk szívrohamot az ijedtségtől?

2017.10.24. 14:25

„A szívverésem is elállt” – mondjuk különösen nagy ijedtség esetén. Tényleg, mi ezzel a helyzet, valóban lehetséges halálra rémülni?

utikalauzanatomiabablog-kaphatunk-szivrohamot-az-ijedtsegtol.jpg

Halálra rémülhetünk az ijedtségtől?

Nem kellett túl sokat keresgélni az interneten, máris tucatjával találtunk ezzel kapcsolatos híreket. Olvashattunk például arról, hogy földrengés esetén nemcsak az összeomló épületek szednek áldozatokat, hanem az ijedtség miatti szívroham is. Máshol egy betörő váratlan felbukkanása okozta egy idős nő halálos szívrohamát. Végigfutott a világhálón annak a két francia férfinak az esete is, akiket vacsorázó asztalnál találtak holtan: a vizsgálat kiderítette, hogy egyikük félrenyelt, megfulladt, másik pedig ezt látva, az ijedtségtől, döbbenettől rátörő szívrohamban halt meg. Az ijedtségnek elsősorban annál lehet ilyen következménye, akinek egyébként is fennáll valamilyen szívproblémája. Nézzük, mi minden történhet ilyenkor a szívben!

 

Meglévő szívproblémák

A szív nem tökéletes működését, a szívizomzat vérellátási elégtelenségét, a koszorúerek szűkületét jelezheti például az angina pectoris, amely a szegycsont táján kialakuló, heves, szorító fájdalommal vagy nyomásérzéssel, verítékezéssel, hányingerrel, nehézlégzéssel, halálfélelemmel járhat együtt. Ilyen anginás fájdalmat – ami még nem okvetlenül szívroham, de megsokszorozza annak előfordulási esélyét – kiválthat  fizikai vagy pszichés megterhelés, amikor a szívizom oxigénigénye megnő, de a koszorúerek nem tudják ezt megfelelően biztosítani.

A népbetegségnek számító érelmeszesedéstől független mechanizmussal alakulnak ki a szívizom kóros szerkezeti átalakulásával járó, úgynevezett cardiomyopathiák, melyek az előbbinél számottevően ritkábbak. Nem okoznak anginás panaszt, viszont hirtelen halálra hajlamosíthatnak.

utikalauzanatomiaba-lehetseges-halalra-remulni.jpg

Az összetört szív szindróma

Heveny mellkasi fájdalommal jár az ún. összetört szív (vagy Tako-tsubo) szindróma is, amelynek kiváltója szintén lehet nagyobb trauma, ijedtség, stresszhatás, de akár nagy intenzitással megélt pozitív történés is. Hátterében a stresszhormonok által kiváltott, koszorúérbetegségtől független, átmeneti szívizombántalom áll. A viszonylag ritka betegség tünetei nem különböznek a szívinfarktusétól, a két kórkép elkülönítése kizárólag kórházi körülmények között lehetséges. A ritkasága ellenére a köztudatban jelenlévő szindróma nem merülhet fel laikus diagnózisként, fenti tünetek esetén mindenképpen sürgősségi ellátást kell igénybe venni, késlekedés nélkül.

 

Megtévesztőek lehetnek a pánikbetegség tünetei

Pánikbetegség is okozhat az infarktushoz megtévesztésig hasonló tüneteket, elkülönítésük orvosi feladat. Fontos, hogy a nagyobb aggodalomra okot adó szervi szívbetegség kizárása után a panaszok tisztázása ne maradjon félbe, történjenek vizsgálatok esetleges emésztő- és mozgásszervi, vagy akár pánikbetegség irányában is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása