Útikalauz anatómiába

Az UV-sugárzás nem csak a bőrre veszélyes!

2014.05.06. 12:05

A napozás és a megszaporodott bőrrákos esetek közötti összefüggés már közismert, az viszont kevésbé, hogy az UV-sugárzás milyen hatással van a szemünk egészségére.

20140506_napszemüvegBEK.jpg

Az utóbbi években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban fordulnak elő olyan szembetegségek, amelyeket az UV-sugárzás okoz. Szakértők ezt az északi félteke felett elvékonyodott ózonréteggel hozzák összefüggésbe, mivel az kevésbé képes kiszűrni az ártalmas ibolyántúli napsugarakat. Kimutatták, hogy az ózonréteg egy százaléknyi csökkenése fél-egy százalékkal növeli a szürkehályogos esetek számát. Ennek az egyébként inkább idős korban jellemző szembetegségnek a lényege a szemlencse anyagának károsodása, fénytörési tulajdonságainak és átlátszóságának megváltozása, amely előrehaladott stádiumában jelentős látásvesztést, akár vakságot is okozhat, és csak a szemlencse műtéti eltávolításával és cseréjével gyógyítható. Az időskori makula-degeneráció egyik oka is a retinát fiatalkortól kezdve érő sugárártalmak összegződése. Az UV-tartományú fény ezen kívül ún. kúszóhályogot is okozhat a kötőhártyán, enyhébb esetekben szaruhártya, illetve kötőhártya-gyulladást válthat ki, amely égő, szúró, idegentest-érzéssel, könnyezéssel jár. A szem környéki érzékeny bőr védelem nélkül hagyva elszenvedhet olyan károsodást, amely bőrrák kialakulásához is vezethet, és szerencsére ritkán, de szemrák is előfordulhat.

Védje szemét!

AZ UV-sugárzás okozta szemgondokat kivédhetjük egy megfelelő UV-szűrővel felszerelt napszemüveggel. Jó tudni, hogy hasonlóképpen a különböző pigmenttartalmú bőrtípusokhoz, a világosabb (szürke, zöld, kék) szeműeknek gondosabb fényvédelemre van szüksége, mint a sötét íriszűeknek.  Ajánlatos kerülni a tűző napot, de gondolni kell arra is, hogy a szem nemcsak a déli órákban, hanem kora délelőttől késő délutánig veszélyben van. Megsokszorozza a szemet érő ártalmak kockázatát, ha ott hagyja védelem nélkül a szemet, ahol víz vagy hó, jég felszínén visszatükröződik a fény.

A fényvédelem szempontjából okos divat szalmakalap vagy siltes sapka viselése, mivel a fejet és a szemet is hatékonyan óvja az UV-sugárzástól.

Az időskori makuladegeneráció elkerüléséhez hozzásegíthet a megfelelő táplálkozás is. A sötétzöld zöldségekben (kelbimbó, spenót, brokkoli) és az élénksárga színű sütőtökben, sárgarépában, sárgadinnyében megtalálható lutein és zeaxantin nevű nyomelem antioxidánsként védi a retina sejtjeit a sugárzás káros hatásától.

Milyen a jó napszemüveg?

Egy megfelelő napszemüveg kiválasztása nem könnyű. Az, hogy divatos márkájú, fazonú-e, csak annyiban fontos, hogy szívesen viselje a tulajdonosa, egyébként a minőség a fényvédelem szempontjából alig függ ösze az árral. Ugyanakkor figyelni kell a lencse minőségére (az anyaghiba, pl. egy parányi üvegbuborék is gondot okozhat), és a legfontosabb pedig ellenőrizni az UV-szűrés mértékét. Az igazán jó szemüveg egyaránt szűri az UV-A és az UV-B sugarakat.

A szórt, illetve oldalról jövő fény szembekerülése ellen tanácsos olyan szemüveget választani, ami az archoz símul, közel van a szemhez, és oldalról is védi azt.

Ne vásároljon olyan napszemüveget, amelynek nincs igazolva az UV-szűrő hatása! Ha ugyanis az csak elsötétített üveg, vagyis csak a látható fények egy részét szűri ki, akkor még több bajt okozhat mint hasznot, hiszen a sötét üveg miatt kitágult pupillán még inkább akadálytalanul hatol be a sugárzás egészen a retináig.

Speciális tevékenységhez, például téli vagy vízi sportokhoz speciális napszemüvegre is szükség van, amelyet polárszűrővel is elláttak. Autóvezetéshez is kontrasztfokozó, a látásélességet növelő szemüveg ajánlatos.

A gyerekek szemét is védeni kell!

Ahogy a gyerekek bőre, úgy a szeme is érzékenyebb az UV-sugárzásra, mint a felnőtteké, és nemcsak a bőr, hanem a szem esetében is igaz, hogy az elszenvedett ártalmak összeadódnak, a szem sem felejti el azokat, bár lehet, hogy csak jóval később alakul ki szürkehályog miatta.

A gyerekek maguk nem figyelnek erre játék közben, a szülőknek ezért gondoskodniuk kell a gyerekek fényvédelméről, fejfedővel, gyermek napszemüveggel, a tűző fény lehetőség szerinti kerülésével. Alaposan meg kell nézni a gyerekek napszemüvegét is vásárláskor, hogy ne csak divatos játékszer legyen, hanem valódi UV-védelmet nyújtson a számukra.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása