Útikalauz anatómiába

Hogy ne sírással kezdődjön a tanév!

2015.09.01. 11:51

Óvodás, kisiskolás gyerekek szülei gyakran tapasztalják, hogy noha napbarnítottan, kicsattanó egészségben kísérik gyermeküket a tanévnyitóra, akár már néhány nap múlva betegen hozzák haza: elkap valami fertőzést, náthás, torka fáj, esetleg kiütései vannak, hányás, hasmenés kínozza. Miért van ez így, elkerülhető-e, hogy az első hetek máris hiányzásokkal teljenek? Összeszedtünk néhány lehetséges okot, amelyre tanácsos odafigyelni!

iskolakezdes-utikalauzanatomiaba.jpg

Tanévkezdő stressz

Bár mi szülők olykor hajlamosak vagyunk bagatellizálni, de jó tudni, hogy egyáltalán nem lebecsülendő az a stresszhatás, amely már a legkisebb gyerekeket is éri. Különösen akkor kell számítani erre, ha a kicsi új intézménybe kerül: bölcsődéből óvodába vagy oviból iskolába lép, esetleg iskolát, osztályt kellett váltania. A szorongás, az új társaktól, új nevelőktől, új követelményektől való félelem olyan hatással lehet rá, hogy sem aludni, sem enni nem tud rendesen, ami az immunrendszerét hamar meggyengítheti, a fertőzések ellen védtelenebbé teheti. Nemegyszer fordul elő az is, hogy a gyerek mintegy „betegségbe menekül”: kimutatható szervi okok nélkül gyomorgörcs, hányás, hasmenés fogja el. Tévedés lenne ilyenkor azt hinni, hogy a gyerek szimulál: ezek a - pszichoszomatikus alapon kialakuló – tünetek nagyon is valódiak!

Mit lehet tenni? Legfontosabb, hogy sokat-sokat kell beszélgetni vele! Amelyik gyerek tudhatja, hogy a szülei ismerik és komolyan veszik a gondjait, szeretetteljes, biztonságos, stabil háttér áll mögötte akkor is, ha kudarcok, csalódások érik, vagy ha esetleg átmenetileg nem tudja teljesíteni a megnövekedett elvárásokat, az testileg-lelkileg sokkal ellenállóbb lesz a külső hatásokkal szemben.

Ismeretlen mikroflórák

Mindannyiunk szervezetében baktériumok tömege él, egyfajta szimbiózisban. Többségük nemcsak hasznos, hanem nélkülözhetetlen is a számunkra, hiszen a bőrön és a nyálkahártyákon segít védekezni a külső kórokozók ellen, a bélrendszerben megtelepedve részt vesz az emésztésünkben stb. Mellettük mindenkiben élnek „semleges” és patogén baktériumok is, amelyeket az egészséges szervezet épp a bélflóra egyensúlya által képes kordában tartani. A családtagok védelmi rendszere „ismeri” egymás baktériumflóráját, így a szülők, testvérek nem jelentenek egymás számára veszélyt. Amikor azonban a gyerek új közösségbe kerül, nagy tömegben találkozik olyan kórokozókkal, amelyek az ő szervezete számára ismeretlenek, védettsége még nem alakult ki velük szemben. Így őt megfertőzhetik olyan baktériumok is, amelyekkel a másik gyerek régóta baj nélkül együtt él. Nem arról van szó tehát, hogy felelőtlen szülők „betegen adták be” gyereküket, és így került be a közösségbe a fertőzés, hanem előfordulhat, hogy egy teljesen egészséges gyerek hordozta azt. Ezért nem jó „túlvédeni”, mintegy üvegbúra alatt tartani a kicsit, nyugodtan engedjük, hogy például a játszótéren más gyerekekkel kerüljön kapcsolatba, az sem baj, ha összekoszolja magát. Természetesen már a legkisebbeket is meg kell tanítani a higiénia alapszabályaira, a vécézés utáni, evés előtti kézmosásra, amely segíthet elkerülni a fertőző kórokozók bevitelét.

Kósza vírusok

A késő ősz hűvös, ködös, esős heteiben hamarosan megjelennek a nátha-, influenza- és egyéb légúti vírusok is. Egy-egy gyerekközösségben, az óvodai szoba vagy a tanterem zárt légterében ezek pillanatok alatt terjednek tovább, lázat, hurutos tüneteket, általában egy-egy hetes betegséget okozva. Nemegyszer a fertőzések szinte követik egymást, egy óvodás vagy kisiskolás gyermek évente átlag 6-8 felső légúti gyulladáson esik át. Ezt elkerülni alig-alig lehet, legfeljebb arról gondoskodhatunk, hogy a gyerek immunrendszerét a lehető legjobban megtámogassuk egészséges, vitamindús ételekkel, friss zöldségekkel, gyümölccsel, esetleg táplálékkiegészítő vitaminkészítményekkel is. Nagyon fontos, hogy a gyerek rendszeresen mozoghasson, az iskolai tornaórákon és a szervezett edzéseken kívül is, azoknál kötetlenebb, lazább, örömtelibb formában, lehetőleg szabad levegőn. Az immunrendszerét erősíti az is, ha biztosítjuk neki az elegendő pihenést, napi 8-10 óra nyugodt alvást.

Csak gyógyultan vigyük újra!

Bármilyen nehéz megoldani, nagyon fontos, hogy ezeket a fertőzéseket teljesen ki kell kúrálni! Csak akkor vigyük újra óvodába, iskolába a gyereket, ha teljesen meggyógyult és ezt orvos is igazolta. A még lábadozó gyerek immunrendszere nem tud ellenállni egy újabb, számára ismeretlen vírusnak, így a közösségben újra megfertőződhet, felülfertőzés, szövődmények is kialakulhatnak, ráadásul még vírushordozóként maga is megfertőzheti a társait.

Ha tényleg fogékonyabb a fertőzésre

Előfordulhat az is, hogy a gyermekünk valami miatt az átlagosnál hajlamosabb a fertőzésekre, betegségekre, az immunrendszere gyengébb. Ezt jelezheti, ha a kortársaihoz képest nem fejlődik megfelelően, ha a szokványos fertőzésekből nehezen gyógyul, ha a tünetek több hétre elhúzódnak, és ha nem ritkák a (például a fület vagy az orrmelléküregeket érintő) bakteriális felülfertőzések, szövődmények sem. Ezeket a problémákat okozhatja egy gyulladásos góc, megnagyobbodott orrmandula, vagy egy addig fel nem ismert betegség, asztma, allergia, ekcéma, szívproblémák stb. Időben felismerve ezek jól kézben tarthatók, ezért a felsorolt jelek esetén ajánlatos egy alapos kivizsgálásra vinni a gyermeket.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása