Útikalauz anatómiába

9 tipp a refluxos panaszok enyhítésére

2016.11.08. 11:34

Bárkivel előfordulhat olykor, hogy egy-egy étkezési „kilengés”, alkalmi túlevés következtében égni kezd a gyomra, vagy csípő érzés jelentkezik a nyelőcsövében. A gyakran jelentkező panaszokat azonban nem érdemes elbagatellizálni, mert a visszatérő gyomorégés refluxot jelezhet. Lássuk, mit tehetünk a refluxos tünetek megelőzése, enyhítése érdekében!

utikalauzanatomiaba-reflux.jpg

Vannak, akik múló kellemetlenségnek, vagy éppen az idősödés, az életkor velejárójának tekintik a visszatérő gyomorégés problémáját, pedig ezeket a tüneteket érdemes komolyan venni. A mellkasban illetve a nyelőcsőben érzett égő, csípő érzés, fájdalom a mindennapi életvitelt megkeseríti, megnehezíti nemcsak a munkavégzést, de még a pihenést is.

Több nagy létszámú kutatás igazolta, mennyire rontja az életminőséget a reflux: a legtöbben arról számoltak be, hogy az éjszaka is jelentkező tünetek miatt rosszul alszanak, nem tudják magukat kipihenni, fáradtak, kedvetlenek, alig van energiájuk napközben. Nyilván az sem véletlen, hogy a táppénzes okok toplistáján a megfázás után rögtön másodikként a reflux áll.

Alkalmi kellemetlenségből tartós betegség

A kínzó, égető érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza, jellemzően egy-egy túlságosan bőséges étkezés vagy valamilyen nehezebben emészthető étel fogyasztását követően. A reflux leggyakoribb oka, hogy a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom nem zár rendesen, a hasűri nyomás megemelkedésekor résnyire kinyílik. Kisebb részben okozhatja a nyelőcső renyhe mozgása, vagy a nyál összetételének problémája is, ha nem közömbösíti kellően a gyomorsavat.

Kiket érint a reflux?

A jelenséget a kismamák is jól ismerik a terhesség utolsó hónapjaiban, és megtapasztalják azok is, akik alma típusú, hasi elhízással küszködnek. A refluxos tünetek alkalmanként egészséges embereknél is jelentkeznek. Náluk azonban a szervezet védekező mechanizmusa jól működik, így csak ritkán érzékelhető a probléma: a savat gyorsan a helyes útra tereli a nyelőcső normális mozgása, semlegesíti a nyál. Akinél viszont rendszeressé, gyakorivá válik az égető érzés, a sav visszaáramlása, annál felmerül, hogy refluxbetegsége van.

utikalauzanatomiaba-gyomoreges.jpg

Honnan tudom, hogy refluxom van?

A reflux legtipikusabb tünete a rendszeres gyomorégés. Az égető érzés jelentkezhet a gyomorszáj táján, a mellkasban, a nyelőcsőben és a torokban is. A mellkas felé sugárzó fájdalom, a csípő, maró érzés a torokban, a kellemetlen, savanykás szájíz, a gyakori gége- és garatgyulladás, a fokozott nyálképződés, az étkezés utáni émelygés, hányinger jelzi leggyakrabban a problémát.

A rendszeresen kellemetlen (savanyú, fémes vagy keserű, csípős) szájíz kialakulhat a rossz fogak miatt is, de leggyakrabban a reflux miatt a nyelőcsőből felszivárgó gyomorsav okozza. A megszokottnál bőségesebb nyáltermelés is jelezheti a bajt, mert ezzel a szervezet a maró, irritáló anyagok semlegesítésére törekszik.

Az általános tünetek mellett számos, más betegség panaszaként is ismert jelenség hátterében szintén állhat a reflux, vagyis a gyomorsav visszafolyása. Így refluxbetegségre utalhat még a láz nélküli torokfájás, a fojtó érzés, a rekedtség, a gyakori böfögés és a csuklás, a haspuffadás is.

9 tipp, amellyel megelőzhetőek, enyhíthetőek a refluxos panaszok

  • Inkább többször, kisebb mennyiséget együnk, naponta akár öt-hatszor, de keveset.
  • Kerüljük az irritáló ételeket, italokat: a csípős, savas, savanyú ételeket, alkoholos és szénsavas, mentolos készítményeket, a csokoládét, a fekete teát és a kávét. Minden érintettnek meg kell figyelnie, melyek azok az ételek, amelyek kiváltják a tüneteket, mert ez nagy egyéni különbségeket mutat!
  • Minden falatot alaposan rágjunk meg, mert a lúgos nyállal keveredve jobban emészthetővé válik!
  • A kialakult gyomorégést száraz („háztartási”) keksz, tej, lágy tojás, zabpehely vagy búzadara, zsírtalan krumpli enyhítheti a leghamarabb.
  • Az éjszakai panaszok elkerüléséért ajánlatos lefekvés előtt négy órával enni utoljára.

