Útikalauz anatómiába

Mitől korog a gyomrunk?

2017.06.27. 09:40

Ha a kérdést feltennénk a körülöttünk lévőknek, tízből legalább kilencen gondolkodás nélkül rávágnák, hogy: „Azért korog, mert éhesek.” És bizony mind a kilencen tévednének, legalábbis részben. Körüljártuk a kérdést, hogy mi áll a gyomorkorgás hátterében.

utikalauzanatomiaba-mitol_korog-a-gyomor.jpg

Kínos helyzetbe hozhat, amikor a gyomrunk hangos – kívülről is hallható - korgással próbálja felhívni a figyelmünket a létezésére, diszkomfort érzésére, adott esetben az ürességére. A problémával foglalkozni kell, hogy a kellemetlen hangokat mielőbb elhallgattassuk – hiszen a civilizált világban az emésztőrendszerünk egyetlen ilyen figyelmeztetése, megnyilvánulása sem „szalonképes”. Ehhez azonban tudnunk kell, tulajdonképpen mi is okozza ezeket a furcsa hangokat. Éhség vagy éppen túltöltött gyomor, esetleg túl sok lenyelt levegő?

 

Keverőüzem

A gyomorkorgás az emésztési folyamatok során alakul ki. Amikor eszünk, a megrágott, gyomorba jutott táplálékfalatokat a gyomorfal izmainak perisztaltikus mozgása keveri össze az emésztést segítő gyomornedvekkel, az emésztőenzimekkel és a gyomorsavval. Ezzel a – nagyjából húsz másodpercenként ismétlődő – izommozgással a gyomor a táplálék hasznosulását, felszívódását segíti, készíti elő, mielőtt továbbítaná a bélcsatornába. A gyomornedvvel kevert táplálékmassza mindig tartalmaz valamennyi légnemű anyagot is, a falattal együtt lenyelt levegőből illetve az emésztés során keletkezett gázokból. Ezeknek a gázbuborékoknak a mozgása, préselődése, réseken átszivárgása adja azt a morajló, morgó hangot, amelyet valamennyire leszigetel ugyan a gyomortartalom, de olykor mégis hallható hangként jelenik meg.  A gyomor izmai azonban nemcsak akkor mozognak, amikor van mit összekeverni, hanem „üresjáratban”, éhesen, kiürült gyomor esetén is. Ilyenkor az izmok a gyomorban termelődő nedveket és a bennrekedt levegőt mozgatják, préselik, továbbítják, ami ezt a sajátos, korgó hangot adja. A gyomorhoz hasonlóan az emésztőcsatorna alsóbb szakaszain, a belekben is folyik ez a béltartalmat mozgató, továbbító izommunka. Ha a belekbe túl sok levegő jut vagy ott túl sok gáz termelődik, akkor ezek a bélmozgások is tudnak kínos hangokkal kellemetlenséget okozni. 

 

Mit tehetünk ellene?

Az esetek nagy részében az érintett kínosabbnak érzi az éhség miatti gyomorkorgást, mint amilyennek a körülötte lévők érzékelik. Ha mégis gyakran vagy kellemetlenül hangosan fordul elő, vigyázni kell arra, hogy teljesen ne ürüljön ki a gyomrunk, ha más nem, egy kis keksz vagy egy pohár víz legyen a kezünk ügyében, amivel elcsitíthatjuk. Ha viszont általában az emésztési folyamatok alatt, teli gyomorral jelentkeznek a kínos gyomorhangok, akkor csak azzal védekezhetünk, ha könnyebben emészthető ételeket választunk, és vigyázunk, hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk (pl. rosszul megrágott falatokkal vagy szénsavas italokkal), illetve igyekszünk kerülni a „gázos”, puffasztó hatású ételeket. Így az emésztőcsatornában haladó massza kevesebb levegőt, gázbuborékot fog tartalmazni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2017.06.27. 22:08:30

És akkor mi van, ha üresen is, vagy egy pohár víz után is, vagy egy falat után is, vagy egy adag körömpörkölt után is (vagyis gyakorlatilag állandóan) korog?

silverrant 2017.06.27. 22:22:10

De a hasi hangok nem kínosak. Én alig ismerek olyat aki ilyen miatt szégyenkezne.
Mivel nem lehet uralkodni rajta ezért nem lehet felelősséget se vállalni értük.
süti beállítások módosítása