Útikalauz anatómiába

Ekcéma kínozza? 7 tipp a kibírhatatlan viszketés ellen

2016.09.13. 09:34

Sokan szenvedünk az ekcéma visszatérő tüneteitől: egyre gyakrabban jelennek meg a viszkető, fájdalmas, gyulladt foltok a bőrünkön, miközben az sem egyértelmű, hogy tulajdonképpen mi váltja ki azokat. Nézzük együtt, mit lehet tudni erről a titokzatos betegségről, hogyan kerülhető el, vagy legalább hogyan lehet enyhíteni a kellemetlenségeit!

utikalauzanatomiaba-ekcema.jpg

Lássuk, hogyan kezelhetőek az ekcéma tünetei!

Mik az ekcéma jellegzetes tünetei?

Az ekcéma tünetei, a viszkető, kipirult, hámló, pikkelyesedő, olykor nedvedző hólyagocskákkal, pörkökkel borított bőrterületek a test bármelyik részén megjelenhetnek, a kezeken és az arcon különösen gyakoriak. Az ekcéma kezelését az nehezíti, hogy számos kiváltó oka lehet, az örökletes tényezőktől kezdve az az immunrendszer hibás működésén, az allergiás jelenségeken át egészen a stresszhatásokig, a lelki tényezőkig. Sok esetben több körülmény együttes hatására jelennek meg a tünetek, például egy stresszes időszak, vagy a szervezetet legyengítő betegség után. Az ekcémások bőre jellemzően száraz típusú. Gyakran szénanátha jellegű panaszaik, asztmás tüneteik is vannak.

Milyen típusú ekcéma a leggyakoribb?

Az ekcéma legtöbbször előforduló típusa az örökletes atópiás dermatitisz vagyis idült bőrgyulladás. Veleszületett betegség lévén, gyakran már csecsemőkorban jelentkezik. A bőrpanaszok mellett egyéb atópiás betegségek, például asztmás tünetek is mutatkozhatnak a beteg gyerekeknél. Csecsemőknél az arcon, homlokon, esetleg a fejen, a fül környékén, karokon jelentkezik legtöbbször a viszkető, sokszor nedvedző, pörkösödő gyulladás, kisgyermekkorban a könyök és térdhajlat, csukló érintett elsősorban, tizenéveseknél inkább a kézen, a lábon, és hajlatokban láthatóak száraz, érdes tapintású, hámló tünetek. Előfordul, hogy a gyerekkori tünetek enyhék, vagy el is maradnak, és csak felnőtt korban derül fény a problémára.

Hogyan alakul ki az ekcéma?

A kontakt ekcéma esetében a bőrre került anyag egyrészt közvetlenül károsíthatja, irritálhatja a bőrt irritatív kontakt ekcémát okozva, másrészt kifejtheti hatását allergiás úton is. Az irritatív ekcémát leggyakrabban lúgok, savak, szerves oldószerek, detergensek okozzák, amik közvetlenül károsítják a hámsejteket. Allergiás kontakt ekcéma esetében a kiváltó anyagok (pl. egyes fémek, kozmetikumok hajfesték, egyes  külsőleg használt gyógyszerek és számos más anyag) – ismételt találkozást követően-allergiás túlérzékenységi reakciót hoznak létre a bőrben. Az első találkozás alkalmával immunfolyamat indul be az adott anyag ellen és kialakul egy érzékenység az adott anyaggal szemben. Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, azonnal elindul a folyamat és az allergiás tünetek 10-14 nappal később jelennek meg. A bőrtünetek színesebbek változatosabbak, mint irritatív dermatitis esetén.

Hogyan enyhíthetőek az ekcéma tünetei?

Az ekcéma makacs betegség. Míg egyes formái meggyógyíthatók, vannak olyanok, melyek esetében a tünetmentesség fenntartása is csak nehezen, a kiváltó ok, okok gondos kerülésével, és folyamatos, megfelelő bőrápolással érhető el. A tünetek hátterében lévő okot általános kivizsgálással, bőrkaparék vizsgálattal, és allergia teszttel lehet megállapítani. A  heves tünetek megfelelő kezeléssel és tudatos életmóddal enyhíthetők.

Az ekcémát többnyire kúraszerűen alkalmazott kenőcsökkel kezelik, melyek gyakran szteroidot tartalmaznak. Patikában kapható készítményekkel a viszketés csökkenthető, amire szükség is van, mert a gyulladt bőr elvakarása felülfertőződést is okozhat. Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás, a száraz bőr rendszeres zsírozása.

Mivel az ekcémát fellobbanthatja a stressz, ezért ajánlható minden pozitív szemléletet erősítő, stresszoldó tevékenység végzése, valamilyen stresszkezelést segítő technika, például relaxáció, légzőgyakorlat, meditáció, agykontroll stb. elsajátítása.

7 tipp ekcémásoknak

Viseljünk pamut ruhát!

Természetes, pamut alapanyagú ruházatot viseljünk, kerüljük a műszálas és a gyapjú holmikat, különösen a bőrrel közvetlenül érintkező darabok esetében.

Fürdés helyett zuhanyozzunk!

A hosszas bőráztatás nem előnyös, ezért vizes házimunkához használjunk védőkesztyűt, meleg kádfürdő helyett válasszuk a hűvösebb zuhanyt, strandoláshoz használjunk bőrvédő krémet.

Ekcémásoknak ajánlott tisztálkodó szereket válasszunk!

Használjunk gyógyszertárban kapható, ekcémásoknak ajánlott, bőrkímélő, allergénmentes tisztálkodó szereket!

Figyeljünk a hidratálásra!

A gondos bőrápolás és a megfelelő hidratáló, bőrtápláló készítmények használata mindenkinél fontos, az ekcémával küzdőknek azonban érdemes kiemelt figyelmet fordítani a napi bőrápolásra. Bőrszárazság, ekcéma esetén a zsírozó bőrápoló készítmények rendszeres, napi használata javasolt.

Kerüljük a mesterséges összetevőket!

Ne használjunk színezéket és mesterséges összetevőket, illatanyagokat tartalmazó kozmetikai és háztartási tisztító szereket!

Vigyázzunk az allergénekkel!

Új szer alkalmazása előtt tájékozódjunk körültekintően, mert még a gyógynövények közt is akadnak olyanok, amelyek allergén hatással rendelkeznek.

Kerüljük a fűszeres ételeket!

Főzés során, illetve étterembe látogatva lehetőleg kerüljük a túlságosan erős, fűszeres ételeket! Étrendünkben legyen minél több friss összetevő! Fogyasszunk minél kevesebb tartósítószert, adalékanyagokat, ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köksal Baba 2016.09.14. 08:14:28

Nekem anno azt is ajánlották, hogy ne egyek olajos magvakat (mogyoró, dió, mandula, szotyola, tökmag, stb.). Igazuk volt, mert ezek az ételek felerősítették a tüneteket.

Szerencsére "kinőttem" ezt a betegséget és most annyi magot ehetek, amennyi belém fér.

gatti979 2016.09.14. 08:25:00

En is áldozata voltam ennek. De mandulakivétel után rohamos volt a gyógyulás. Ajánlom minden szenvedő alanynak. Keresse meg a gócpontot ws likvidálja. Kinőhető, gyógyítható! Fel a fejjel!!! :)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2016.09.14. 08:43:33

Dermovate kenőcs, oszt csókolom.

Attila Racz 2016.09.14. 10:48:51

Az en felesegemnek is van es szegeny mar mindent kiprobalt, de semmi nem segitett. Egesz eleteben volt ekcemaja es neha rossz nezni, ahogy ketsegbeesetten vakaja a kezeit.

Sajnos nem mindenkinel segitenek ezek a praktikak.

Boka1 2016.09.14. 17:39:51

A só hiány egyik jele az ekcéma. Nem a tünetet kell
" kezelni" , hanem az okot megszüntetni.

Albert Ejstejn 2016.09.14. 19:32:55

Az ekcemanak sok oka lehet, ezert biztos mindenkinel mas vallik be, de a napozast erdemes kiprobalni. Nekem egy het alatt elmult az elotte honapokig egesz telen valtozatlanul meglevo ekcema. Pedig csak napi fel orat napoztattam a kezem.
süti beállítások módosítása