  • A refluxra hajlamosaknak érdemes megemelni az ágyuk fejvégi részét vagy magasabb párnát használni, hogy a visszaszivárgást ezzel is akadályozzák.
  • Okosabb kerülni a túl szoros ruházat, öv használatát és a hosszas ülő, görnyedt testtartást.
  • A túlsúlyosak számára minden leadott kiló nyereség, közelebb visz a refluxtól való megszabaduláshoz!
  • A stressz oldására keressünk természetes stresszkezelő módszereket a nyugtatók szedése helyett, mert ezek lazítják a gyomor záróizmát is.

Milyen következményekkel járhat a kezeletlen reflux?

Ha a probléma kezeletlen marad, a savas hatástól károsodik a nyálkahártya, ami gyulladáshoz vezet, ez pedig tovább ront a nyelőcső mozgásán, így a károsító hatás egyre erősebb lesz. Kezelés hiányában olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a nyelőcsőszűkület, illetve a nyelőcsődaganat, amelynek létrejöttét elősegíti a sav folyamatos maró hatása. Ezért fontos, hogy a refluxra utaló panaszokkal mielőbb orvoshoz forduljunk!

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.cigarettatoltogep.com · http://www.cigarettatoltogep.com/ 2016.11.08. 13:38:29

Ez jó, néha Nekem is van, feltétlen kipróbálom a tippeket! :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.09. 02:06:50

Még két jótanács:

1. Jobb oldalra fordulva feküdj! Egy orvos javasolta.

2. Én tejet iszom, apró kortyokban, egész nap, összesen 1-1,5 litert. Orvosok ezt nem javasolják, de nekem nagyon bejön.

V.János78 2016.11.09. 03:12:12

Az én betegségem sajnos a reflux egyik ritka példája. Évekig kezeletlenül garázdálkodott a reflux és a gyomorsav, sok kárt tett a nyelőcsőben. 2008-ban egyik napról a másikra fájdalmassá vált a nyelés(egy halszálka lenyelésére gyanakodtam akkor), az évek alatt végigjártam szinte az összes budapesti gasztroenterológiát, 3-szor vállaltam a borzasztó gyomortükrözést is, de sehol semmit nem találtak, ráfogták, hogy lelki oka van, pszichoterápiára küldtek. Természetesen ezzel sem javult semmit. Nagy darabos refluxgyógyszereket írtak fel, mikor mondtam,hogy szilárdat nem tudok nyelni!! Meg étvágynövelőt, mikor mondtam, hogy étvágyam volna! 5 évnek kellett eltelnie, mire végre egy orvosnő mondta, hogy az egyik gyógyszer pont az ilyen betegeknek van, vízben feloldható apró szemcsékre, amelyek már a gyomorban kezdenek hatni, kiválni a szemcsékből. Addig évekig teljesen gyógyszer nélkül szenvedtem, csak Salvus-víz volt. A reflux tipikus tünete, a főleg éjjel előtörő erős nyaki, mellkasi, és hátlapockába sugárzó szorító, nyomóérzés kínzott. A pépes étrend miatt 60 kiló alá fogytam (180 cm magas vagyok). Se gyümölcsöt, se húst, se kenyeret nem tudok enni, csak turmixolt főzelékeket, pudingot, folyékony tápszert. A gyógyszert már 3 éve szedem, szerencsére megszüntette ezt a gyakori nyomásérzést, de sajnos továbbra sem tudok szilárdat nyelni 8 éve már...Ezen nem javított. Nagyon elkeserítő ezt megélni fiatalon, és elvesztettem a hitem, hogy tudok még valaha rendesen enni, mint mások. Pedig jónevű gasztroenterológusoknál is jártam, de emberileg elkeserítő az a felszínesség, közöny, ahogy 1-2 perc alatt elküldtek valami hasraütött diagnózissal. Minden refluxosnak azt tanácsolom, vegye komolyan ezt az alattomos betegséget, sokszor évekig sunyin garázdálkodik! A gyógyszereket szedni kell, különben maradandó emésztőrendszeri károsodást is okozhat. Vajon létezik olyan, hogy a nyelőcső felszíne, vagy izomzata véglegesen károsodik a sok évi refluxtól?...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.11.09. 06:58:13

Nekem is van. De csak lefekvéskor. De este hat után nem eszek, így 11 tájban már üres a gyomrom. Van egy zacskó szódabikarbóna az ágyam mellett, meg egy üveg víz. Ha pedig már délután érzem hogy sok a savam, akkor beveszek egy sav blokkolót. A Pantoprazol nekem nagyon bevált. Ha odafigyelek és megszűnik a gyulladás, abszolút semmi bajom.

