Útikalauz anatómiába

Helyek, ahová nem kenünk naptejet…

2015.06.23. 12:05

Napjainkban már a legtöbb ember tisztában van vele, hogy bármennyire szép és vonzó a lebarnult bőr, a káros UV-sugarak ellen védekezni kell. A bőr számára megfelelő óvintézkedés a gondosan megválasztott faktorszámú naptej használata a test egész felületén. De mi a helyzet azokkal a testrészeinkkel, amelyek fényvédelméről hajlamosak vagyunk elfeledkezni?

sun-lobster.JPG

Van néhány olyan, ráadásul különösen érzékeny testrészünk, amely rendszeresen kimarad a fényvédő krém használatakor. Ilyen például a fülünk, a szemhéjunk, az ajkunk, illetve a testhajlatokban lévő bőrfelületek. Nézzük sorra!

A fül

Valószínűleg kevesen gondolnak arra, hogy a fényvédő krémmel a füleiket is bekenjék. Márpedig például a fülek felületén, a valamivel védettebb fülkagyló belső részét is beleértve, akár a bőrrák is előfordulhat, sőt, a bőrdaganatok harmadik leggyakoribb helyszíne éppen a fül!

A szemhéj

Hasonlóan elhanyagolt, pedig kifejezetten érzékeny, finom bőrfelület a szemhéjak területe. Természetesen ennek a legegyszerűbb fényvédelme a napszemüveg viselése, de ha valaki nem szeretné az arcán napozás után viszontlátni a napszemüveg kontúrjait, akkor inkább használjon fényvédő készítményt erre a területre is. Kozmetikusok szerint a legjobb, ha egy legalább 15-ös faktort is tartalmazó hidratálót használunk, ez egyszerre védi és táplálja is a szemhéjakat.

Az ajkak

Külön kell gondoskodni az ajkak bőréről is, ehhez legjobb egy fényvédő hatású ajakbalzsamot rendszeresen igénybe venni. Annál is inkább ajánlott ezek használata, mivel az ajkak, különösen az alsó ajak a bőrrák egyik meglehetősen gyakori előfordulási helye. Ügyelni kell arra is, hogy a szabadban tartózkodva az evés és ivás után is újra be kell kenni ajakírral a száj érzékeny bőrét.

Diszkrét területek

Testhajlatainkat, a combtöveket és a hónaljat, a mellek alatti részt vagy éppen lábujjaink közét nem szokás napoztatni - nem is nagyon lehetne. Fényvédelemre azonban ezeknek a testtájainknak is szüksége lehet. Nyáron, amikor többet mutatunk testünkből a külvilágnak, a legtöbben még gyakrabban és még gondosabban szőrtelenítenek. Ez pedig - bármilyen módszerrel történik is - néhány napig megint csak fokozza az érintett bőrfelületek sebezhetőségét, fényérzékenységét.

A szem fényvédelme

A szem fontos érzékszervünk, mégis gyakran mostohán bánunk vele, nem óvjuk kellőképpen. A káros UV sugarak ellen ösztönös védekezés, hogy igyekszünk nem nézni a napba, háttal, vagy oldalt ülünk a fény irányának. Ez nem elég, hiszen szemünk még a bőrünknél is védtelenebb és amíg a bőr leégését a napon töltött nap végén általában észrevesszük, a szem napirritációjának jeleivel - mivel lehet, nem is ismerjük azokat, nem szoktunk foglalkozni. Ezek a napsugárzás hatására égő, viszkető, kipirosodott szemek, ami hosszabb távon olyan súlyos elváltozáshoz is vezethet, mint a szürkehályog, vagy makulakárosodás. Jó szolgálatot tehetnek a könnyű, széles ellenzőjű baseball sapkák, napellenzők, a kalapok.

A megfelelő minőségű napszemüveg még így is kikerülhetetlen! A fazont természetesen mindig befolyásolja a divat, de fontos, hogy a kiválasztott darab teljesen takarja a szemet, és oldalt, alul és fölül se engedje behatolni a napsugarakat. Vásárláskor kérjünk minőségtanúsítványt! Az ugyanis nem elég, ha a napszemüveg valamilyen sötét anyagból készült, de megfelelő UVB szűrővel is kell rendelkeznie. A csak sötét, de megfelelő védelem híján lévő szemüvegek még ártanak is. Erős napfényben ugyanis bekapcsol a szervezet természetes védekező rendszere, és összehúzzuk a szemünket, összeszűkül a pupilla, hunyorgunk. A sötét, ám szűrő nélküli lencse ezt a védelmet kikapcsolja, sőt, a pupillák kitágulnak, a nyitott szemet pedig akadálytalanul érik a káros sugarak.

Aki egyébként is szemüveget visel, az használhat fényre sötétedő, vagy meglévő szemüvegéhez illeszthető napvédő lencséket.

Beszéljünk a hajról is!

A fejbőrt a haj többé-kevésbé megvédi a Nap ultraibolya sugaraitól. A kopaszoknak viszont tudni kell, hogy a fejtető erősen veszélyeztetett a bőrrák szempontjából, hiszen mindig éri a nap, ezért vagy fejfedőt, sapkát kell viselni, vagy rendszeresen kenni kell magas faktorszámú fényvédő készítménnyel.

Ahogy bőrünk és szemünk, úgy hajunk is védelemre szorul, ha a túlzott napsütésnek nem is annyira egészségi, mint inkább esztétikai következményei vannak. A tűző nap szárítja, fakítja, „kiszívja” a hajat. Akinek haja amúgy is száraz és töredezett, az nyáron fokozott problémával kell, hogy szembenézzen. Különösen sérülékeny a dauerolt, vagy festett, utóbbiak közül is a szőkített, illetve az eleve vékony szálú haj. Szellős sapkával, kalappal, kendővel némiképp óvhatjuk, emellett legalább a nyáron figyeljünk oda a haj típusának és szerkezetének megfelelő hajbalzsamok és pakolások használatára. Kaphatóak UV védelemmel ellátott hajbalzsamok is.

A fényvédelem alapszabályai

  • Válasszunk bőrtípusunknak és az UV sugárzás erősségének megfelelő faktorszámú terméket!
  • A fényvédő szert legalább félórával azelőtt alkalmazzuk, mielőtt nap éri a bőrünket!
  • Amíg a szabadban tartózkodunk, két óránként, fürdés, zuhanyzás után érdemes azonnal újrakrémezni bőrünket.
  • Alkalmazzuk a készítményt minden napnak kitett bőrfelületen, beleértve az arcot, ajkakat, a fület, a kezet, és a lábfejet is.
  • Használjunk fényvédő faktort tartalmazó nappali krémet!
  • Ne feledkezzünk el a megfelelő szemvédelemről, a kalapról és a szellős ruházatról sem.
  • Igyunk sok folyadékot!


A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2015.06.24. 15:16:39

Nagyon jó összeállítás.

+1 tipp: Általában nem éri napsütés, de megfeledkeztem róla, és egyszer gumicsónakban dagonyázva leégett a talpam...
süti beállítások módosítása