Útikalauz anatómiába

Íme tíz dolog, amit rosszul tudtunk az édességekről

2015.03.31. 12:05

Számtalan tévhit forog a köztudatban a helyes táplálkozásról, nincsen könnyű dolguk azoknak, akik szeretnének mindent megtenni egészségük megőrzéséért. Ezúttal az édességekkel, nassolnivalókkal kapcsolatos hiedelmekből válogattunk össze egy csokorral.

 marc31-1900.JPG

1. A cukor fogszuvasodást okoz

Önmagában a cukor nem tud kárt tenni. Csak akkor lyukad ki a fog, ha három dolog „összedolgozik”: a baktériumok, a szénhidrátok és az idő múlása. A cukor nem károsítja a fogakat, ha valaki gondot fordít az alapos szájhigiéniára. Érdekesség, hogy rosszabb hatásúak például a keményítőben  gazdag ételek, például a sült krumpli. A keményítő egy hosszú láncú glükóz, vagyis maga is cukor. Míg a tiszta cukrot a nyál többnyire lemossa a fogakról, a keményítő származékok gyakran rájuk tapadnak, és ott táplálják a szuvasodásért felelős baktériumokat. 

2. Csokitól csúnya lesz a bőr

Ebben szemernyi igazság sincs! A bőr fajtája és minősége nagymértékben genetikailag meghatározott. Fő ellenségei a dohányzás és az erős nap. A pattanások megjelenése pedig szinte mindig hormonális okokra vezethető vissza.

3. A fruktóz nem képez zsírt

Jó lenne! Sajnos, a legújabb kutatások éppen ennek az ellenkezőjét mutatják: úgy tűnik, a gyümölcscukor még a kristálycukornál is jobban segíti a zsíros lerakódások kialakulását.  Még tisztázatlan, hogy milyen módon, de különösen a férfiak vérzsír szintjét rontja a fruktóz. Úgy tűnik, a női hormonok bizonyos védelmet jelentenek e téren.

4. A cukor a kalciumot rombolja

A lassan százéves tévhit alapja egy félreértelmezett japán tanulmány, melynek a híre bejárta a világot. A kalcium felszívódását (több egyéb körülmény mellett) az is rontja, ha sok oxálsavban gazdag ételt fogyasztunk. Ilyen a spenót, cékla, mángold, zeller, rebarbara, kakaó és a csokoládé is. Ezek az ételek azonban más tekintetben egészségesek, tehát nem szabad őket elhagyni, csak kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni.

5. A cukor pusztítja a szervezetben a vitaminokat

Nagyon régi tévhit! Abból fakad, hogy a szervezetben folyó biokémiai átalakulásban, a glükóz  feldolgozásában a B1-vitamin komoly szerepet játszik.

6. A cukor hiperaktívvá tesz

Egy, a 70-es és 80-as években folyó kutatás alapozta meg ezt a vélelmet. Azóta már számos más vizsgálat folyt a tárgyban, melyek megcáfolták az állítást. A legtöbb szakértő most úgy gondolja, hogy a hiperaktivitás kialakulása az agy rendellenes anyagcseréjének következménye.

7. Az édességeket kis adagokban kell enni

A fogorvosok pontosan az ellenkezőjének örülnének! Ugyanis minden édes, cukros étel fogyasztása után savas, a fogszuvasodásnak kedvező közeg alakul ki a szájban. Ha ez egyszer-kétszer történik napjában, és utána fogat is mosnak a gyerekek, az sokkal jobb, mintha gyakori édesség majszolással szinte folyamatossá teszik a szájban  a savas hatást. 

8. Az édesítőszer káros

Régen tartja magát, hogy a mesterséges édesítőszerek rákot okozhatnak. A tévhit alapjául egérkísérletek szolgálnak, amelyekben az állatok között valóban előfordult daganatos megbetegedés, csakhogy ezek olyan hatalmas mennyiségben kaptak édesítőszereket, ami emberi fogyasztás során elképzelhetetlen. A WHO osztályozza a édesítőszereket biztonságosságuk szerint.

Az is tévhit, hogy az édesítőszer hizlal. Ez a feltételezés alaptalan, hiszen az édesítőszerek energiamentesek, és nem befolyásolják, nem zavarják meg az inzulinszintet.

Sajnos, a fogyasztók az édesítőket és a cukorpótlókat gyakran összekeverik. Az utóbbiak ugyanis már tartalmazhatnak annyi kalóriát, mint a szokásos cukor. Ám, mivel ezek az anyagok nem számítanak cukornak az élelmiszer-jogszabályok szerint, a velük édesített termékeken gyakran látható a csalóka "cukormentes" felirat.

9. A szárított gyümölcsök és a méz egészséges édességek

A cukor nem egészséges, ez köztudott. Márpedig a méz 78 százaléka, a szárított gyümölcsöknek pedig kb. 45 százaléka cukor. Az aszalt gyümölcs is elősegíti a fogszuvasodást, különösen azért, mert gyakran erősen rátapad a fogakra. Tehát sok szempontból egészségtelenek, óvatosan kell velük bánni, és fogyasztásuk után (ha nem is azonnal) fogat kell mosni. Nem gondolhatjuk azt, hogy ezek fogyasztása nem jár egészségügyi kockázattal, és csak hasznára van a szervezetnek! Bár az vitathatatlan, hogy az egészség szempontjából sokkal előnyösebb ilyesmit fogyasztani, mint például cukorkát.

10. Az agy élelmiszere a „diákcsemege”

A diákcsemege - vagyis a szárított gyümölcsök és olajos magvak keveréke - senkit nem tesz okosabbá.  Butítani sem butít, de azért fontos fogyasztásakor a mértékletesség! Ugyanis finom, „eteti” magát, és ugyan ásványi anyagokban, nyomelemekben és bizonyos vitaminokban gazdagok viszont rendkívül táplálóak is: 10 deka 500 -700 kalóriát tartalmaz! A diófélékről és olajos magvakról önmagukban is azt tartják, hogy serkentik az agyat, de egyelőre ezt semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2015.03.31. 21:59:15

Aha, már értem!
Eddig olvastuk, hogy a cukor nem jó, stb., de ez mind hülyeség, mert most azt olvassuk, hogy igazából ez nem is igaz.
Holnap megint olvasunk valamit, és akkor az lesz az igazság.
Az a szép az internetben, hogy jött-ment emberek ( akárkikre hivatkozva ) megmondják nekünk, hogy mi is az igazság.
Köszönjük !

Nbl 2015.03.31. 22:22:50

@Shopping: légyszi mutast már meg, hol írja, h a cukor jó... Illetve, h hol tagadja, hogy nem jó. A 9. pont első mondatáig sikerült eljutni az olvasásban?

2015.03.31. 23:00:35

"Az is tévhit, hogy az édesítőszer hizlal. Ez a feltételezés alaptalan, hiszen az édesítőszerek energiamentesek, és nem befolyásolják, nem zavarják meg az inzulinszintet."

Ez a tévhit.

Erzsébet Zsuzsanna Bükkös 2015.03.31. 23:42:14

@trev: akkor most mi van az édesítőszerekkel? Én azt vettem észre, hogy az erytrittől éhes leszek. Amúgy nem szeretem az édesítőszereket, de bizonyos kajákba a megkérdezésem nélkül is belerakják.

IamTwo 2015.04.01. 00:02:05

@Erzsébet Zsuzsanna Bükkös: az édesítőszer egy nagy pofon a szervezetnek, mert az édes íz után várja a kalóriát is, ami nem jön. Ebből adódik némi zűrzavar.
Szerintem van benne logika, itt picikével részletesebb: www.vitaminsziget.com/hir.php?id=189
Mondjuk nem biztos, hogy egy tartalmas ételbe rakott édesítő zavart kelt, de egy egyébként "üres" üdítő már más tészta.

sage5 2015.04.01. 00:05:18

gondolom az edesitoszerek idegrendszerre torteno hatasuk is csak varosi legenda. Nyomassuk csak ezt a vegyipari szart tomenytelen mennyisegben, biztos nem art. Az elelmiszer ipar propagandaja az orvosi tarsadalomra is kihat, ezert lenet sok ellentmondasos velemenyt olvasni. Mindenki dontse el maga mit fogyaszt, de ez a cikk magaban egy ujsagiroi toltelek fos.