2016.11.09. 07:40:53

Szeretem az ilyen cikkeket. Ez mind mese.
Elmesélem apám szotirját. Lassan 10 éve küzd a refluxszal. Járt ő már mindenhol, csak a Holdon nem. Gasztro, belgyógyász, házidoki, stb-stb-stb. Sehol semmi eredmény. Nála rohamszerű gyilkos, kínzó köhögőroham jön randomszerűen a legváratlanabb időben és helyen. Emellett folyamatosan kb 2 másodpercenként köszörüli a torkát, mert mindig azt érzi, hogy ott van valami. Ha valamit melózik kint a szabadban, akkor van, hogy észre sem veszi és meg sem mukkan, semmi ingere nincs. Ahogy elkezdünk beszélni róla már egyből köszörülnie kell. Ő is tudja, hogy ennek már pszichés okai is lehetnek.
De ami a lényeg, a gyomorszáj ha kitágul olyan lesz mint egy kinyúlt zokni. Ezt a büdös életben semmilyen gyógyszer vagy homeopátis faszság nem állítja vissza. Ezért mondom hogy ez mind mese. Minden doki, akinél járt csak gyógyszert adott neki, savlekötőt meg ilyesmiket. Nem a gyomorsavval van a gond, anélkül nem is működhetne az emésztés. A gond a gyomor kilazult, kitágult szájával van. Na ezt már csak műteni lehet, de a kérdés az, hogy megéri? Mi van ha rosszabb lesz.
Szóval én igazán mennyire kellemetlen betegség, de megoldás az nincs. Fater kínkeservesen vészel át pl. egy temetést, egy várakozást csendben az okmányirodán, stb. Nem szeret kimozdulni velünk sehova, mert szégyelli, hogy köhög, köszörül. Tök jó lenne színházba menni, de nem jön. 64 éves, fél a műtéttől.

A dokikról meg az a véleményem, hogy 90%-a kuruzsló.

Gerilgfx 2016.11.09. 08:34:42

nálam ez vált be:
1. lefekvés előtt 4 korty vízben oldott savlekötő
2. ébredés után 4 korty vízben oldott savlekötő

90%-ban mérsékelte a panaszaimat.

a lényeg, hogy a savlekötő bevétele előtt 2 órával, utána 1 órával szabad csak enni.

büdösbanya 2016.11.09. 08:57:45

@V.János78: Pontosan erre hívnám fel én is a figyelmet, hogy a cikkel ellentétben nem mindig az égő érzés a vezető tünet, hanem a mellkasi nyomás. Jómagam két évig szenvedtem és jártam különböző orvosokhoz, mert olyan érzésem volt, mintha ülne valaki a mellkasomon és a vállamon. Nem egy ponton fájt, hanem hol a szegycsontomnál, hol valahol belül, meghatározhatatlanul, hol a hátamnál. A "mellkas" szóra persze mindenhol a kardiológiára zavartak, kardiológiai téren már úgy ki voltam vizsgálva, mint egy űrhajós. Azt furcsállottam, hogy a negatív kardiológiával mindenki elintézettnek tekintette a dolgot, holott a tüneteim továbbra is fennálltak. Mígnem a saját kutakodásom eredményeként felmerült bennem, hogy hátha a gyomorból ered ez a probléma, és miután kierőszakoltam egy gasztroenterológiai beutalót, meglett a megoldás! Reflux, gyomornyálkahártya-gyulladás, Pantoprazol. Három hónap múlva tünetmentes lettem.

Pista Bácsi 2016.11.09. 10:38:32

@Nortonmanx: Lehet, hogy szerinted ez hülyeség, de akkor mit szólsz ahhoz, hogy nálam a tippek 80 %-a bejön és megszünteti a tüneteket?

2016.11.09. 10:49:06

@Pista Bácsi: Elhiszem, ha működik, sőt örülök is hogy nálad segít. Apunál szerintem már súlyosabb a helyzet. Csak az a baj, hogy kb. itt megáll a sztori, mivel a dokik csak szétteszik a kezüket. Kérdem én, akkor most mi a következő lépés?
Savat köhög fel, rekedt a hangja, ég a gyomra.
Most persze jogos ha valaki azt mondja miért nem kezdte el hamarabb?! Elkezdett ő már a tünetek legelején dokihoz menni, de ugyanezek voltak a tapasztalatok.

levellek 2016.11.13. 10:43:25

Legalon, Probiotikum, vagy grapefruit mag kivonat - egy-egy próbát megér.
süti beállítások módosítása