kitilthatatlan kommentelő 2015.04.01. 00:15:54

Eddig is merokanalal ettem a kristalycukrot, es orulok neki, hogy jol tettem.

gigabursch 2015.04.01. 05:06:30

1. Nem okoz, csak elősegíti, mert olyan környezetet teremt
2. - - -
3. Azt az egy apróságot felejtik el mindig megnézni, hogyha sok a szénhidrát mi történik a zsírral... Mi történik? Intenzíven lerakódik. Lásd a természetben a macit. Amikor sok a gyümölcs, zabálja azokat, hogy az egyébb bevitt zsírok jól elraktározódjanak. S lásd eleink munkés vagy parasztemberét. Zsíroskenyér heygekben és mégse híztak el (nyilván volt testmozgás is). Kevés szénhidrát, kevés zsírlerakódás. (nyilván ezen lehet finomítani, de a dolog mögött akakor is ez van
4. - - -
5. Nyilván a feldolgozás egyoldalúan eltolja a vitaminháztartást, ha sokat kell megoldania a szervezetnek
6. Nem is a cukor, hanem a cukros ételekben lévő ízfokozók. A cukor csak elfedi ezeknek az ízét.
7. Most ez időtartam, mennyiség vagy mi a szösz?
8. Így van. Alapvetően természetellenes termékek.
9. A mellettük lévő egyéb tartalom nem elhanyagolható, ráadásul ott van még az inert cukor kérdése a mézben.
10. A diákcsemege az kolbászféle és a csemegepultban kapható...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.01. 07:27:59

@gigabursch: a 10.-re 100%, hogy hülyeséget írtál. Nézd meg, mit válaszol a gúgli, a diákcsemege szóra!

badogosmester 2015.04.01. 08:19:19

A posztolónak sincs gyereke, ez már tiszta.

Croma Soma 2015.04.01. 08:42:15

Az édesítőszerek az édes ízzel kiváltják feltételes reflex alapon az inzulin elválasztást, hypoglükaéma alakul ki, ami kiváltja az éhség érzetet. A legtöbb embernél ez így müködik. Ha azonban egy olyan egyedről van szó, aki soha nem evett finomított cukrot, annál valószínűleg ez nem áll. Létezhet ilyen? :)

Croma Soma 2015.04.01. 08:57:33

A tapasztalatom az, hogy a könnyen fölszívódó szénhidrátok kiküszöbölése az étrendből a szájhigiénia radikális javulását hozza, de elég egy kis kenyeret, vagy krumlit fogyasztani, esetleg sütit, azonnal romlik a helyzet.

Az a gyanúm (hipotézisem), hogy bizonyos vércukor szint fölött (esetleg az inzulin szinttel összefüggően?) a glükóz kiválhat a nyálban és az erjedhet a szájban.
Az biztos, ha gyümölcsöt, zöldséget eszik az ember a jelenség nem áll elő, tehát valószínűleg a szénhidrát minőségével van összefüggésben a dolog és nem pusztán a mennyiségével...

Terézágyú 2015.04.01. 09:06:56

@gigabursch:
"Nem is a cukor, hanem a cukros ételekben lévő ízfokozók. A cukor csak elfedi ezeknek az ízét."

A cukor elfedi az ízfokozók ízét????

odamondó 2015.04.01. 13:28:48

Segíti a zsíros lerakódást a fruktóz? Ez baromság. Tehát ha éjjel nappal narancsot eszek hájas leszek? Nem.

A gyümölcslevekkel van a probléma. Iszonyatos mennyiségű cukrot iszik meg úgy az ember. Nagy mennyiségben cukor= nagy mennyiségű kalória és ebből jön is a hízás.

gigabursch 2015.04.02. 14:35:02

@Terézágyú:
Kóstoltál már önmagába ízfokozót?
Egyszer sikerült belenyalnom.

Megdöbbentő élmény.
süti beállítások módosítása